UFC

On jednostavno ne odustaje: Kevin Lee najavio je povratak sportu, spreman je boriti se za pet tisuća dolara

Kevin Lee

 Jason Silva/Zuma Press/Profimedia
Nekoć veliki talent UFC-ove lake kategorije dugi niz godina u jako je lošoj formi

Karijera Kevina Leeja nešto je što bi se moglo izučavati na sportskim institutima. Ne zbog nekakvih neviđenih sportskih uspjeha, nego zbog frekvencije naglih promjena i preokreta koji se događaju u njegovoj glavi.

Nekoć je Kevin Lee kotirao kao ponajveći talent UFC-ove lake kategorije. U najboljoj fazi svoje karijere zaredao je pet uzastopnih pobjeda, a tijekom tog niza porazio je nekoliko vrlo respektabilnih imena. Michaela Chiesu i Jakea Matthewsa završio je u prvoj rundi, dok je Francisca Trinalda i Magomeda Mustafaeva prisilio na predaju u drugoj rundi.

Sjajno hrvanje i odlične fizičke predispozicije krasile su Kevina, a mnogi fanovi gledali su na njega kao na "penicilin" za dagestanske hrvače, pretežno zbog uvjerljive pobjede nad Mustafaevim. U desetom mjesecu 2017. godine, Lee je imao priliku osvojiti UFC-ov pojas privremenog prvaka u lakoj kategoriji.

Dobro je Kevin otvorio meč protiv Tonyja Fergusona koji je tada bio ponajbolji borac na kompletnom UFC-ovom rosteru. Lee je radio Fergusonu probleme svojim hrvačkim vještinama, ali kombinacija kondicijskog pada i štete koju je Ferguson nanosio iz donje pozicije odveli su Leeja ka porazu. Ferguson je u trećoj rundi zaključao "trokut gušenje" i prisilio je Kevina na predaju. Naknadno je potvrđeno kako je Kevin ušao u taj meč boreći se s infekcijom stafilokoka, što je drastično utjecalo na njegovu izvedbu.

Vratio se Lee sjajnom izvedbom protiv uvijek opasnog Edsona Barboze. Kevin je deklasirao Barbozu i završio ga je u petoj rundi borbe, ali nakon toga uslijedio je strmoglavi pad. Gubio je Kevin u mečevima protiv Ala Iaquinte i Rafaela dos Anjosa, a mali dašak optimizma došao je nakon što je brutalno nokautirao Gregora Gillespieja. Bio je to jedan od najbrutalnijih nokauta u 2019. godini, a Gillespieju se nekoliko minuta pružala pomoć nakon Kevinovog "high kicka".

Sreća Kevina Leeja bila je kratkog vijeka. Charles Oliveira porazio ga je prekidom u trećoj rundi, a godinu i pol dana kasnije uslijedio je poraz od Daniela Rodrigueza. Na poraze se nadovezao i pad na doping, a kako je Kevina zastupao isti menadžer koji je predstavljao Francisa Ngannoua, Kevin je bio "žrtveno janje" i otpušten je iz UFC-a zbog nategnutih odnosa između UFC-a i Marquela Martina.

Kevin je brzo pronašao utočište u Khabibovom neuspjelom projektu pod nazivom Eagle FC, a unutar te organizacije odradio je jedan nastup. Lee je neuvjerljivom predstavom porazio Diega Sancheza, ali ubrzo se Khabibova organizacija raspala i Lee je trebao novog poslodavca.

U međuvremenu se Kevin preobratio na islam, zbližio se s Alijem Abdelazizom i ta suradnja ponovno mu je otvorila vrata UFC-a. Lee je u sedmom mjesecu prošle godine odradio povratnički nastup, ali UFC ga nije štedio. Kevin je vjerojatno trebao nešto lakšeg protivnika kako bi se "uhodao" i ušao u ritam mečeva, ali UFC ga je odmah upario s Rinatom Fakhretdinovim, vrlo opasnim velterašem iz Rusije.

Rinat je doslovno prošao kroz Leeja i završio ga je "submissionom" nakon sam 55 sekundi borbe. Lee je ostao ležati bez svijesti, a desetak dana kasnije objavio je kako se službeno povlači iz MMA-a. Njegov povratak u UFC bio je kratkog vijeka, unatoč velikom optimizmu nakon što je potpisao ugovor s organizacijom.

No, kao što smo naveli na početku teksta, karijera Kevina Leeja prepuna je preokreta. Iako je više puta gubio motivaciju, najavio povlačenje iz sporta i slično, Kevin Lee voljan je ponovno vratiti se sportu, ali i UFC-u.

Gostujući u podcastu Kennyja Floriana i Jona Anika, Kevin Lee otkrio je svoje planove. Svjestan da ugovor s UFC-om neće dobiti direktno, Lee se ponudio da nastupi u svojevrsnim "kvalifikacijama".

"MMA je moja prava ljubav. Želim se ponovno natjecati. Kako bih pokazao koliko sam ozbiljan, rekao sam Seanu Shelbyju da sam voljan nastupati na ‘Dana White‘s Contender Seriesu‘ kako bih dokazao koliko sam ozbiljan po pitanju nastupanja na visokoj razini. Sljedeći meč neće biti zbog novca, nego zbog želje da pokažem kako može tijelo može izdržati napore kojima ću ga izložiti.", rekao je Lee, a zatim je otkrio kako će za taj meč biti plaćen oko pet tisuća dolara, ako do meča uopće dođe.

Bila bi to dosad neviđena situacija u kojoj nekadašnji izazivač za (privremeni) pojas nastupa na Contender Seriesu, ali uzmemo li u obzir ono što je Lee pokazivao posljednjih godina, nastup na DWCS-u nije tako nelogičan korak za Kevina.

UFC-ovi "matchmakeri" sada su na potezu. Kevin je u devetom mjesecu proslavio 31. rođendan i teoretski još uvijek može napraviti velike stvari u ovom sportu.

Linker
12. rujan 2024 15:22