UFC

‘Nikad nikome taj pojas nije značio koliko meni‘: Ronda Rousey pojasnila zašto je totalno potonula nakon prvog poraza

Ronda Rousey

 PAUL CROCK/AFP/Profimedia
Jedna od najvećih borkinja u povijesti MMA-a dala je dubok osvrt na svoje psihičko stanje nakon prvog poraza u karijeri

Ronda Rousey nekoć je bila najveća ženska MMA zvijezda na svijetu, a ne bismo pretjerali kad bismo rekli da je u određenoj fazi bila najpopularnija osoba u svijetu MMA-a. Lakoćom je Ronda dolazila do pobjede u svim svojim mečevima, a ‘‘hype‘‘ je toliko rastao da su se Rondi davale šanse protiv elitnih boraca iz muške konkurencije.

Nepobjedivo je djelovala Ronda Rousey, sve do 2015. godine i meča na UFC 193 eventu. Holly Holm našla se te večeri na suprotnoj strani kaveza. Nekoć svjetska prvakinja u boksu imala je dobre predispozicije za poraziti Rondu, ali ipak je ušla u meč kao ogroman autsajder.

Ispostavilo se da su pogriješili svi oni koji su unaprijed otpisali Holm, jer ona je potpuno deklasirala Rondu Rousey. Prvakinja koja je djelovala nepobjedivo, u meču protiv Holm izgledala je kao amaterka s nekoliko mečeva iza sebe. Holm je slavila brutalnim nokautom u drugoj rundi, a karijera Ronde Rousey na neki način završila je tom borbom.

Odradila je Ronda još jedan meč nakon tog poraza. Godinu dana nakon poraza od Holm vratila se u kavez i borila se protiv Amande Nunes. Međutim, taj meč potrajao je samo 48 sekundi, a Rousey je upisala još jedan uvjerljiv poraz. Bilo je jasno kako to više nije ista Ronda i bio je to njen posljednji meč u profesionalnoj borilačkoj karijeri.

Poraz od Holm silno je utjecao na njenu psihu. Rousey je nerijetko utjerivala strah u kosti svojim protivnicama već prije same borbe, ali to samopouzdanje u potpunosti je nestalo nakon ‘‘high kicka‘‘ kojim ju je Holm ‘‘uspavala‘‘. Ronda Rousey trenutno odrađuje turneju povodom objavljivanja svoje knjige i ovaj vikend odradila je Q&A s fanovima gdje je pojasnila zašto je poraz od Holm tako jako utjecao na nju.

‘‘Nikome nije stalo do tih titula koliko meni u tim trenucima. Mislim da me gubitak pojasa pogodio više nego bilo kog drugog tko je ostao bez UFC-ovog pojasa. Jako dugo sam branila pojas i zato me sve to pogodilo. Mnogima je teško razumjeti da je nekome toliko stalo do nečeg. Pitali su se: ‘Zašto si tako uzrujana? To je samo borba‘. Za druge je to možda samo borba, ali ako ste borac na ekstremno visokoj razini, ili ste na takvoj razini u nekom drugom sportu i biznisu, mislim da morate biti spremni da se vaše srce raspe na komadiće, prije nego se ponovno sastavite u nešto. Tada ćete saznati je li sve što imate u sebi dovoljno dobro. Mislim da mnogi ljudi imaju tendenciju da ostanu suzdržani i ne daju sve od sebe, jer nakon toga mogu reći: ‘Nisam dao sve od sebe. Mogao sam postići više da sam dao sve od sebe‘. Ja sam marila više od drugih, bilo mi je stalo više nego bilo kojoj drugoj osobi. To je u neku ruku prednost, ali obit će vam se o glavu kad se stvari ne odviju onako kako želite.‘‘, detaljno je pojašnjenje Ronde Rousey.

Dakle, Ronda Rousey bila je silno navezana na UFC-ov pojas i status prvakinje. Svoj život kompletno je bazirala na tom statusu, a jednom kada je ostala bez svega toga, njen život raspao se na komadiće. Srećom, Ronda se uspjela prekonsolidirati i sada živi život daleko od profesionalnog sporta.

Linker
29. svibanj 2024 13:04