UFC

Preminuo je Stephan Bonnar, White se oprostio riječima: ‘Jedan od najbitnijih UFC-ovih boraca ikad‘

Stephan Bonnar

 Francis Specker/alamy/alamy/profimedia
U 46. godini života svijet je napustio jedan od pionira UFC-a i finalist prve sezone TUF-a

Nešto više od mjesec dana nakon što je borilački svijet potresla vijest o smrti Anthonyja ‘‘Rumble‘‘ Johnson, još jedan MMA velikan nažalost je preminuo.

Jučer u kasnim večernjim satima, UFC je potvrdio smrt Stephana Bonnara (15-9-0), ali kasnije se saznalo da je Bonnar preminuo još 22. prosinca (12. mjesec), dakle u četvrtak. Prema UFC-ovom priopćenju, Bonnar je preminuo od srčanih komplikacija.

Inače, Bonnar bi u 4. mjesecu sljedeće godine proslavio 46. rođendan, a radi se o jednom od članova UFC-ove Kuće slavnih. Još 2013. godine Bonnar je dobio čast biti uvršten, a tu zaslugu dobio je zbog kultnog meča koji je 2005. godine odradio protiv Forresta Griffina u finalu The Ultimate Fightera.

Bonnar i Griffin tada su odradili prema riječima Dane Whitea, ‘‘najbitniju borbu u povijesti UFC-a.‘‘. Naime, UFC se tada prvi put uživo emitirao putem javno dostupnog TV kanala. Radilo se o Spike TV kanalu, a UFC je bio pred propadanjem i prodajom uoči tog meča.

Braća Fertitta nisu bili zadovoljni razvojem kompanije i smatrali su da vođenje UFC-a nije vrijedno njihovog uloženog vremena, novca i truda. Razmatrala se prodaja kompanije, a prva sezona The Ultimate Fightera bila je posljednja slamka spasa za ostanak braće Fertitta. Gledanost tog showa bila je iznenađujuće dobra, ali trebali su dodatan iskorak na javnoj dostupnom TV kanalu, te da se pritom ne radi o PPV-u, odnosno da publika besplatno može pogledati event

Stephan Bonnar i Forrest Griffin te su večeri pružili jednu od najboljih borbi u povijesti UFC-a i priskrbili su im pregršt novih fanova. Bio je to iskorak koji je UFC trebao, a njih dvojica upisali su se u UFC-ovu vječnost tom borbom. Forrest Griffin slavio je jednoglasnom odlukom nakon tri runde, ali UFC je odlučio obojicu nagraditi ugovorom.

Bonnar je još devet i pol godina nakon toga nastupao pod okriljem UFC-a, sve do 11. mjeseca 2014. godine i poraza od Tita Ortiza. Pobjede nad Keithom Jardineom, Jamesom Irvineom, Krzyztofom Soszynskim, ali i našim Igorom Pokrajcem (2010. godine), neke su od najzvučnijih u njegovoj karijeri koju je zaključio s 15 pobjeda i devet poraza.

Kavez je dijelio i s borcima poput Andersona Silve, Lyota Machide, Rashada Evansa, Marka Colemana, a 2009. godine jednoglasnom je odlukom izgubio od Jona Jonesa.

‘‘Stephan Bonnar bio je jedan od najbitnijih boraca koji se ikad borio u UFC-u. Njegova borba s Forrestom Griffinom promijenila je sport i to nikad neće biti zaboravljeno. Fanovi su ga voljeli, mogli su se poistovjetiti s njim i on im je uvijek davao najbolje od sebe. Nedostajat će nam.‘‘, komentar je UFC-ovog predsjednika na smrt Stephana Bonnara.

Meč kojim su Bonnar i Griffin promijenili ovaj sport možete pogledati u videu pri dnu teksta, a Stephanu Bonnaru želimo pokoj vječni i neka počiva u miru Božjem.

Linker
14. travanj 2024 19:46