UFC

Brandon Moreno jedinstveni je UFC prvak po jednoj karakteristici

GLENDALE, ARIZONA - JUNE 12: Brandon Moreno of Mexico celebrates after defeating Deiveson Figueiredo of Brazil to win the flyweight championship during their UFC 263 match at Gila River Arena on June 12, 2021 in Glendale, Arizona.
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 CHRISTIAN PETERSEN Afp
Put ‘Assasin Babyja‘ do UFC titule prvaka bio je itekako trnovit i težak

Iako mu je tek 27 godina, novi UFC-ov prvak muha kategorije prošao je već puno toga u svojoj borilačkoj karijeri. Od prvih borbi u Meksiku, koja je odradio još kao 17-godišnjak, preko manjih promocija i titule WFF promocije došao je do Ultimate Fightera, a preko njega do UFC-a. No, to ovako na papiru ili monitoru izgleda puno jednostavnije nego što zapravo je.

Bitna godina u Morenovoj karijeri svakako je 2016., kad je pristupio Ultimate Fighter sezoni u kojoj su nastupali borci muha kategorije i to prvaci 16 različitih promocija. Tada 22-godišnji Moreno došao je kao prvak slabo poznate gore spomenute WFF promocije, smještene upravo u Arizoni, američkoj saveznoj državi gdje je proteklog vikenda titulu osvojio. Kao mlad i slabo poznat borac postavljen je za posljednjeg, 16. nositelja, što mu je odmah u prvoj borbi donijelo sudar s prvim nositeljem, Alexandrom Pantojom, danas njegovim potencijalnim izazivačem. Trener u sezoni bio mu je Henry Cejudo, njegov kasniji trening partner, koji je zapravo u mladiću iz Meksika odmah vidio nešto što drugi možda nisu.

Unatoč porazu i eliminaciji već u prvoj epizodi, Moreno je ostavio dobar dojam, a već nakon toga postao je prvi borac u UFC povijesti po jednom postignuću. Postao je prvi sudionik Ultimate Fightera koji je UFC debi upisao još dok se sezona u kojoj je nastupao emitirala. Uskočio je u listopadu 2016. godine u borbu protiv Louisa Smolke i pobijedio. Ugovor s promocijom našao se na stolu, a on je kvalitetu potvrdio pobjedama u iduće dvije borbe. Ipak, 2018. godina nije bila dobra za njega. Već godinu ranije doživio je prvi UFC poraz, od Sergia Pettisa, a onda je bolji od njega još jednom bio Pantoja, ovog puta u profesionalnoj borbi. Kako je to došlo u vrijeme kad UFC nije bio siguran što s muha kategorijom, Moreno je poput još nekih boraca dobio otkaz iz promocije.

Nije očajavao, potpisao je ugovor s LFA i odmah u prvoj borbi uzeo njihovu titulu. U međuvremenu su se stvari posložile tako da je UFC odlučio zadržati kategoriju, a LFA titula bila je dovoljna da Moreno dobije drugu priliku. Vratio se, u rujnu 2019. godine, na priredbi u svom Meksiku te je odradio neodlučenu borbu protiv Askara Askarova. Ipak, u idućih 14 mjeseci upisao je tri sjajne pobjede i došao do prilike napasti titulu. Prvu nije iskoristio, budući da je borba protiv Figueireda održana u prosincu završila bez pobjednika, no drugi put je uspio i to na impresivan način.

Moreno je tako postao prvi UFC prvak u povijesti koji je jednom prije toga dobio otkaz iz promocije. Osim toga je i prvi UFC prvak koji je bio posljednje odabrani ili posljednje postavljeni borac u Ultimate Fighteru. Da je prvi UFC prvak rođen u Meksiku te koji nastupa pod zastavom te države već vjerojatno svi znaju. A tek mu je 27 godina. Tko zna, možda upravo ovaj uzbudljivi i neizmjerno simpatični borac donese svojoj kategoriju potrebnu pažnju.

Linker
28. travanj 2024 01:52