UFC

Sean Strickland jako dobrom izvedbom prekinuo gubitnički niz; Umar Nurmagomedov ‘ugasio‘ Barcelosa

Sean Strickland

 Screenshot (youtube, Ufc)
Prva ovogodišnja UFC-ova priredba ponudila je nekoliko vrlo zanimljivih mečeva

Jako teško pao je Seanu Stricklandu poraz od Jareda Cannoniera na posljednjem UFC-ovom eventu u 2022. godini. Nije se Strickland mogao pomiriti s odlukom sudaca, a priliku za isprati gorak okus drugog uzastopnog poraza dobio je vrlo brzo.

Kelvin Gastelum otkazao je borbu protiv Nassourdinea Imavova na UFC Fight Night 217 eventu samo pet dana uoči samog održavanja eventa. Sean Strickland dobio je ponudu za uskočiti na ‘‘short notice‘‘ i objeručke ju je prihvatio.

Inzistirao je Strickland da se meč održi u poluteškoj kategoriji, jer kako je rekao, nakon tri tjedna prejedanja pizzom i kolačima, nemoguća misija bila bi skidanje kilaže za srednju kategoriju. Imavov je pristao, a na vagi se pojavio 4,5 kilograma lakši od Stricklanda, ali zasigurno spremniji i svježiji za sami meč.

27-godišnji Francuz dagestanskih korijena ušao je u meč protiv Stricklanda s tri pobjede u nizu i nadao se proboju među top 10 izazivača UFC-ove srednje kategorije. Sean Strickland pokušavao je prekinuti gubitnički niz nakon dva uzastopna poraza, a branio je i sedmo mjesto u poretku izazivača. Obranio ga je uspješno i jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Nassourdinea Imavova nakon pet vrlo uzbudljivih rundi.

Nassourdine Imavov otvorio je borbu u sebi karakterističnom stilu. Jako lijepo se kretao, djelovao je nešto brže od Stricklanda i stvorio mu je ponešto problema kroz brze ulaze i izlaze. Nije Imavov ipak uspijevao konkretnije uzdrmati Stricklanda koji se neprestano kretao prema naprijed i vršio je pritisak na Imavova. Sean je također imao jednu podosta sebi svojstvenu rundu u kojoj je ponajviše bacao prednji direkt, ali kao što je najavio, ovaj put je bio osjetno frekventniji kad su udarci desnom rukom u pitanju. Bilo je tu puno promašenih pokušaja ‘‘overhandom‘‘, ali kako je runda odmicala, djelovalo je da se Imavov sve teže nosi s pritiskom Stricklanda i pauza između rundi dobro mu je došla.

Puno agresivniji i puno raznovrsniji bio je Strickland u ovoj borbi, nego li je to bio slučaj u 12. mjesecu protiv Jareda Cannoniera. Kombinirao je Sean svoje boksačke tehnike puno bolje i u prvom dijelu druge runde jako lijepo je pogodio Imavova i lijevim krošeom. Sredinom runde Strickland je upisao i rušenje, ali Imavov se ekspresno vratio na noge. Strickland je u drugoj rundi nešto više inicirao i borbu u klinču te je u par navrata imao Imavova pritisnutog uz ogradu kaveza. Imao je i Nassourdine nekoliko jako lijepih boksačkih sekvenci u kojima je ispogađao Stricklanda u glavu, a Sean bi često prionuo na klinč u takvim trenucima. Vrlo dinamične i uzbudljive prve dvije runde pružili su nam Strickland i Imavov.

Počeo je Strickland sve više i pričati tijekom treće runde, ali kao da je pomalo usporio u odnosu na prvih 10 minuta borbe. To ne treba previše čuditi s obzirom da je uskočio na ‘‘short notice‘‘ pet dana prije borbe. Imavov je u trećoj rundi imao jedan neuspjeli pokušaj rušenja, a i na njegovoj izvedbi vidjelo se očito usporavanje. Sean ga je sve lakše pogađao prednjim direktima, dok je Imavov uvelike smanjio frekvencju svojih udaraca. Stricklanda je pogodio jednim lijepim lijevim aperkatom, ali govor nije bio baš najbolji uoči četvrte runde. Da ne bude zabune, daleko je Imavov bio od borca koji je apsolutno gotov kondicijski, ali bilo je itekako vidljivo da je usporio u odnosu na prve dvije runde.

Sredinom četvrte runde gledali smo jednu otvorenu razmjenu u kojoj su oba borca lijepo pogađali, ali Imavov je usporio nakon razmjene, dok je Strickland nastavio pogađati prednjim direktom. U jednom trenutku činilo se da je Imavov čak i uzdrman, Sean ga je pokušao rušiti, ali to mu nije polazilo za rukom. Kontrola u klinču uz ogradu kaveza bila je nešto čime se mogao zadovoljiti u tim trenucima. Imamov je krajem runde jako mlako bacao ‘‘low kickove‘‘ i Strickland ga je nekoliko puta iskontrirao stražnjim direktom. Nije Strickland bio znatno bolji kroz prve četiri runde, ali osjetno frekventnije je bacao udarce i dojam je bio da korača ka pobjedi.

Odlučno je Nassourdine Imavov krenuo u posljednjih pet minuta i Stricklanda je nekoliko puta kvalitetno pogodio boksačkim kombinacijama. Strickland je i u ovoj rundi imao trenutke u kojima je inicirao klinč i pritisak uz ogradu kaveza, a to mu je obično polazilo. vjerojatno donekle i zbog činjenice da je na vaganju bio 4,5 kg teži od Imavova. Francuz dagestanskih korijena bio je konkretniji u petoj rundi, a Strickland kao da je čekao kraj kroz višestruke klinčeve uz žicu. Imavov je davao sve od sebe da eventulno dođe i do finiša. Pred kraj borbe Strickland je pozivao Imavova na otvorene razmjene, razmahao se ‘‘poput vjetrenjače‘‘ i na taj način okončan je ovaj vrlo zanimljivi 25-minutni meč.

49-46 pokazale su dvije sudačke kartice, dok je jedan sudac borbu bodovao rezultatom 48-47. Dileme nije bilo i Strickland je zasluženo pobijedio. Neposredno nakon borbe, Sean je izjavio da je pobjedu zaslužio i u meču protiv Cannoniera, a zatim se osvrnuo na svoju kondiciju u meču protiv Imavova.

‘‘Bilo je trenutaka u kojima sam počeo propitkivati svoju kondiciju, ali onda sam se sjetio da imam ogromna mu*a i da se mogu boriti i sat vremena ako treba.‘‘

Zahvalio se Sean Strickland i UFC-u te je otkrio kako su mu pristali isplatiti jako veliku svotu novcu da uskoči na ‘‘short notice‘‘ i spasi ‘‘main event‘‘ na prvoj ovogodišnjoj priredbi. Izdašni honorar svakako je i zaslužio, a potvrdio je i da zaslužuje svoju poziciju unutar top 10, jer bez većih poteškoća porazio je 12-rangiranog izazivača srednje kategorije.

Ige i Umar Nurmagomedov nokautima do novih pobjeda:

Dan Ige u sunaslovnoj borbi večeri također je prekinuo gubitnički niz. UFC-ov borac perolake kategorije izgubio je u posljednja tri nastupa, sve do sinoćnje borbe protiv Damona Jacksona. Ige je brutalno nokautirao Jacksona u drugoj rundi borbe i time je prekinuo njegov niz od četiri uzastopne pobjede.

Ponudio je UFC Fight Night 217 još nekoliko vrlo impresivnih nastupa, ali najimpresivniji među svima vjerojatno je bio Umar Nurmagomedov (16-0). Neporaženi Khabibov bratić borio se protiv vrlo opasnog i iskusnog Raonija Barcelosa (17-3 uoči borbe). Barcelos je u jednom periodu uživao niz od pet uzastopnih pobjeda pod okriljem UFC-a, a iza sebe već je imao pobjedu protiv Saida Nurmagomedova između ostalih.

Umar se pokazao puno većim zalogajem od Saida, odnosno prevelikim zalogajem za Barcelosa. Nakon četiri minute i 40 sekundi, Umar je nokautirao Barcelosa i time je nanio Brazilcu prvi poraz nokautom u 21. profesionalnom nastupu. 35-godišnjem Barcelosu to je bio drugi poraz prekidom u dosadašnjoj karijeri. Nurmagomedov je bacio udarac koljenom u tijelo, ostao je donekle kratak, ali odmah je vezao lijevi kroše u bradu Barcelosa i ostavio je Brazilca bez svijesti. Bila je to munjevita kombinacija, a stigao je Nurmagomedov baciti i udarac desnicom dok je Barcelos već bio u padu. Zbilja impresivna pobjeda od strane nevjerojatno impresivnog talenta u bantam kategoriji.

Kao što se ranije znalo, Umar je u ovaj meč ušao bez Khabiba Nurmagomedova u svom kutu, ali Khabibov bratić ranije ovog tjedna sve je rekao izjavom da na kraju krajeva, on sam ulazi u kavez i sve je na njemu. Time je pokazao da ga izostanak Khabiba neće poljuljati i došao je jedne od najimpresivnijih pobjeda u svojoj karijeri.

26-godišnji Umar trenutno je 11. u poretku izazivača UFC-ove bantam kategorije i UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ vjerojatno će imati podosta problema da pronađu borca koji će biti voljan boriti se protiv sjajnog Umara.

Što se ostatka priredbe tiče, kompletne rezultate možete pročitati u nastavku teksta.

UFC Fight Night 217 - rezultati priredbe:

Glavni dio priredbe:

Sean Strickland def. Nassourdine Imavov via jednoglasnom odlukom sudaca

Dan Ige def. Damon Jackson via KO (punch) - R2, 4:13

Roman Kopylov def. Punahele Soriano via TKO - R2, 3:19

Raquel Pennington def. Ketlen Vieira via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 28-29)

Umar Nurmagomedov def. Raoni Barcelos via KO - R1, 4:40

Preliminarni dio priredbe:

Javid Basharat def. Mateus Mendonca via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 29-28)

Abdul Razak Alhassan def. Claudio Ribeiro via KO - R2, 0:28

Mateusz Rebecki def. Nick Fiore via jednoglasnom odlukom sudaca (30-26, 30-27, 30-27)

Allan Nascimento def. Carlos Hernandez via submission (rear-naked choke) - R1, 3:16

Daniel Argueta def. Nick Aguirre via jednoglasnom odluom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Charles Johnson def. Jimmy Flick via TKO - R1, 4:33

Linker
28. travanj 2024 10:46