UFC

Borac kakvog fanovi zazivaju, ali nedovoljno cijene: Israel Adesanya prvak je u pobjedi i porazu

Israel Adesanya

 Justin Renfroe/Zuma Press/Profimedia
Donedavni prvak UFC-ove srednje kategorije definicija je pravog borca i prvaka

‘‘Srednja kategorijo, ja sam novi pas u dvorištu i upravo sam zapišao cijeli ovaj kavez.‘‘, rekao je Israel Adesanya 11. veljače (2. mjesec) 2018. godine. ‘‘Izzy‘‘ je tada porazio Roba Wilkinsona tehničkim nokautom u drugoj rundi i odmah je privukao veliku pažnju na sebe.

Tada 28-godišnji Israel Adesanya došao je u UFC s omjerom 11-0, a iza sebe imao je i 80 kickboksačkih nastupa (75-5-0). Očekivalo se da će Adesanya biti borac koji će napraviti pomutnju u srednjoj kategoriji, ali vjerojatno nitko osim njega samog nije vjerovao da će Adesanya postati jednim od najdominantnijih prvaka u cijelom UFC-u.

U razmaku od godinu dana, Adesanya je upisao čak pet pobjeda, a pobjeđivao je vrlo kvalitetne borce kao što su Marvin Vettori, Derek Brunson, Anderson Silva i Brad Tavares. Nije Adesanya bježao niti od hrvača/‘‘grapplera‘‘. Objeručke je prihvatio meč protiv boraca kao što su Marvin Vettori i Derek Brunson, a posebno impresivan nastup odradio je protiv Brunsona kojeg je nokautirao u prvoj rundi.

Meč protiv Andersona Silve odradio je čisto zbog ostavštine, ali i osobne želje da kavez dijeli s jednim od borilačkih uzora. Nije to bio naročito atraktivan meč, ali dvojica ponajboljih udarača u povijesti ovog sporta ponudili su taktičku bitku u kojoj je slavio Adesanya.

Uslijedila je borba za titulu privremenog prvaka, a Izzy je nakon pet rundi pravog rata pobijedio Kelvina Gasteluma. Pokazao je Adesanya tada da može odraditi i takav meč i da se zna izvući iz teških situacija. U desetom mjesecu 2019. godine, uslijedio je meč protiv prvaka Roberta Whittakera. Već u prvoj rundi Adesanya je poslao Whittakera u nokdaun, a posao je dovršio nokautom u drugoj rundi. U periodu od godinu i osam mjeseci, Adesanya je odradio čak sedam mečeva, nije preskakao stepenice i postao je prvakom srednje kategorije.

Zazivali su kritičari obračun protiv Yoela Romera, najboljeg hrvača u kategoriji. Adesanya je rekao ‘‘nema problema‘‘ i prvu obranu titule upisao je upravo protiv Kubanca, u mora se priznati, ne baš impresivnom nastupu. Zatim se pojavio Brazilac koji izgleda kao superjunak. Paulo Costa nadimka ‘‘Borrachinha‘‘ (‘Brisač‘), djelovao je nezaustavljivo i planirao je svrgnuti ‘‘mršavog‘‘ Adesanyu s trona. Izzy ponovno nije bježao od izazova. Kad god javnost i fanovi zazivaju da se Adesanya obračuna s borcem protiv kojeg navodno ne bi trebao imati šanse, Adesanya se odmah odlučuje za taj meč.

Kako je samo deklasirao Paula Costu. Bila je to možda i najimpresivnija Izzyjeva predstava pod okriljem UFC-a, a Paulo Costa djelovao je kao amater u tom meču. Adesanya je posao dovršio drugom polovicom druge runde i ponovno je obranio titulu.

Iako je Adesanya borac koji skida jako malo kilograma za srednju kategoriju, hrabro se odlučio okušati u višoj kategoriji, jer svoju je ‘‘počistio‘‘. Višestruko puta Adesanya je prozivao Jona Jonesa, po mnogima najvećeg borca u povijesti MMA-a, ali Jan Blachowicz tada je bio prvak poluteške kategorije. Adesanya se na vaganju pojavio s dva kilograma ispod gornje granice kategorije, a poznato je kako Jan Blachowicz iako nastupa u kategoriji do 93 kilograma, u kavezu teži preko 105 kilograma. Adesanya je taj meč izgubio, a važan faktor bila je upravo ta razlika u kilaži.

Nije Izzy potonuo nakon tog poraza, niti je tražio izlike. Vratio se u svoju matičnu kategoriju, a najavio je kako će se u budućnosti ponovno okušati u poluteškoj kategoriji. Dok Jon Jones uzima tri godine pripreme za prelazak u višu kategoriju, iako je oduvijek imao konstituciju teškaša, Israel Adesanya okušao se u višoj kategoriji pet i pol mjeseci nakon pobjede nad Costom u srednjoj kategoriji.

Poslije poraza od Blachowicza, Izzy je ponovno pobijedio Vettorija i Whittakera, a odlučio se obračunati i s Jaredom Cannonierom, čisto da ne ostane top 5 izazivača s kojima se nije našao u kavezu.

Nije Adesanya u tom periodu pružao atraktivne nastupe kao ranije i fanovi su mu to počeli spočitavati. Treba biti pošten pa reći kako su za zanimljivu borbu potrebna dvojica, a Jared Cannonier i Marvin Vettori nikako nisu pomogli da gledamo uzbudljivu borbu. Adesanya je imao jasan put do pobjede, držao se svoje taktike i bilo bi suludo upuštati se u nepotrebne rizike dokle god ima mogućnost doći do lake pobjede.

U međuvremenu, njegov najveći ‘‘neprijatelj‘‘ pojavio se u UFC-u i počeo se uspinjati ka napadu na titulu. Alex Pereira zastrašujuća je pojava, a iza sebe imao je dvije pobjede protiv Adesanye, ali u kickboksu. Ujedno je i jedini borac koji je ikada nokautirao Adesanyu i bilo je jasno kako će UFC dati sve od sebe da Pereiru što prije gurne u napad na titulu.

Preskočio je Alex niz stepenica, a posljednja je bila Sean Strickland, borac koji nikada nije pripadao eliti srednje kategorije, a uz sve to, stilski savršeno odgovara Alexu Pereiri. Pereira ga je lakoćom nokautirao. Dok su mnogi govorili kako je UFC vidno progurao Pereiru do ‘‘title shota‘‘ i da Brazilac ne zaslužuje napad na titulu, Israel Adesanya uzeo je mikrofon nakon pobjede nad Cannonierom i rekao je:

‘‘Gledajte, svi znamo tko je sljedeći, taj ‘Poatan‘ (nadimak Alexa Pereire, op.a.).‘‘

Mogao je Adesanya ‘‘igrati igrice‘‘ tražeći da Pereira pobijedi top 5 izazivača ili da se dokaže protiv nekog od ‘‘grapplera‘‘ unutar srednje kategorije. Takvih slučajeva gdje prvaci pokušavaju diktirati tko zaslužuje ‘‘title shot‘‘ bilo je nebrojeno. Israel Adesanya nikad nije bio jedan od takvih. Izzy je uvijek osluškivao što javnost želi i konstantno je bio spreman testirati se protiv najboljih.

Borba protiv Alexa Pereire na UFC 281 eventu održanom prošlog tjedna nije se dobro završila za Adesanyu. Vodio je Israel 3-1 u rundama uoči pete runde i činilo se kako će napokon poraziti i svog najvećeg rivala. Pereira je ipak dodao gas u petoj rundi, krenuo je na sve ili ništa i tehničkim nokautom porazio je Adesanyu.

Puno je Izzy pričao uoči meča o Pereiri i o tome da će ga poraziti. Nije se bojao preuzeti rizik, iako je bio itekako svjestan da bi mu se riječi mogle ‘‘obiti o glavu‘‘. Jednostavno se radi o samopouzdanju velikog prvaka kao što je Adesanya, a Izzy je i u porazu dokazao da je prvak.

Na upit o prekidu i smatra li da se radilo o preranom prekidu od strane suca, Adesanya nije htio tražiti izlike, iako je odmah nakon finiša pokazao manje nezadovoljstvo.

‘‘Ne, neću se žaliti na prekid. Vjerujem svojim trenerima, iako sam bio dobro. Moj ego bi rekao da me trebao pustiti da budem uspavan. Mislim da možda i ne bih završio tako. Vratite Stevea Mazzagattija‘‘, našalio se Izzy referirajući se na suca koji je često bio kritiziran da predugo čeka prije nego prekine meč, a zatim nas je Israel sve podsjetio kako je jedan od najaktivnijih prvaka i konstantno se izlaže najvećim rizicima.

‘‘Ovo je moja treća borba u 10 mjeseci. Kad god se borim, uvijek riskiram ono što vi vidite kao ‘prestiž‘, a to je pojas. Ja uvijek riskiram, jer nisam tip koji će se boriti jednom, a onda paradirati okolo kao prvak i ne riskirati jer sam prvak. Puno riskiram i ovakve se stvari nekad dogode. Usudite se biti veliki, a ja to i radim.‘‘

Nije se Adesanya lišio pohvaliti niti Alexa Pereiru, iako je jasno kako se jednom takvom prvaku nije lako nositi s činjenicom da ga je isti tip porazio triput u tri međusobna obračuna.

‘‘Pogodio me u živac i umrtvio mi je nogu, ali pohvale za njega jer se puno oslanjao na ‘kickove‘ u potkoljenicu. Mislio sam da ću ga završiti u trećoj ili četvrtoj rundi. Ali on je izdržljiv i dobro se oporavlja. Znao sam da će snažno krenuti u petoj rundi i ovo je još jedna sjajna priča za njega.‘‘, izjavio je Adesanya, ali je dodao kako ‘‘rat nije gotov.‘‘

Dakle, Adesanya neće pokleknuti niti nakon ovog poraza. Nakon što zaliječi sve ozljede i riješi zdravstvene probleme koje je spomenuo (ali nije ih u potpunosti definirao), nema sumnje da će Adesanya u povratničkom meču tražiti isključivo obračun protiv Alexa Pereire. Neće Izzy trebati ‘‘lakši meč‘‘ za povratak samopouzdanja, nego će odmah uskočiti u onaj najteži, protiv borca koji ga je triput porazio.

14 UFC mečeva u nešto više od četiri i pol godine. Osam mečeva za titulu (nebrojeći onaj za privremenu) i pet obrana naslova prvaka. U više od pola svojih UFC nastupa, Adesanya se borio u mečevima za titulu, a to su mečevi u kojima su protivnici sama elita.

Prvacima poput Francisa Ngannoua, Khabiba, Jona Jonesa ili nekoć Conora McGregora zamjera se ili se zamjeralo da se bore jako rijetko, jednom godišnje ili čak i manje. Conor nikada u karijeri nije niti obranio titulu prvaka.

Neki velikani poput Jona Jonesa padali su na doping testu, a to se događalo i borcima kao što su T.J. Dillashaw pa čak i Anderson Silva. Adesanya je borac bez takvih problema.

Ne može se Izzyju spočitati niti da se bori u kategoriji kojoj ne pripada, a za razliku od mnogih dominantnih prvaka, Adesanya je riskirao svoju neporaženost prelaskom u višu kategoriju, borbom protiv osjetno većeg protvinika.

Dakle, u Israelu Adesanyi fanovi imaju gotovo sve što zazivaju od jednog prvaka. Aktivan je, atraktivan je u velikoj većini mečeva, nikakvi skandali ne vežu se za njega. Adesanya ne bježi od najtežih mogućih protivnika, nego inzistira na takvima, sjajan je timski kolega borcima iz City Kickboxinga, a htjeli vi to priznati ili ne, Israel Adesanya je i karizmatičan borac.

Naravno, mnogima se ne sviđa njegov pristup, zamjeraju mu lakirane nokte i smatraju ga previše ‘‘feminiziranim‘‘. Ono što mnoge zapravo smeta u svemu tome jest činjenica da takav ‘‘feminizirani‘‘ borac lakoćom pobjeđuje najbolje borce na svijetu.

Israel Adesanya može se pohvaliti i elokventnošću, a na njegovom YouTube kanalu redovito možete gledati sjajne analize mečeva, zanimljive intervjue, promotivne videe za njegove nastupe i kadrove s njegovih treninga. Izzy je jednostavno sjajan ambasador ovog sporta.

Kad god se Jon Jones nađe pod kritikama javnosti zbog incidenata izvan kaveza, jedan od učestalijih argumenata u njegovu obranu glasi ‘‘Koga briga što radi izvan kaveza, bitno je ono što radi u kavezu?‘‘. Nameće se pitanje zašto MMA fanovi onda obraćaju pažnju na boju noktiju kod jednog borca, umjesto da preusmjere fokus na nevjerojatna ostvarenja ovog borca koji je nakon manje od pet godina u UFC-u postao jednim od najvećih boraca u povijesti promocije.

Israel Adesanya službeno više nije UFC-ov prvak srednje kategorije. Alex Pereira oduzeo mu je pojas, ali epitet prvaka i pravog borca nikad nitko neće moći oduzeti ‘‘The Last Stylebenderu‘‘, Israelu Adesanyi.

Autor: Igor Feješ

Linker
30. travanj 2024 00:37