UFC

Dana White ponovno kritizira boks: ‘To je propali biznis i noćna mora je popravljati ga‘

Dana White

 Screenshot (youtube, Ufc)
UFC-ov predsjednik nerijetko voli isticati kako UFC ima puno kvalitetniji poslovni model

Sve od nagle popularizacije UFC-a, često se potežu pitanja oko toga koji je borilački sport najbolji i najpopularniji trenutno. Dok boks ima puno dulju tradiciju i bogatiju povijest od MMA-a, dojam je kako MMA polako preuzima primat.

Ono što definitivno ide u korist boksa, jesu plaće onih najboljih u sportu. Dok UFC-ovi prvaci imaju bazni honorar koji iznosi manje od milijun dolara, ali ga donekle podebljaju postotkom od prodaje PPV-a, vrhunski boksači nerijetko barataju višemilijunskim honorarima.

UFC-ov predsjednik Dana White više puta kritizirao je boksački model, navodeći kako određeni promotori ulaze u nekoliko mečeva s ogromnim količinama novca, izvuku još više i zatim se povuku iz tog biznisa. Time se prema njegovom mišljenju stvara privid kako boksači bolje zarađuju, ali da u globalu takav model nije održiv i dobar za one borce koji nisu pri samom vrhu.

Imao je White tijekom 2019. godine ambiciju restrukturirati boks kroz Zuffa Boxing, ali taj projekt nije zaživio.

''Svaki puta kad razmišljam o tome da učinim nešto oko boksa, zapitam se zašto bih si to radio. Zašto bih uopće zaronio u tu noćnu moru?'', rekao je White gostujući u Blockassetovom BLOCK Partyju.

Unatoč tome što White često kritizira boks, činjenica je kako se sve više njegovih najvećih zvijezda želi okušati u boksu. Ngannou ne želi potpisati novi ugovor, ako mu se ne dopusti izlet u boks. Kamaru Usman mjesecima proziva Canela Alvareza, a tu je uvijek i sveprisutni Conor McGregor koji je borbom protiv Floyda Mayweathera bio privilegiran od strane UFC-a.

Možda se ispostavi da je White dugoročno u pravu te da će UFC-ov model poslovanja jednog dana biti puno održiviji i zdraviji od boksačkog. Ali što se boksa tiče, UFC-ov predsjednik nema više nikakve ambicije uskakati u te vode.

''To je propali biznis i pokušaj popravka situacije zapravo je apsolutna noćna mora. Zato nisam ništa napravio sa Zuffa Boxingom.'', dodao je White.

Linker
20. travanj 2024 02:36