UFC

Jubilarni 20. poraz Anthonyja Smitha: ‘Lionheart‘ je glatko izgubio od borca iz niže težinske kategorije

Anthony Smith

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Veteran Anthony Smith pružio je jako lošu izvedbu na UFC 303 eventu

Nakon što je Ian Garry svladao Michaela ‘‘Venoma‘‘ Pagea u tijesnom meču i nakon što je Macy Chiasson slavila tehničkim nokautom u okršaju s Mayrom Bueno Silvom, uslijedio je treći meč ‘‘main carda‘‘ na UFC 303 eventu.

Anthony Smith i Roman Dolidze nisu bili ni planirani za nastup na ovoj priredbi, ali nakon silnih otkazivanja i takozvanih rošada, našli su se na suprotnim stranama kaveza u T-Mobile Areni.

Nametnuo se Smith kao dominantniji i autoritativniji borac od prve sekunde meču. Zauzeo je ‘‘Lionheart‘‘ sredinu kaveza, naveo je Dolidzea da se kreće unatrag te je pogađao frekventnije i blago konkretnije. Puno ‘‘low kickova‘‘ bacala su oba borca tijekom prve runde. Druga polovica runde donosi svojevrsno ‘‘buđenje‘‘ Dolidzea. Gruzijac je nekoliko puta lijepo pogodio ručnim tehnikama, a nastavio je i učestalo gađati ‘‘low kickovima‘‘. Iako je proveo rundu krećući se unatrag gotovo svih pet minuti, dojam je kako je Dolidze ipak nešto konkretniju štetu napravio tijekom prve runde.

Smith je između rundi dobio savjet od svojih trenera kako pretjeruje u pokušajima da nokautira Dolidzea, što ga dovodi do prevelikih ‘‘propadanja‘‘ prema naprijed i izloženosti kontrama Dolidzea. Pokušao se Smith prilagoditi u drugoj rundi, postao je nešto oprezniji, ali oprezni pristup doveo ga je u podosta lošu poziciju. Nakon jednog promašaja, Dolidze je pritisnuo, pomalo ‘‘divlje‘‘ bacao je udarce, a Smith je u povlačenju ostao bez ravnoteže i završio je u donjoj poziciji u parteru. Puno udaraca zadao je Dolidze iz dominantne pozicije, a iako nije radio naročito veliku štetu, marljivo je skupljao bodove i umarao Smitha. ‘‘Lionheart‘‘ kao da je prihvatio poziciju ‘‘kornjače‘‘ i ulagao je jako malo napora u pokušajima da se vrati na noge i izađe iz podređene pozicije. Tek 25 sekundi prije kraja runde Smith se napokon uspio osloboditi, ali prekasno da bi uspio preokrenuti rundu u svoju korist. Situacija nije izgledala dobro po Smitha nakon prve dvije runde. Borac koji je meč prihvatio otprilike tjedan dana prije eventa i došao je iz niže kategorije, dominirao je Smitha nakon prvih 10 minuta.

Vidno umornije od svog protivnika izgledao je Smith početkom treće runde. Anthony je poznat kao borac podosta loše kondicijske spreme i nagli padovi događali su mu se u brojnim nastupima. Stoga ne čudi da je i u ovom meču izgledao loše nakon dvije iscrpljujuće runde. Nije Smith ipak u potpunosti bio izvan meča. Tražio je metu i način da pogodi tu metu, ali svježiji Dolidze bio je precizniji i bez većih problema izbjegavao je Smithove napade. ‘‘Lionheart‘‘ je drugom polovicom posljednje runde počeo opravdavati svoj nadimak. Unatoč velikoj iscrpljenosti, Smith je ‘‘dodao gas‘‘, neprestano je pritiskao i pokušavao je uzdrmati Dolidzea. Sve je ipak ostalo samo na želji, a Smith u ovom trenutku jednostavno ne posjeduje kvalitetu za nešto više od ovog što je prezentirao u ovom meču.

Čekajući sudačku odluku, nije bilo naročito velike napetosti. Pravo čudo, odnosno velika greška barem dvojice sudaca morala se dogoditi da Roman Dolidze ostane bez pobjede. Srećom, sve je odrađeno bez kontroverzi i Gruzijac je pobijedio Smitha jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28 x2).

Jako važna pobjeda za Dolidzea. U ovaj me ušao je nakon dva uzastopna poraza u srednjoj kategoriji, a ovdje je uskočio na ‘‘short notice‘‘ protiv desetorangiranog izazivača u poluteškoj kategoriji. Preuzme li Smithovu poziciju u poretku, Dolidze će držati deseto mjesto u dvije različite težinske kategorije (srednja i poluteška).

Anthony Smith ranije ove godine lakoćom je porazio Vitora Petrina na priredbi u Brazilu, ali manje od dva mjeseca nakon te pobjede, Smith se vratio porazima. Ovo je njegov jubilarni 20. poraz u 58. profesionalnom nastupu.

Linker
30. lipanj 2024 05:52