UFC

Neporaženi Japanac nastavlja pohod ka vrhu UFC-ove muha kategorije; Tatsuro Taira porazio je bivšeg izazivača za pojas

Tatsuro Taira (lijevo) | Alex Perez (desno)

 Screenshot (ufc Fight Pass)
Borac rođen 2000. godine od sljedećeg tjedna mogao bi jako visoko kotirati u poretku izazivača

UFC je sinoć održao jedan od najmanje zanimljivih evenata u ovoj kalendarskoj godini. UFC on ESPN 58 već u startu nije obećavao, posebno nakon brojnih otkazivanja i preinaka ‘‘fight carda‘‘.

Ikram Aliskerov trebao se boriti protiv Andrea Muniza na ovom eventu, a nakon Munizovog otkazivanja, Antonio Trocoli uskočio je kao zamjena. Aliskerov je na koncu dobio priliku boriti se sljedeći vikend protiv Roberta Whittakera i tako smo u potpunosti ostali bez njegovog nastupa na ovom eventu.

Otpao je i meč između Tagira Ulanbekova i Joshue Vana, kao i okršaj Andreija Arlovskog i Martina Budayja. Sve to ostavilo nas je na skromnom eventu, a program su predvodili Tatsuro Taira i Alex Perez.

Neporaženi Japanac Tatsuro Taira ušao je u ovaj meč kao neporažen borac i tražio je 16. pobjedu u karijeri. Alex Perez najozbiljniji je protivnik s kojim je Taira dosad uparen, ali 24-godišnji japanski borac sjajno je odgovorio zadatku koji je postavljen ispred njega i upisao je najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri.

Iako je pobjeda došla nakon ozljede Alexa Pereza, Taira je u globalu odradio vrlo dobar nastup. Perez je tijekom prve runde pokušavao ugroziti Tairu svojim standardnim metodama. Skraćivao je distancu, inicirao bi klinč iz kojeg bi napadao ‘‘dirty boxingom‘‘, a istovremeno bi prijetio i pokušajima rušenja. Taira je pronašao način za neutralizirati većinu tih napada. ‘‘Thai‘‘ klinč bio je Tairino rješenje za takve situacije, a koljenima u tijelo radio je puno problema Perezu.

Sredinom druge runde Taira je bio taj koji je pokušao odvesti borbu u parter. Nakratko je Tatsuro uspio srušiti Alexa Pereza, a dok se Perez pokušavao vratiti na noge, Taira je uspostavio kontrolu s leđa. Uspio se Perez pridići, ali i dalje je imao Tairu na svojim leđima. U jednom trenutku Taira prebacuje težište unatrag i odvodi borbu u parter. Alex Perez prilikom pada ozlijedio je koljeno desne noge i uz bolnu grimasu na licu, ekspresno je tapkao i time signalizirao kako ne može nastaviti s borbom.

Nitko ne voli mečeve koji završe zbog ozljede, ali pobjedu Tatsura Taire nikako ne treba umanjivati. Velika je ovo noć za mladog Japanca, a već od utorka Taira bi mogao kotirati jako visoko u poretku izazivača unutar muha kategorije. Uoči ovog meča, Taira je držao 13. mjesto, dok je Perez na petoj poziciji. Za očekivati je da će Taira napraviti velik skok u poretku, a nakon meča prozvao je Alexandrea Pantoju. Napad na titulu vjerojatno zasad neće dobiti i trebat će mu barem još jedna pobjeda protiv nekog ponajbolje rangiranih boraca u kategoriji.

Nesretni Perez upisao je četvrti poraz u posljednjih pet nastupa. Borac sklon učestalom otkazivanju svojih nastupa ranije ove godine uspio je poraziti Matheusa Nicolaua i tom pobjedom prekinuo je niz od tri uzastopna poraza. Danas se ipak vratio porazima, a ozljeda koljena sigurno će ga udaljiti iz kaveza na neko dulje vrijeme.

Od ostalih mečeva spomenut ćemo Bradyja Hiestanda, Westina Wilsona i Melquizaela Costu. Ovaj trojac nagrađen je bonusom za najbolju izvedbu večeri, a 50 tisuća dolara bonusa dobio je i Tatsuro Taira za svoju izvedbu u meču protiv Pereza.

Brady Hiestand ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi porazio je Garretta Armfielda, a Westin Wilson već u prvoj rundi prisilio je Jeku Saragiha na predaju. Melquizael Costa također je slavio ‘‘submission‘‘. ‘‘Face crank‘‘ u trećoj rundi bio je potez kojim je porazio Shayilana Nuerdanbiekea.

Zanimljivo je kako niti jedan od ukupno 11 mečeva nije ponudio nokaut. Tatsuro Taira službeno je slavio tehničkim nokautom, ali već smo spomenuli kako se zapravo radilo o ozljedi Alexa Pereza.

Ukupno tri pobjede ‘‘submissionom‘‘ i čak sedam mečeva na bodove ponudio je sinoć održani UFC on ESPN 58 eventu.

Rezultate kompletnog eventa možete pročitati pri dnu ovog članka, a nakon priredbe za zaborav, okrećemo se sljedećem vikendu i UFC-ovom debiju u Saudijskoj Arabiji.

image

UFC on ESPN 58 - rezultati

Wikipedia

Linker
16. lipanj 2024 08:56