UFC

Cruz je izgledao jako dobro sve do ‘high kicka‘ Marlona Vere: Ekvadorac je upisao pobjedu karijere

Marlon Vera vs. Dominick Cruz

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Glavna borba večeri na sinoćnjoj UFC-ovoj priredbi ponudila je pregršt uzbuđenja

UFC on ESPN 41 event na prvu nije djelovao naročito uzbudljivo i privlačno, ali tko god je propustio ovaj event, možemo reći da je požalio. Ukupno 13 uzbudljivih borbi, šest nokauta i jedan ‘‘submission‘‘ vidjeli smo u sklopu sinoćnjeg programa.

U glavnoj borbi večeri, Marlon Vera tražio je svoju četvrtu pobjedu zaredom, a Cruz se nadao trećoj uzastopnoj koja bi ga primaknula samom vrhu kategorije. Oba borca preferiraju atraktivan stil borbe u stojci i očekivao se atraktivan i dobar meč.

Ekvadorac je ušao u ovaj meč kao osjetan favorit prema kladionicama, ali Cruz je pružio vrlo dobru rundu. Lijepo se kretao u svom stilu i frekventnije je pogađao. 21 značajni udarac naspram devet Verinih u prvoj rundi puno toga govore, ali najznačajniji udarac ipak je pogodio ‘‘Chito‘‘ Vera. Ljevicom je Vera uspio uzdrmati Cruza, ali bivši prvak bantam kategorije uspio se brzo oporaviti i uzvratiti kombinacijom od tri udarca. Runda je završila rušenjem od strane Cruza, a ukupno dva uspješna rušenja upisao je Cruz u prvih pet minuta. To su mu bila i jedina dva do kraja meča, iako je imao još pet pokušaja.

Druga runda ponudila je visok tempo, a sve je započelo high kickom Vere koji je Cruz ipak uspješno blokirao. Tada su obojica dodali gasa, ali Cruzovi napadi i dalje su bili frekventniji te raznovrsniji. Miksao je Cruz udarce u glavu i tijelo, a u toj dionici pogodio je 32 značajna udarca naspram 19 Verinih.

Ipak, od treće runde Cruz donekle počinje usporavati, iako ne drastično. Vera je uspio uzdrmati Cruza nakon otprilike 90-a sekundi ove runde, a Cruz se sve više pokušavao oslanjati na hrvanje. Međutim, tri neuspješna pokušaja rušenja imao je u trećoj rundi i ništa više od tog kad je hrvački segment u pitanju.

Četvrtu rundu Cruz je dobro otvorio. Djelovalo je kao da će ipak uspijevati držati tempo sve do samog kraja, a jednim udarcem poslao je Veru na tlo. Uhvatio je Dom jedan ‘‘kick‘‘ svog protivnika te ga je kontrirao desnicom nakon koje Vera završava na tlu. Ekvadorac ipak nije bio znatnije uzdrman, a nakon nešto više od dvije minute uslijedio je koban trenutak za Cruza. Skratio je Dominick distancu, ali pogođen je ‘‘high kickom‘‘ koji ga je ozbiljno uzdrmao. Vera je nastavio s dodatnim udarcima, a Herb Dean zaustavio je meč nakon dvije minute i 17 sekundi.

Vera je tako došao do vjerojatno najveće pobjede u svojoj karijeri i sada je jako blizu napada na titulu. Naravno, T.J. Dillashaw i Aljamain Sterling obračunat će se 22. listopada (deseti mjesec), a nakon toga ćemo vidjeti tko će biti sljedeći u kategoriji pretrpanoj vrhunskim izazivačima. ‘‘Chito‘‘ Vera svakako pripada samom vrhu.

Što se Cruza tiče, on je velikim dijelom borbe izgledao jako dobro, ali vidi se da 37-godišnjak nije dobar kao u svojim najboljim danima. Ti sitni detalji koji su nekoć išli na njegovu stranu, više nisu tu i Cruzova brada ne podnosi udarce kao nekoć. Može Dominick sigurno pomrsiti račune mnogima, ali borcima iz samog vrha vjerojatno više ne.

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo obračun Davide Oname (10-1-0) i Natea Landwehra (15-4-0). Bio je to meč održan u perolakoj kategoriji, a radi se o borbi koja je imala velik potencijal biti ponajboljom na programu.

Borac iz Ugande nametnuo se od samog početka i sjajno je koristio svoju duljinu i prednost u brzini. Prednji direkt Oname bio je posebno brz, a Nate Landwehr bio je dvaput uzdrman u prvih pet minuta. Drugi puta našao se u ozbiljnim problemima i Onama je svim snagama išao po finiš. Međutim, Landwehr je po tko zna koji put pokazao koliko je žilav, uspio se oporaviti i čak je uspio doći do gornje pozicije u parteru. Nisu borci dugo ostali u parteru, a kad su se vratili na noge, Landwehr je nastavio s pritiskom unatoč činjenici da je dvaput uzdrman u prvoj rundi. Krajem prve runde, američki borac čak je i povezao nekoliko jako dobrih udaraca i pokazao je Onami kako je i dalje unutar meča, spreman ozbiljno ga ugroziti.

Landwehr je početkom druge runde jako dobro pogađao i konstantno je vršio presing. Onama više nije bio eksplozivan kao u prvih pet minuta i Landwehr je preuzimao kontrolu nad borbom. Sredinom runde, Landwehr je pokušao doći do gušenja, Onama se izvukao, pokušao je srušiti Landwehra, ali neuspješno. Nakon nešto dulje sekvence u parteru, borci su završili u stojci, a Onama je bio vidno umoran. Landwehr je u ovakvim mečevima bio nebrojeno puta i njegov presing nije popuštao. Dvije minute prije kraja, Landwehr je došao do ‘‘full mounta‘‘, a Onama mu je ubrzo dao leđa. Landwehr je sam sebe doveo u problem s pokušajem ‘‘giljotine‘‘, ali brzo se vratio u stojku i nastavio je sjajno pogađati Onamu. Druga runda definitivno je otišla na stranu Landwehra koji je rundu završio u ‘‘full mountu‘‘. Sjajne dvije runde gledali smo nakon prvih 10 minuta i publika je bila na nogama.

Treća runda nastavila se kroz Landwehrov pritisak i pogađanje iz stojke. Onama je djelovalo sve umornije, a Landwehr je uđivao. Sredinom runde, Onama kao da je nadošao i s nekoliko dobrih udaraca uzrmao je Landwehra, ali nedovoljno za nešto konkretnije. Landwehr ga ubrzo pritisnuo uz ogradu kaveza, ali niti to nije bilo dugog vijeka, a borci su se vratili razmjenama u stojci. Bio je to meč koji je opravdao apsolutna sva očekivanja, a suci nisu imali nimalo lak zadatak.

U konačnici je slavio Landwehr, a do pobjede je došao većinskom odlukom sudaca (28-28, 29-27, 29-27). Očekivanja su obojica opravdali i bio je to najbolji meč večeri.

Od preliminarnih borbi vrijedi izdvojiti da se Nina Nunes, supruga Amande Nunes, umirovila nakon pobjede podijeljenom sudačkom odlukom protiv Cynthie Calvillo. Nina je tom pobjedom prekinula nizu od dva uzastopna poraza (Tatiana Suarez, Mackenzie Dern) te se umirovila s 11 pobjeda i sedam poraza u karijeri.

Cynthia Calvillo upisala je čak treći poraz zaredom i nekoć jedna od talentiranijih UFC-ovih borkinja sada je na izlaznim vratima iz promocije. 35-godišnja Calvillo nije opravdala potencijal i možda je vrijeme za pronalazak novog poslodavca.

Sjajne nokaute upisivali su Josh Quinlan i Tyson Nam, a Angela Hill pobjedom protiv Lupite Godinez prekinula je niz od tri uzastopna poraza.

Kompletne rezultate sinoćnjeg eventa pročitajte pri dnu teksta.

UFC on ESPN 41 - rezultati:

Marlon Vera def. Dominick Cruz via KO - R4, 2:17

Nate Landwehr def. David Onama via većinskom odlukom sudaca (28-28, 29-27, 29-27)

Yazmin Jauregui def. Iasmin Lucindo via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28, 29-28)

Azamat Murzakanov def. Devin Clark via TKO - R3, 1:18

Priscila Cachoeira def. Ariane Lipski via TKO - R1, 1:05

Gerald Meerschaert def. Bruno Silva via submission (giljotina) - R3,1:39

Preliminarni dio priredbe:

Angela Hill def. Lupita Godinez via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 29-28)

Martin Buday def. Lukasz Brzeski via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Nina Nunes def. Cynthia Calvillo via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 29-28, 30-27)

Gabriel Benitez def. Charlie Ontiveros via TKO - R1, 3:35

Tyson Nam def. Ode Osbourne via KO - R1, 2:59

Josh Quinlan def. Jason Witt via KO - R1, 2:09

Youssef Zalal vs. Da’Mon Blackshear završeno je neriješenim ishodom (29-28, 28-28, 28-28)

Linker
14. travanj 2024 21:34