UFC

Demian Maia analizirao meč Oliveire i Dariusha: ‘On se ponekad nepotrebno upušta u razmjene na nogama‘

Demian Maia i Charles Oliveira

 Instagram (demian Maia)
Legendarni brazilski MMA borac i BJJ majstor zvuči podosta neodlučno po pitanju pobjednika ovog meča

Više je nego očigledno da sunaslovna borba večeri na UFC 289 eventu privlači više pažnje nego ‘‘main event‘‘. Charles Oliveira i Beneil Dariush glavne su zvijezde ovotjedne UFC-ove priredbe, unatoč tome što Amanda Nunes i Irene Aldana predvode program.

Meč između Oliveire i Dariusha svojevrsni je ‘‘title eliminator‘‘ i pobjednik tog meča trebao bi postati sljedećim izazivačem u UFC-ovoj lakoj kategoriji. Dariush u meč ulazi nakon osam uzastopnih pobjeda, a Charles Oliveira slavio je u 11 od posljednjih 12 mečeva. Jedini poraz upisao je u desetom mjesecu prošle godine, a svladao ga je prvak Islam Makhachev.

Osim sjajnih pobjedničkih nizova, meč je uzbudljiv i zbog stilova ove dvojice boraca. Obojica su elitni ‘‘grappleri‘‘, ponajbolji u cijeloj kategoriji, ali itekako su opasni i u stojci. Nema sumnje da ćemo gledati meč koji će nam prezentirati sve elemente MMA-a, a svoju analizu ovog meča dao je i legendarni Demian Maia, jedan od najboljih BJJ majstora u povijesti UFC-a.

‘‘Kao i Charles (Oliveira), Beneil (Dariush) uvijek se bori sa svima i pobjeđuje puno čvrstih tipova. Danilo (Marques) je moj prijatelj koji živi u Kaliforniji i trenira u Kings MMA dvorani (Dariush trenira u toj dvorani, op.a.). On mi je rekao da Dariush jako voli jiu-jitsu, posjeduje odlične vještine i moj je fan. Dariush ima i hrvačku podlogu, a dobar je i na nogama, dakle posjeduje sve elemente.‘‘, započeo je Maia za Trocacao Franca podcast, a zatim je kritizirao jedan segment Dariushove igre.

‘‘Ponekad bi bilo lakše za njega da samo sruši protivnika i kontrolira ga, ali on se upušta u otvorene razmjene, jer to protivnik želi.‘‘, pojasnio je Maia.

Puno je polemike oko toga tko je bolji BJJ majstor između, Oliveira ili Dariush. Beneil je nekoć bio veliki potencijal u svijetu BJJ-a, ali ipak se odlučio za MMA. Charles Oliveira s druge strane nije nastupao na velikim BJJ turnirima, nego je od samih početaka bio privrženiji MMA-u. Dariush sebe smatra ‘‘razinom iznad‘‘ Oliveire, ali Maia se ne slaže.

‘‘Charles ima prednost u jiu-jitsuu, ali Beneil je opasan također. Charlesov jiu-jitsu je oštriji, ali Beneil također dobre vještine u parteru. Mislim da Beneil ima prednost u hrvanju, a Charles je na nogama tehničkiji profinjeniji, dulji i beći. Moguće da pobjednik bude odlučen u borbi na nogama. Interesantan je ovo meč. Dva odlična borca, a obojica mi se dopadaju. Prijatelj sam s Charlesom i naravno da navijam za njega, ali obojica mi se sviđaju kao borci.‘‘, zaključio je Maia, a može se razaznati kako i legendarni Brazilac nije pretjerano siguran tko će pobijediti u ovom meču.

Teško mu je zamjeriti, jer Dariush i Oliveira uistinu su fantastični borci, a nama preostaje čekati rane nedjeljne sate kada ćemo konačno doznati tko je uistinu bolji borac, Dariush ili Oliveira.

Linker
21. travanj 2024 21:58