UFC

Dana White imenovao četiri najveća UFC borca svih vremena koji su trajno promijenili povijest

Dana White i Mount Rushmore

 NDZ/StarMax/Profimedia;Tim Clark/Alamy/Alamy/Profimedia
Predsjednik UFC-a obrazložio je zašto je odabrao ova četiri imena

Kada je riječ o četiri najveća UFC borca svih vremena, Dana White nije oklijevao prilikom otkrivanja svoje liste.

Tzv. "Mount Rushmore" MMA-a česta je tema rasprave, ali UFC-ov predsjednik definitivno je imao spremna imena kada je dobio to pitanje uoči UFC-a 306 u subotu. Iako Whiteova lista nije iznenađujuća, također je istaknuo zašto nekoliko osoba posebno mora zauzeti mjesto među najvećim borcima koji su ikada nastupili u UFC-u.

"Morate ići s Jon Jonesom", rekao je White u razgovoru za ESPN. "Morate staviti Rondu Rousey. Žene ne bi bile u UFC-u da nije bilo nje.‘‘

"Morate staviti GSP-a (Georges St-Pierre) i apsolutno, definitivno Conor McGregor. On je podigao i promijenio igru na globalnoj razini."

Prvo ime na Whiteovoj listi ne bi trebalo iznenaditi nikoga s obzirom na to koliko je dosljedno isticao Jonesa kao najboljeg borca svih vremena i najboljeg u povijesti MMA-a. S obzirom na to da Jones nikada nije doživio pravi poraz tijekom svoje karijere i da je sudjelovao u 16 borbi za naslov (najviše u povijesti UFC-a), njegovo je mjesto prilično sigurno.

Što se tiče Rousey, ona je članica UFC-ove Kuće slavnih i bivša prvakinja u bantam kategoriji koja je zasigurno bila katalizator potreban da White promijeni svoj stav o zabrani ženama da se natječu u oktogonu. U vrijeme svoje najveće popularnosti, Rousey je bila jedna od najvećih zvijezda u sportu i dominirala je nad svojim protivnicama sve dok nije naišla na Holly Holm 2015. godine. Iako je njezin odlazak bio razočaravajuć nakon dva uzastopna poraza nokautom, Rouseyin utjecaj na UFC i danas je prisutan.

Slično kao i Jones, Georges St-Pierre ostvario je nevjerojatnu karijeru s titulama u dvije težinske kategorije i najviše obrana naslova u povijesti velter kategorije s devet uzastopnih obrana. Drugi je iza Jonesa po ukupnom broju pobjeda u borbama za naslov u UFC-u s njih 13 i ima niz statističkih rekorda u svom životopisu.

Konačno, McGregorova zvjezdana moć definitivno je dovela UFC na novu razinu popularnosti i pažnje. Njegova statistika u posljednje vrijeme nije briljantna, s omjerom 1-3 u posljednje četiri borbe, a McGregorov posljednji nastup dogodio se još 2021. godine.

Ipak, White kaže da je McGregorovo mjesto u povijesti čvrsto zacementirano, a njegova titula kao prvog UFC prvaka koji je istovremeno držao dva naslova samo je još jedan dodatak njegovim postignućima.

Linker
14. rujan 2024 07:45