UFC

‘Ne želim biti poput njih, želim se povući na vrijeme‘: Stephen Thompson progovorio o potencijalnom odlasku u mirovinu

Stephen Thompson

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Šestorangirani UFC-ov izazivač u velter kategoriji dotaknuo se legendi koje rasprodaju svoj ugled

MMA veterani koji ne znaju kada je vrijeme za reći ‘‘zbogom‘‘ sportu, jedna su od čestih pojava u tom sportu. Tužno je ponekad gledati kako nekoć ponajbolji borci na svijetu jeftino prodaju svoj ugled, jer nisu spremni otići u mirovinu.

Tony Ferguson jedan je od najsvježijih primjera. Dugi niz godina Ferguson je glasio za ponajboljeg borca na svijetu, a uistinu je i bio jedan od najopasnijih boraca u lakoj kategoriji. 12 pobjeda zaredom upisao je Ferguson od 2013. do 2020. godine, ali onda je uslijedio težak poraz od Justina Gaethjea.

Taj poraz promijenio je tijek Tonyjeve karijere i Ferguson je nakon toga upisao još pet uzastopnih poraza. Borac kojeg je nekoć bilo gotovo nemoguće završiti, poražen je prekidima u posljednja tri nastupa.

Sličan primjer imali smo i kod B.J. Penna. Legendarni borac s Havaja još uvijek u očima mnogih jedan je od najtalentiranijih boraca koji su kročili u kavez. Ipak, Penn je poprilično uništio svoju ostavštinu upisavši čak sedam uzastopnih poraza, prije nego se konačno povukao u mirovinu. Nekoć ponajbolji borac na svijetu, pred kraj karijere gubio je od boraca kao što su Ryan Hall i Denis Siver. Bez uvrede Hallu i Siveru, ali B.J. Penn nekoć je ‘‘operirao‘‘ na osjetno višoj razini.

Penn i Ferguson jednostavno nisu znali kada je dosta, a Ferguson je i dalje aktivan borac unutar UFC-a. 16. prosinca (12. mjesec) čeka ga meč protiv Paddyja Pimbletta. Na istom eventu nastupit će još jedan prekaljeni veteran, ali ne toliko potrošen kao Ferguson.

Radi se o 40-godišnjem Stephenu ‘‘Wonderboyju‘‘ Thompsonu. Za razliku od Fergusona i B.J. Penna, ‘‘Wonderboy‘‘ zasad nije osjetio takav drastičan pad u svojim performansama. Tri pobjede u posljednjih pet nastupa upisao je Thompson, a trenutno je šesti u poretku izazivača unutar velter kategorije. Ususret svom meču protiv Shavkata Rakhmonova na UFC 296 eventu, Thompson se osvnruo na borce koji predugo ostanu u sportu.

‘‘Ne želim biti tip za kojeg će ljudi govoriti: ‘Zašto je on i dalje ovdje? Prima previše štete‘. Kad se Tony Ferguson borio protiv Gaethjea, stajao je u kavezu, bio je obliven krvlju i samo je otresao svojom glavom pokušavajući ‘razbuditi‘ samog sebe. Mislio sam si: ‘Čovječe, zaustavi ovu borbu‘, ali borba je nastavljala dalje. Tada sam shvatio kako ne želim gledati legende ovog sporta kako primaju toliko štete. B.J. Penn bio je jedan od njih. Svaku borbu koju je prihvatio nakon svog vrhunca, izgubio je. To ga je učinilo manjom legendom nego što zapravo jest. Trebao se zaustaviti nakon što se prvi put povukao. Fedor također, bivao je nokautiran, a znate što to čini ljudima u kasnijim fazama života. To je trajna šteta i ne volim gledati ljude kako primaju toliko štete.‘‘, objasnio je Thompson u MMA Houru.

‘‘Wonderboy‘‘ je u nastavku razgovora priznao kako je ovo vjerojatno njegov posljednji pokušaj da napadne i osvoji titulu. Što se tiče odlaska u mirovinu, Thompson tvrdi da se još ne osjeća tako staro, ali kad prepozna da je počeo primati preveliku štetu, okončat će svoju karijeru.

‘‘Dokle god sam zdrav i ne primam previše štete, bavit ću se ovim. Sve dok mi tijelo dopušta, nastupat ću. Ili kako sam jednom rekao, kad mi otac kaže da se umirovim, onda ću se povući. On me trenutno poznaje bolje nego što ja poznajem sebe samog. Mi borci ponekad se želimo boriti sve dok ne umremo, a često viđamo borce koji nemaju osobu koja bi im rekla istinu. Neki tipovi trebaju se povući, ali nemaju nikog da im to kaže. Kad moj otac kaže da sam gotov, okačit ću rukavice o klin.‘‘, zaključio je ‘‘Wonderboy‘‘, a meč protiv Shavkata Rakhmonova bit će odlična provjera njegovih trenutnih mogućnosti.

Linker
28. travanj 2024 05:39