UFC

Francis Ngannou otkrio koliko dugo planira ostati u sportu: ‘Želim napustiti sport prije nego sport napusti mene‘

Francis Ngannou

 JOEL SAGET/AFP/Profimedia
Ponajbolji svjetski MMA borac u teškoj kategoriji odredio je okvirni period odlaska u mirovinu

Francis Ngannou posljednjih nekoliko godina nije naročito aktivan u MMA vodama. Početkom 2022. godine porazio je Ciryla Ganea, a zatim je bio primoran na dugu pauzu. Čekala ga je teška operacija koljena i dug oporavak, a Ngannou je svakako odbijao nastupiti dok mu ne istekne ugovor s UFC-om ili dok mu organizacija ne ponudi ugovor kakav je tražio.

Dogodilo se ovo prvo, odnosno Ngannou je pričekao kraj ugovora s najvećom svjetskom MMA organizacijom i zatim je napustio UFC. Novog poslodavca pronašao je u PFL-u, ali uslijedio je period u kojem je Francis fokus stavio na boksačke nastupe. Deseti mjesec prošle godine donosi Francisov okršaj s Tysonom Furyjem, a u trećem mjesecu ove godine Ngannou je boksao protiv Anthonyja Joshue. Oba meča Ngannou je izgubio i bio je to jasan znak da je vrijeme za povratak u MMA.

Sljedeći vikend, točnije 19. listopada (10. mjesec) Ngannoua čeka povratnički MMA nastup, a ujedno i debi pod okriljem PFL-a. "Predator" će ukrstiti rukavice sa zastrašujućim nokauterom Renanom Ferreirom, a to će biti prvi Francisov MMA nastup nakon gotovo tri godine pauze. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Francis snaći nakon tolikog izbivanja iz kaveza, a novi poraz mogao bi ga "gurnuti" i u mirovinu. No, 38-godišnji Francis zasad se ne planira povlačiti iz profesionalnog sporta. U razgovoru za MMA Junkie otkrio je kako umirovljenje nije pretjerano daleko, ali još neko vrijeme Francis planira profesionalno nastupati.

"Moje tijelo dobro se drži. Imao sam tu operaciju koljena, ali to je bilo prije gotovo dvije godine. Trebao sam dulje vremena, više od godinu dana kako bi se uistinu oporavio i vratio. Ali sada sam vrlo snažan. Do trenutka kada se vratim u kavez, bit ću jako snažan. Mogu udarati i ‘kickove‘. Iako ‘kickovi‘ nisu nešto što preferiram, mogu ih plasirati.", započeo je Ngannou, a zatim se osvrnuo na nadolazeći završetak karijere.

"Imam želju vratiti se boksu. Jasno da mi je ostalo još nekoliko borbi za odraditi u oba sporta. Nedavno sam napunio 38 godina i reći ću kako predviđam odlazak u mirovinu nekad kada mi bude 41 ili 42 godine. Možda to bude i sa 40 godina, ali samo u iznimnom slučaju. Vjerujem da moram uživati u preostalom vremenu unutar kaveza i ringa, odraditi svoj ‘posljednji ples‘ i nakon toga otići kući. Teškaši mogu dulje ostati u ovom sportu. Čak i borci srednje kategorije, Dan Henderson je imao oko 46 godina kada se borio s Michaelom Bispingom za pojas. Glover Teixeira (poluteškaš) bio je prvak kao 42-godišnjak. Ja samo želim napustiti sport prije nego sport napusti mene. Želim otići na vrhu, a vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Svi mi stvaramo planove, ali Bog ima svoje planove.", zaključak je "Predatora".

Nema sumnje da se Francisov odlazak u mirovinu bliži, ali kao što sam kaže, teškaši mogu dulje ostati u ovoj igri. Sve će se na kraju svesti na Francisovu motivaciju, kao i na zdravlje njegovog tijela koje će sigurno sve teže podnositi teške trening kampove i mečeve na najvišoj razini.

Linker
10. listopad 2024 08:05