UFC

‘Čak ni Sergei Pavlovich ne može do nokauta s ovim rukavicama!‘: Statistika nokauta naglo je pala uvođenjem novih rukavica

Sergei Pavlovich

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
UFC-ovi fanovi smatraju kako su nove rukavice narušile atraktivnost borbi

Sredinom četvrtog mjeseca ove godine, UFC je predstavio nove rukavice. Glavni cilj novih rukavica svakako je smanjenje broja uboda u oko koji su više puta utjecali na ishode borbi, a ponekad su direktno uzrokovali prekid mečeva.

Dizajn novih rukavica trebao je smanjiti i mogućnost lomova šake, a zamisao je i da se broj posjekotina smanji. UFC 301 event održan početkom ovog mjeseca bio je prvi UFC-ov event na kojem su se koristile nove rukavice, a već uoči same priredbe, borci su kritizirali dizajn.

"Nove rukavice su vrlo krute", rekao je u intervjuu za Sport 24. "One će uzrokovati više posjekotina, budući da su prethodne UFC rukavice bile mekše. Ove su više krute. Ne dopuštaju vam da potpuno otvorite ruku kako bi se osiguralo da prsti ne budu potpuno ispruženi prema naprijed.", rekao je Islam Makhachev i nije bio jedini koji je tvrdio kako je previše tkanine oko rupa za prste, što bi moglo dovesti do većeg broja posjekotina nego prije.

Nakon četiri održana eventa s novim rukavicama, UFC-ove nove rukavice naišle su na mnoštvo kritika. Ubodi u oko nisu eliminirani, a dojam je kako nije niti smanjena mogućnost takvih slučajeva. Ono što je smanjeno zapravo je postotak mečeva koji završavaju nokautom.

Na godišnjoj razini, otprilike trećina UFC-ovih mečeva završava nokautom (tehničkim i klasičnim). No, otkako su uvedene nove rukavice, samo 18,75 posto mečeva okončano je nokautom. Izuzmemo li iz statistike borbu Tatsura Taire i Alexa Pereza koja je završila ozljedom Pereza, ali službeno se vodi kao Tairino slavlje tehničkim nokautom, statistika je još lošija (16,67 posto).

Drastičan je ovo pad, a sumnja se pojavila već nakon UFC 301 eventa. Bio je to prvi event na kojem su borci koristili rukavice novog dizajna, a niti jedan od ukupno 12 mečeva nije ponudio nokaut.

Tjedan dana kasnije uslijedio je UFC on ESPN 57 event. Pet od ukupno 14 mečeva na tom eventu okončano je nokautima i taj event pomalo je smirio fanove. Međutim, brzo su fanovi primijetili kako problem i dalje potencijaln postoji. Brunno Ferreira laktom je nokautirao Dustina Stoltzfusa, dok je Carlos Prates koljenom u tijelo nokautirao Charlesa Radtkea. Nassourdine Imavov slavio je tehničkim nokautom, ali bila je to vrlo kontroverzna pobjeda nad Jaredom Cannonier.

Dominick Reyes i Zachary Reese došli su do pobjede nokautom koristeći rukavice, odnosno udarajući šakama. Neki će reći kako su analize prešle u cjepidlačenje, ali nakon sljedeća dva eventa, argumenti fanova dobivali su na težini.

UFC on ESPN 58 ponudio je ukupno 11 mečeva, a samo jedna borba službeno je završila nokautom. Radi se o već spomenutoj pobjedi Tatsura Taire. Službeni ishod glasi ‘‘tehnički nokaut‘‘, ali njegov protivnik zapravo je ozlijedio koljeno i nije mogao nastaviti s borbom.

Sinoć održani UFC on ABC 6 event statistički nije tako loš po pitanju nokauta. Gledali smo ukupno 11 mečeva, a trojica boraca došli su do pobjeda nokautom. Volkan Oezdemir brutalno je nokautirao Johnnyja Walkera, a jako lijepo odsjeo je i aperkat kojim je Robert Whittaker nokautirao Ikrama Aliskerova. Sharu Magomedova nove rukavice također nisu spriječile da nokautira Antonija Trocolija. No, ponovno su fanovi pronašli zabrinjavajuć podatak.

‘‘Čak se i Sergei Pavlovich muči nokautirati protivnika s novim rukavicama.‘‘, nova je zamjerka UFC-ovih fanova.

Ruski teškaš na glasu je kao jedan od najubojitijih udarača na svijetu. Svaku od svojih šest pobjeda unutar UFC-a upisao je nokautom u prvoj rundi, ali njegovi udarci u meču protiv Alexandera Volkova nisu činili naročito veliku štetu. Pavlovich je na koncu odradio tri runde i uvjerljivo je poražen, a pobornici teorije o rukavicama, razloge Pavlovichevog poraza pronalaze upravo u toj teoriji.

S razlogom postoji određena zabrinutost, kao što uvijek postoji doza skeptičnosti kada dođe do promjena. Međutim, uzorak je i dalje premal za neke konkretne zaključke. Tek neka dublja analiza svih nastupa i boraca koji su nastupili ponudila bi nešto više informacija, ali najbolji uvid dobit ćemo nakon nekoliko mjeseci, kada se uzorak drastično poveća.

Sve do tada, radi se o pukom nagađanju. Statistika nokauta nakon uvođenja novih rukavica ne izgleda dobro (9/48 mečeva završilo je nokautom), ali rano je za paniku.

Linker
26. lipanj 2024 22:16