UFC

Junior Dos Santos: ‘UFC me prestao poštovati, postali su hladni i tjerali su me na borbe‘

Junior Dos Santos
 Dan Cooke/Alamy/Alamy/Profimedia
Jako ružno izgledao je rastanak UFC-a i njihovog bivšeg prvaka teške kategorije

Junior Dos Santos više nije član UFC-a. Rastanak je dočekao na drugačiji način od većine bivših prvaka, kakvi su vrlo često dobivali priliku oprostiti se u Octagonu. Njemu su otkaz dali dok je na ugovoru imao još pet borbi te dok nije očekivao da bi se tako što moglo dogoditi. U razgovoru za MMA Fighting je otkrio kako je njihov odnos već neko vrijeme bio jako loš, prije svega puno lošiji nego u vrijeme dok je bio veća zvijezda.

"Bio sam iznenađen, ali i pomalo impresioniran hladnoćom kojom su sve odradili. Znam da je to posao, no njih jednostavno nije briga. Pokraj sve povijesti koju imamo i sve moje vlastite žrtve, ovo kako se sve na kraju odvilo nije u redu. Nitko me nije ni kontaktirao, nitko mi nije javio. S Danom Whiteom nisam razgovarao godinama, nisam ga ništa pitao niti sam išta znao. Niti ovog puta nisu razgovarali sa mnom. Poslali su poruku Danu Lambertu iz American Top Teama i on mi je prenio njen sadržaj da su me odlučili otpustiti", otkrio je 37-godišnji Brazilac uistinu nevjerojatan način na koji su odlučili otkazati suradnju.

No, nešto tako mu je zapravo najavljeno još prošle godine, kad je prihvatio borbu protiv Ciryla Ganea. Ista mu je ponuđena samo dva mjeseca nakon što je doživio poraz nokautom od Jairzinha Rozenstruika te se od istog još nije u potpunosti oporavio. Ali, zapravo mu nisu dali izbora.

"Bio sam neko vrijeme u Brazilu i došao sam na Floridu šest tjedana prije 6. prosinca, kad se borba protiv Ganea trebala održati. Rekli su mi da me trebaju tog datuma. Ja sam im rekao da želim tu borbu, ali da mi treba vremena pripremiti se i tražio sam siječanj. Oni su odbili. Rekli su mi da će me, pošto imam niz od tri poraza, otpustiti ako odbijem borbu. Onda sam im rekao da oni mene zapravo ne pitaju želim li borbu nego mi naređuju da ću se boriti tog datuma. Tako sam uzeo borbu protiv Ganea", nastavio je priču koja nam otkriva kako UFC radi. Od Ganea je još jednom poražen prekidom i bila je to njegova posljednja UFC borba.

Nakon što je dobio otkaz, pojavila se informacija da se to dogodilo jer nije prihvatio borbu protiv Marcina Tybura, koja bi se održala 27. ožujka na UFC 260 priredbi. Ista mu je ponuđena mjesec dana prije održavanja, a to mu s obzirom na okolnosti nikako nije bilo prihvatljivo. Onda se dogodilo ono što su mu najavili da će se dogoditi ako odbije borbu protiv Ganea.

"Nisu mi dali puno izbora, a već sam bio pod pritiskom. Htjeli su da ponovno napravim istu stvar. Zapravo, još gore, jer je ovog puta to bila 'short notice' borba, a dolazio sam nakon dvije borbe u kojima sam doživio konkusije. Nije ih bilo briga, željeli su da se borim. Kad sam odbio borbu, nisu mi rekli baš ništa, samo su poslali poruku Lambertu", ispričao je kako je došlo do konačnog razlaza njega i promocije u kojoj je odradio 23 borbe.

Dodao je kako zapravo nije jedini kojem su to napravili nego da zna još slučajeva. Iste naravno nije htio imenovati, no bolji poznavatelji sporta se nekih sigurno mogu prisjetiti.

"Čuo sam već od drugih boraca, mojih prijatelja, kako se UFC ponašao prema njima kad ih više nisu trebali, isto to se dogodilo meni. U potpunosti su me zanemarili. Nisi im više važan pa te koriste da bi te natjerali na borbe bez pravih priprema. Očito im je namjera iskoristiti te kao korak naprijed za izgraditi druge borce", tužno je završio svoju UFC priču nekadašnji prvak.

Iako je iz njegovih borbi jasno da više nema sposobnost primanja udaraca kao nekad, a činilo se da postoji i problem s motivacijom, Junior je fizički neupitno u odličnoj formi te namjerava nastaviti karijeru. A upravo bi novo poglavlje moglo vratiti motivaciju na neku staru razinu. Ponude postoje, razgovara se o bare knuckle boksu, ali i o profesionalnom boksu te je to nešto što se samom Junioru sviđa i gdje ćemo ga vjerojatno iduće vidjeti. Šteta samo što je jedan takav gospodin na takav ružan način napustio promociju na čijem je svojevremeno bio tronu.

Linker
23. lipanj 2024 21:30