UFC

Michael Bisping oštro o pobjedi Kelvina Gasteluma: ‘Treba te biti sram!‘

Kelvin Gastelum

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Michael Chiesa složio se s Bispingom i dodao kako ne vjeruje da je Gastelum uopće pokušao spustiti kilažu

Član UFC-ove Kuće slavnih nije previše birao riječi u subotu nakon UFC-ove priredbe u Saudijskoj Arabiji.

Kelvin Gastelum (19-9 MMA, 13-9 UFC) nadjačao je Daniela Rodrigueza (17-5 MMA, 7-4 UFC) i pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca u glavnom dijelu programa ‘UFC on ABC 6‘ priredbe. Gastelum je bio favorit kladionica, ali ugovor za borbu bio je potpisan za velter kategoriju. Tijekom tjedna pred borbu, Gastelum je premašio težinu - i to značajno - i unatoč tome što je Rodriguez navodno ponudio catchweight (međukategoriju) na 180 funti (81,6 kg), Gastelum očito nije mogao čak ni to postići.

Borba se na kraju održala u srednjoj kategoriji do 84kg, gdje je Gastelum proveo veći dio karijere nakon višestrukih pokušaja u velter kategoriji prije nekoliko godina koji su rezultirali promašajima na vagi, otkazivanjem borbi i mnogo drame. Međutim, krajem prošle godine uspješno se spustio na 170 funti (77,1 kg), a pretpostavka je bila da je to sad njegova nova kategorija.

Njegov novi promašaj vage i zahtjev da se bori punih 15 funti (6,8 kg) iznad granice bez da je obavijestio UFC ili svog protivnika sve do zadnjeg tjedna pred borbu izazvao je bijes mnogih. Nakon događaja, član UFC-ove Kuće slavnih i bivši prvak srednje kategorije, Michael Bisping, oštro je kritizirao Gasteluma - koji ima pobjedu nad Bispingom.

"Rodriguez je ograničavao unos kalorija tijekom priprema", rekao je Bisping u emisiji na ESPN+. "Nije uzimao ugljikohidrate kako bi se oporavio od treninga - gubi mišićnu masu i sve ostalo jer je to shvaćao ozbiljno. Želio je proći vagu dok Gastelum očito to nije radio tijekom priprema. Stoga si jači, brže se oporavljaš od treninga i ulaziš u borbu jači i teži."

"Obojica su imala sjajnu borbu. Mislim da Daniel Rodriguez treba biti ponosan na sebe - stvarno je gurnuo Gasteluma do limita. Gastelum, iako je bio težak, uspio je održati dobar tempo 15 minuta. Rušenja u trećoj rundi bila su ključna jer je Rodriguez počeo pronalaziti metu uz kavez. Bila je to odlična borba. Zaista jest. Obojica bi trebala biti ponosna na sebe. Ali Kelvin Gastelum bi se trebao sramiti zbog situacije s težinom."

Bispingu se u emisiji pridružio UFC velteraš, Michael Chiesa, koji je također kritizirao Gasteluma. Usredotočio se na Gastelumov intervju nakon borbe u kavezu s Danielom Cormierom, u kojem je, kada je upitan o promašaju vage, ponudio ispriku Dani Whiteu i UFC-u i rekao je da se to nikada više neće ponoviti.

Ali Chiesa je nagovijestio da je Gastelum cijelo vrijeme znao da se neće boriti u velter kategoriji.

"Tempo koji je Kelvin Gastelum održavao tijekom 15 minuta borbe govori mi da nisi pokušao postići težinu, jer ako netko stvarno pati pokušavajući postići težinu, ne može održati takav tempo", rekao je Chiesa. "To mi govori da nije ni pokušao. A činjenica da je stvarno izbjegao pitanje Daniela Cormiera u intervjuu nakon borbe... Pitao ga je: ‘Hej, što je bilo s promašajem vage?‘ a Kelvin je to potpuno izbjegao i opet isporučio još jedno prazno obećanje da se to neće ponoviti."

"Ovo se dogodilo previše puta s Kelvinom Gastelumom. Ne bi mu se smjelo dopustiti da ikada više potpiše ugovor za borbu u velter kategoriji."

"Govorimo o tome da bude profesionalni borac mješovitih borilačkih vještina," rekao je Bisping. "Uvijek kažem da postoje samo dvije stvari koje možete kontrolirati: Prvo, da se pojavite s pravom težinom - to je broj jedan - i da ste u formi. Ako se ne pojavite s pravom težinom i ako ste umorni nakon jedne runde, idite i pronađite nešto drugo za raditi, jer ovo nije za vas, jer biste trebali biti jedan od najboljih profesionalnih boraca mješovitih borilačkih vještina na planetu."

"Potpišete ugovor - obojica to učinite. Prodaju se ulaznice na temelju toga. Ako se ne pojavite s pravom težinom, 15 funti preko, pognite glavu od srama."

Ovaj incident s Gastelumom otvara pitanja o profesionalizmu u UFC-u. Ostaje za vidjeti hoće li ovo imati dugoročne posljedice na njegovu karijeru i kako će UFC reagirati na ovakve situacije u budućnosti.

Linker
24. lipanj 2024 10:39