UFC

Okršaj dvojice najboljih na svijetu i odličan termin održavanja eventa: Saznajte najbitnije informacije o UFC 294 eventu

Alexander Volkanovski vs. Islam Makhachev

 Matt Davies/Zuma Press/Profimedia
UFC-ov večerašnji spektakl u Abu Dhabiju nudi nevjerojatno uzbudljiv ‘‘fight card‘‘

Došao je taj dan, došlo je vrijeme za UFC 294 event! Već tradicionalno, UFC u desetom mjesecu posjećuje Abu Dhabi, a radi se o eventu kojem se uvijek posebno veselimo. Mnoštvo je razloga zbog kojeg je event posebniji od većine ostalih UFC-ovih velikih evenata, a u nastavku teksta saznajte i zašto je to tako.

Ovaj put odmah ćemo krenuti od termina održavanja. Naša Facebook stranica uoči ovakvih evenata prepuna je komentara u kojima nas ispitujete ‘‘Kad počinje event, gdje mogu pogledati event‘‘ itd. Razumijemo da je interes velik, ali sve možete pronaći u ovom tekstu.

Prije svega, ponovimo gradivo. UFC 294 event sačinjen je od dva dijela. Prvi dio nazivamo preliminarnim dijelom priredbe. Takozvani ‘‘prelimsi‘‘ ovaj put su sačinjeni od ukupno osam mečeva.

image

UFC 294 - popis borbi za prelimse

Wikipedia

‘‘Prelimsi‘‘ počinju od 16:00h po našem vremenu. Da, dobro ste pročitali. Već od četiri sata poslijepodne, možete se smjestiti u vaše fotelje i uživati u UFC-ovom eventu.

Nakon preliminarnog dijela priredbe, na red dolazi glavni dio, odnosno ‘‘main card‘‘. Radi se o dijelu programa sastavljenom od ukupno pet mečeva, među kojima je i glavna borba večeri. ‘‘Main card‘‘ započinje od 20:00h po našem vremenu.

image

UFC 294 - popis borbi za main card

Wikipedia

Što ako me zanimaju samo dvije glavne borbe?

Neki od vas ne spadaju u skupinu onih najzagriženijih MMA fanova i zanimaju vas samo dvije glavne borbe večeri. Sunaslovnu borbu večeri, odnosno ‘‘co-main event‘‘ čine u Usman i Khamzat Chimaev. Teško je sa sigurnošću reći kada će njih dvojica kročiti u kavez, jer sve ovisi o trajanju mečeva koji se održavaju prije njihovoh, kao i o duljini pauze između mečeva.

Na temelju iskustva i slobodne procjene, autor ovog teksta preporučit će vam da se od 21:30h uključite ako želite pogledati isključivo Khamzata Chimaeva i Kamarua Usmana. Njihov meč možda neće početi točno u 21:30h, ali vjerojatno neće početi ranije.

Glavnu borbu večeri (‘main event‘) čine Alexander Volkanovski i Islam Makhachev. Oni na red dolaze nakon Khamzata Chimaeva i Kamarua Usmana. Meč između Usmana i Chimaeva ugovoren je na tri runde, dakle maksimalno će potrajati 15 minuta. Jasno, morate dodati pauze između rundi i sav ostali popratni sadržaj. Uglavnom, ako vas zanima samo glavna borba večeri, prijenos pokrenite od 22:00h i nećete promašiti.

Gdje pogledati UFC 294 event?

Još jedno pitanje koje vas uvijek muči, svakako se tiče prijenosa eventa. Nažalost, preliminarni dio eventa iziskuje nešto više truda kad je u pitanju pronalazak prijenosa. UFC Fight Pass dobra je opcija i već s osnovnom pretplatom koja iznosi 9,99 eura mjesečno, možete u miru pogledati kompletne ‘‘prelimse‘‘.

Kad je u pitanju ‘‘main card‘‘, imamo dobre vijesti, jer nekoliko je opcija. Portal gol.hr prenosit će glavni dio priredbe, a ukoliko vam gol.hr iz nekog razloga nije dostupan, nudi vam se i SK Fight kanal kao dobra opcija. Oni dubljeg džepa mogu jednostavno kupiti PPV, ali cijena PPV-a iznos 79,99 američkih dolara.

UFC je pripremio fantastičan ‘‘fight card‘‘

Sada kad smo završili s tehnikalijama, pređimo na ‘‘fight card‘‘, odnosno na borbe koje nas čekaju večeras. Kao što je svima već poznato, event predvode Islam Makhachev i Alexander Volkanovski. UFC teško može bolje od ovoga...

Volkanovski i Makhachev već su se borili ove godine, točnije u drugom mjesecu na UFC 284 eventu. Volkanovski se tada odvažio na prelazak u višu kateogriju, napao je pojas u lakoj kategoriji, ali pojas ipak nije osvojio.

Fantastičan meč pružio je Volkanovski, osvojio je srca navijača, mnogi smatraju da je zaslužio i pobijediti, ali jedan je problem u cijeloj priči. Problem ima ime, a njegovo ime je Islam Makhachev.

Koliko god da nas je Volkanovski oduševio pruženim otporom, nije bilo dovoljno za svladati moćnog Dagestanca. Islam Makhachev besprijekoran je borac, potkovan u apsolutno svim segmentima. Dugo je Makhachev slovio za borca kojeg odlikuju vrhunske grappling vještine, ali s godinama je izrastao u borca koji je itekako opasan i dok se borba odvija na nogama.

Makhachev je u nekoliko navrata uzdrmao Volkanovskog, a svoju udaračku kvalitetu dokazao je i prije godinu dana, bacivši Charlesa Oliveiru u nokdaun, prije nego ga je završio ‘‘submissionom‘‘. Teško je smisliti način za poraziti Makhacheva, ali ako netko može, onda je to Alexander Volkanovski.

Naravno, moramo spomenuti i taj famozni ‘‘short notice‘‘. Alexander Volkanovski 11 dana uoči ovog eventa pristao je na ovaj meč. Australac je uskočio umjesto ozlijeđenog Charlesa Oliveire, a njegovo prihvaćanje meča na ‘‘short notice‘‘ izazvalo je brojne polemike tijekom ovog ‘‘fight weeka‘‘.

Jedna strana smatra kako Volkanovski dolazi apsolutno rasterećen te da nema apsolutno ništa za izgubiti. Oni drugi se ne slažu, jer vjeruju da bi Volkanovski uskakanjem na ‘‘short notice‘‘ uvelike umanjuje svoje šanse za pobjedu, a izgubi li i drugi put od Islama Makhacheva, neće dobiti novu priliku napasti pojas u lakoj kategoriji.

Istina je vjerojatno negdje u sredini i oba borca zapravo puno toga riskiraju u ovom meču. Makhachev je svakako u prednosti jer je prošao kompletan trening kamp i fizički je maksimalno spreman. Alexander Volkanovski neće biti na svojoj uobičajenoj razini fizičko-kondicijske spreme, ali prvak perolake kategorije ne bi trebao imati drastičnih problema u tom segmentu.

Inače, u drugom mjesecu ove godine, UFC je ovaj meč najavljivao kao obračun za prvo mjesto na njihovoj ‘‘pound-for-pound‘‘ ljestvici. Radi se o ljestvici na kojoj su rangirani najbolji borci, neovisno o težinskoj kategoriji. Unatoč pobjedi Makhacheva, Volkanovski je tada ostao na prvom mjestu tog poretka. Mjesec dana kasnije u kavez se vratio Jon Jones, porazio je Ciryla Ganea i preskočio je obojicu.

Dakle, danas to neće biti obračun prvorangiranog i drugorangiranog borca na ‘‘P4P‘‘ ljestvici, ali pobjednik bi mogao preskočiti Jona Jonesa u poretku. Neće nitko zamjeriti ako ovaj meč nazovemo obračunom dvojice trenutno najboljih boraca na svijetu.

Silno se radujemo povratku ‘‘Borza‘‘

‘‘Co-main event‘‘ ne nudi ništa manje uzbuđenja. Khamzat Chimaev jedan je od onih boraca koji privlači širu publiku i njegovi mečevi nose posebno uzbuđenje. Uvodne sekunde njegovih mečeva izgledaju poput ‘‘Blitzkriega‘‘. Chimaev odmah u punom gasu napada protivnika i kreće po brzi finiš. Međutim, upitno je hoće li se odlučiti za takav pristup i večeras u Abu Dhabiju.

Naime, na suprotnoj strani oktogona naći će se Kamaru Usman, nekadašnji prvak UFC-ove velter kategorije. Baš kao i Volkanovski, Usman je također uskočio na ‘‘short notice‘‘, ali deset dana uoči eventa. Kamaru mijenja ozlijeđenog Paula Costu i osjetan je autsajder uoči ovog meča.

Dojam je kako ‘‘bookmakeri‘‘, ali i fanovi, olako otpisuju Kamarua Usmana. ‘‘Nigerian nightmare‘‘ nekoliko godina kotirao je kao ponajbolji UFC-ov borac, a jedno kraće vrijeme potezale su se i usporedbe s legendarnim Georgesom St-Pierreom. Usman je izgledao kao borac koji bi mogao nadmašiti GSP-ja u velter kategoriji, ali lijeva noga Leona Edwardsa zaustavila je Usmanov pohod ka rekordima.

Nigerijac je u osmom mjesecu prošle godine brutalno nokautiran od strane Leona Edwardsa, a u trećem mjesecu ove godine pretrpio je novi poraz od Edwardsa. Dojam je da 36-godišnji Usman više nije na svom vrhuncu i bliži se kraj njegove karijere. Mnoštvo ozljeda, ali i mnoštvo mečeva na najvišoj mogućoj razini uzeli su danak.

Naravno, i dalje je to Kamaru Usman, borac koji je potkovan u svim segmentima ovog sporta i borac koji je na vaganju izgledao fizički besprijekorno. Kamaru nije morao proći proces skidanja kilaže, dolazi rasterećen, a pobjeda nad Khamzatom mogla bi mu otvoriti napad na titulu u srednjoj kategoriji. Usman zbilja ne riskira puno u ovom meču i trebao bi se pokazati kao najteži izazov u dosadašnjoj Khamzatovoj karijeri.

Što se Khamzata tiče, više od godinu dana nismo ga gledali u kavezu. Khamzat je u devetom mjesecu prošle godine imao jako buran period. Prvotno se trebao boriti protiv Natea Diaza u velter kategoriji, ali na vagi je težio čak 3,4 kilograma iznad gornje granice velter kategorije. Našao se ‘‘Borz‘‘ na udaru kritika, a Kevin Holland spasio je stvar tako što je pristao boriti se protiv Chimaeva, samo dan uoči eventa.

Chimaev je lakoćom prošao kroz Hollanda, nije primio niti jedan udarac i posao je dovršio ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi. Bilo je jasno da će Khamzat morati preći u višu kategoriju, ali predugo smo čekali njegov novi nastup. Vjerojatno Chimaev ima i određenih problema s vizom kao nositelj ruske putovnice, ali postoje i neke pozitivne stvari u vezi njegove dulje pauze.

Uzbuđenje je još veće zbog njegovog današnjeg nastupa nakon tako duge pauze. Jedva čekamo vidjeti Khamzata Chimaeva koji je zasigurno ‘‘gladan‘‘ borbe, a Kamaru Usman ne bi trebao biti još jedan u nizu boraca koje Usman završava u prvoj rundi. Pojavi li se Usman u izdanjima na kakva nas je navikao, čeka nas neopisivo zanimljiv meč.

Nemojte zapostaviti ostatak ovog sjajnog eventa

Ostala tri meča na ‘‘main cardu‘‘ također nose uzbuđenje. Johnny Walker prepun samopouzdanja nakon tri uzastopne pobjede dolazi na megdan Magomedu Ankalaevu, odličnom Dagestancu. Ankalaev je na jednoj od konferencija za medije najavio ‘‘novu, zabavniju‘‘ verziju sebe, a Johnny Walker uvijek je zabavan. Pobjednik ovog meča istaknuti će kandidaturu za napad na titulu u poluteškoj kategoriji i ovo je jedan od onih mečeva koje ne želite propustiti.

Nikako ne propustite meč Saida Nurmagomedova i Muina Gafurova. Stilski je ovo jako interesantan meč. Obojica preferiraju borbu u stojci, ali radi se o borcima koji različito pristupaju svojim mečevima. Said Nurmagomedov prefeira oslanjati se na svoje tehničke sposobnosti, voli kontrolirati borbu s distance i jako je opasan sa svojim ‘‘kickovima‘‘. Muin Gafurov s druge strane posve je drukčiji borac. Tadžikistanac uživa u kaosu, a kaos stvara od prve do posljednje sekunde. Tko će nametnuti svoj stil, teško je procijeniti, ali čeka nas odličan meč.

Ikram Aliskerov i Warlley Alves također su dio ‘‘main carda‘‘. Aliskerov je još jedan borac iz Dagestana na ovom ‘‘fight cardu‘‘, a radi se o borcu elitnih hrvačkih vještina. Aliskerov se prvotno trebao boriti Nassourdinea Imavova, ali Imavov je otkazao nastup i Alves je uskočio.

Warlley Alves dolazi kao veliki autsajder, ali radi se o borcu koji u svom rezimeu posjeduje pobjedu čak i nad Colbyjem Covingtonom. Brazilac vjerojatno nije na razini Ikrama Aliskerova, ali uistinu je neustrašiv i neće pasti bez ispaljenog metka. Svjedočili smo i većim iznenađenjima na posljednjim eventima, pa stoga ne otpisujte Alvesa unaprijed.

UFC-ov megatalent večeras je na pravom ispitu zrelosti

Preliminarni dio sačinjen od osam mečeva također je vrijedan pažnje. Sharabutdin Magomedov napokon će debitirati, a ‘‘jednookog‘‘ borca iz Dagestana čeka Bruno Silva, iskusni Brazilac iza kojeg je čak 20 pobjeda nokautom.

Tu su i novi nastupi Nathaniela Wooda i Javida Basharata, ali najviše pažnje obratite na meč između Tima Elliotta i Muhammada Mokaeva. Mladi Mokaev borac je kojem se predviđa blistava karijera, a zasad opravdava očekivanja. Četiri pobjede u četiri UFC nastupa upisao je Mokaev, ali danas slijedi pravi test njegovih mogućnosti.

Tim Elliott na Instagramu koristi korisničko ime ‘‘Awkward MMA‘‘, a to korisničko ime u potpunosti ga opisuje. Jako čudan, jako nekonvencionalan i strašno nepredvidljiv je Tim Elliott. Nikada se ne smijete opustiti protiv takvog borca koji u trenutku može zaključati gušenje i prisiliti protivnika na predaju.

Elliott se svojevremeno borio i za pojas u muha kategoriji, a Demetrious Johnson našao se u seriji problema protiv Tima Elliotta. Uspio je ‘‘Mighty Mouse‘‘ ipak nadjačati Elliotta u meču na pet rundi, ali vidjet ćemo može li Mokaev poraziti borca ovakvog kalibra. Elliott je daleko iskusniji i uvijek nezgodan, a Mokaev je pokazao određene slabosti u svojim prijašnjim nastupima.

Bit će ovo pravi ispit zrelosti, ali i potencijalni kandidat za najbolju borbu večeri.

Ovdje ćemo završiti ovu najavu, a sada vam preostaje čekati 16:00h i UFC-ov spektakl u Abu Dhabiju. Mi jedva čekamo, a ne sumnjamo da isti osjećaj vlada i među vama.

Linker
26. travanj 2024 11:09