UFC

UFC-ovi prvaci nikad nisu izgledali impresivnije

Stipe Miočić, Kamaru Usman i Israel Adesanya
 screenshot/YouTube
Pogled na rezultate i omjere trenutnih UFC-ovih prvaka otkriva jedan više nego impresivan podatak

Dolaskom Petra Yana i Deivesona Figueireda na tron dvije najniže UFC-ove težinske kategorije, kompletiran je popis svih osam UFC prvaka, što nije bio slučaj još od prosinca prošle godine, kad je titulu u muha kategoriji napustio Henry Cejudo.

Ovaj popis prvaka donosi nekoliko imena koji do prije koju godinu niti nisu bili članovi UFC-a, poput Yana, Figueireda i Israela Adesanye, ali isto tako niti Kamaru Usman ili Alexander Volkanovski nisu članovi UFC-a koliko neki drugi borci, poput Jona Jonesa, Khabiba Nurmagomedova ili Stipe Miočića. Ukratko, UFC trenutno ima paletu prvaka od kojih većina ima potencijal još neko vrijeme vladati. Zapravo, pogled na njihove dosadašnje rezultate govori kako su većinu karijere dominantni.

Tako UFC ima dva apsolutno neporaženog prvaka, što su Khabib Nurmagomedov i Israel Adesanya te čak tri prvaka bez poraza u promociji, odnosno Yana, Volkanovskog i Usmana. Mnogi bi u obje ove skupine uvrstili i Jonesa, kojem još uvijek kao jedini poraz stoji onaj diskvalifikacijom od Matta Hammilla. Figueiredo je u Octagonu poražen tek jednom, dok se Miočiću to dogodilo tri puta. Sve to čini trenutnu paletu UFC-ovih muških prvaka nevjerojatnom.

Kao što se jako dobro može vidjeti i na grafici koju je napravio MMA Junkie, trenutni zajednički profesionalni omjer UFC prvaka iznosi 165 pobjeda i tek osam poraza, dok su u Octagonu na 89 pobjeda i pet poraza, gdje tri poraza otpadaju na Stipu Miočića. Ovakva dominacija, prije svega "na papiru", u povijesti UFC-a još uvijek nije viđena.

Idući koji će dobiti priliku popraviti ovo te na popis pobjeda UFC prvaka staviti broj 90 je Stipe Miočić, koji će se 15. kolovoza boriti protiv Daniela Cormiera. No, gledajući na reference njegovog protivnika, čak i da se promijeni teškaški prvak, ova ukupna brojka ostat će jednako impresivna. A neki jednako kvalitetni i dominantni borci tek dolaze. UFC se ne mora brinuti oko kvalitete svojih boraca, na tom polju budućnost je i više nego svijetla.

Linker
24. travanj 2024 14:51