UFC

Nevjerojatna dugovječnost Valentine Shevchenko; Počistila je jednu kompletnu generaciju, može li to ponoviti?

Valentina Shevchenko

 Christian Petersen/Getty images/Profimedia
Prvakinja UFC-ove muha kategorije pred sobom ima posve novi "komplet" izazivačica

"Doći do vrha nije lako, ali još je teže tamo ostati.", uzrečica je koju ste čuli barem jedanput tijekom svog života, neovisno radi li se o sportu, poslovnoj karijeri, akademskim uspjesima itd.

Mi ćemo se u ovom slučaju ipak držati borilačkog sporta, točnije MMA-a i UFC organizacije. Nebrojeno puta svjedočili smo situacijama gdje su pojedini borci zasjeli na vrh svojih težinskih kategorija, ali nisu se dugo zadržali. Jedna ili čak niti jedna obrana titule, a zatim pad daleko od vrha.

Baš zato posebno se cijene borci poput Jona Jonesa, Andersona Silve, Georgesa St-Pierrea, Demetriousa Johnsona itd. Oni su nevjerojatno dugo uspijevali ostati na vrhu i njihova dugovječnost nešto je što ih izdvaja od većine ostalih prvaka.

Među dugovječne prvake/inje sigurno možemo uvrstiti i Valentinu Shevchenka. Aktualna prvakinja UFC-ove muha kategorije nekoć je bila ponajbolja bantamašica na svijetu, ali do pojasa u toj kategoriji ipak nije uspjela doći. Osjetni deficit u fizikalijama, kao i kontroverzno bodovanje revanša s Amandom Nunes, spriječili su Valentinu da dođe do pojasa. Međutim, uvođenjem muha kategorije u UFC-ovu žensku konkurenciju, Valentini Shevchenko pružila se adekvatna prilika da se dočepa pojasa.

Muha kategorija puno bolje pristaje njenim fizičkim gabaritima i nije Valentini dugo trebalo da dođe do pojasa. Tehnički gledano, sada već zaboravljena Nicco Montano bila je prva prvakinja UFC-ove muha kategorije, ali nikada nije branila pojas i nakon 280 dana na tronu, oduzeta joj je titula prvakinje. Nakon toga došao je red na Valentinu Shevchenko.

Kirgistanka je krajem 2018. godine osvojila titulu prvakinje porazivši legendarnu Joannu Jedrzejczyk, a uslijedio je fantastičan niz pobjeda. Čak sedam puta zaredom Shevchenko je obranila pojas, a tijekom svoje vladavine u potpunosti je počistila težinsku kategoriju.

Sve vrhunske izazivačice tog doba imale su priliku svrgnuti Valentinu s trona, ali to im nije pošlo za rukom. Neke borkinje poput Lauren Murphy ili Jessice Eye izgledale su kao da su "zalutale" u meč za titulu, ali muha kategorija bila je u procesu razvoja i neke od izazivačica jako brzo su došle u priliku za napad na pojas.

Liz Carmouche, Katlyn Chookagian, Jennifer Maia, Jessica Andrade i Taila Santos imena su ostalih pet borkinja koje je Valentina Shevchenko porazila u mečevima za titulu. U velikom dijelu tih mečeva Valentina je izgledala kao borkinja ispred svog vremena, apsolutno nadmoćna nad izazivačicama.

Tek je Taila Santos pružila odličan otpor, po mišljenju nekih čak i zaslužila pobijediti u meču protiv Valentine. Taila Santos zapravo je borkinja "nove generacije", ali revanš s Valentinom nije dočekala jer se zaputila u smjeru PFL-a.

image

Prva generacija izazivačica u muha kategoriji

Screenshot (instagram, Mma Theory)

Tijekom svih tih obrana pojasa, Shevchenko je u potpunosti počistila muha kategoriju, a kategorija izgleda znatno drukčije. Gotovo nitko od borkinja koje je Valentina porazila (izuzev Andrade), trenutno se ne nalazi pri vrhu rang ljestvice i došao je red na tu novu generaciju.

Popularna Instagram stranica "MMA Theory" grafički je je posložila nekadašnje Valentinine konkurentice, kao i borkinje koje trenutno imaju ambiciju doći do pojasa. Među novom generacijom, tu je Manon Fiorot koja je ujedno i najizglednija sljedeća izazivačica. Nedaleko od napada na pojas još su Natalia Silva, Erin Blanchfield, Rose Namajunas i Maycee Barber. Karine Silva navedena je kao potencijalni "dark horse" muha kategorije.

image

Druga generacija izazivačica u muha kategoriji

Screenshot (instagram, Mma Theory)

Rose Namajunas "uljez" je u ovoj priči, jer ipak se radi o borkinji koja je dugi niz godina pri vrhu, ali većinu svoje karijere provela je u slamka kategoriji. Sve ostale navedene borkinje znatno su mlađe od Shevchenko i ciljaju na sam vrh.

36-godišnja Valentina nije više dominantna kao nekoć. U trilogiji s Alexom Grassom koju također ne možemo otpisati, ispostavilo se kako borkinje počinju pronalaziti određene "rupe" u Valentininoj igri i na adekvatan način ih iskorištavaju. Jednodimenzionalne borkinje poput Jessice Eye ili Lauren Murphy sada su prošlost i Shevchenko mora uložiti puno više truda kako bi pojas ostao u njenom vlasništvu.

Teško je reći koliko će njena ponovno uspostavljena vladavina trajati. Godine ju sustižu, a konkuencija je sve jača. No, čak i da izgubi pojas već u sljedećem nastupu, Valentina Shevchenko iza sebe ima fantastičnu karijeru i sigurno ju čeka mjesto u UFC-ovoj Kući slavnih. Jednu kompletnu generaciju borkinja uspjela je eliminirati iz konkurencije za pojas, a pojas drži čak i nakon pojave nove i kvalitetnije generacije. To je samo potvrda one teze da je Valentina dugo izgledala kao borkinja ispred svog vremena. Tek nakon sedam obrana pojasa, pojavile su su se borkinje koje posjeduju vještine da ju ugroze. Može li Valentina odoljeti još jednoj kompletnoj generaciji, vrijeme će pokazati.

Linker
16. rujan 2024 22:51