UFC

Benoit Saint-Denis nekoć se borio s teroristima, a sada je dio UFC-a: ‘Ne razumijem borce koji ne žele biti najbolji u svemu‘

Benoit Saint-Denis

 Sarah Stier/Getty images/Profimedia
Supertalentirani francuski borac ima usađen ratnički mentalitet i dobro ga koristi gradeći MMA karijeru

Benoit Saint-Denis trenutno je jedan od najuzbudljivijih mladih boraca u UFC-ovoj lakoj kategoriji. 27-godišnji Francuz odradio je šest UFC nastupa, a nakon poraza u debiju, BSD se spustio u laku kategoriju i upisao je pet uzastopnih pobjeda.

Svih pet pobjeda ostvario je prekidima, a niti jedan od tih pet mečeva nije otišao dalje od druge runde. Posebno impresivna bila je njegova posljednja pobjeda koju je upisao na UFC 295 eventu.

Saint-Denis je ‘‘high kickom‘‘ u prvoj rundi nokautirao čvrstog Matta Frevolu i time je dokazao kako je spreman za mečeve protiv top 10 izazivača u lakoj kategoriji. Najbolje borilačke godine tek slijede za ovog odličnog Francuza, ali s obzirom koliko je kasno krenuo baviti se MMA-om, Saint-Denis munjevito napreduje.

Naime, Benoit je nekoć išao stopama svog oca koji je služio u vojsci, ali istovremeno je podučavao i judo. Tako je Benoit u djetinjstvu trenirao judo i dogurao je do crnog pojasa, a prije nego je započeo svoju MMA karijeru, Saint-Denis je bio član specijalne postrojbe francuske vojske. Nekoliko godina Saint-Denis je proveo služeći u specijalnoj postrojbi, a sudjelovao je u brojnim akcijama protiv terorističkih organizacija, među kojima je i poznati Boko Haram u Nigeriji.

‘‘Bila je to prava avantura i uživao sam. Teško je bilo odustati od svega toga jer sam puno toga uložio da bih se bavio time. Ali strast koju sam otkrio prema mješovitim borilačkim vještinama započela je 2017. godine preko brazilskog jiu-jitsua.‘‘, započeo je Saint-Denis gostujući u MMA Houru.

Vjerojatno se sjećate kako je MMA u Francuskoj dugo bio ilegalan, ali Saint-Denisova ljubav konstantno je rasla i vjerovao je kako će nastupati izvan Francuske, ako MMA ostane tretiran kao ilegalan sport. Ono što je Saint-Denisa privuklo u borilačkom sportu, definitivno je adrenalin, kao i ratnički duh koji je poveziv s njegovom karijerom u specijalnim postrojbama.

‘‘Uživao sam gledajući MMA zato što sam otišao u specijalne postrojbe kako bih postao dijelom najboljih ratnika u svojoj državi. To je bio moj mentalitet i moja filozofija u životu. Htio sam biti dijelom tih malih grupica koje obavljaju jako važne geopolitičke misije. Također sam htio biti odličan u korištenju svih vrsta oružja i pristupanaj protivnicima. Volio sam sve te avanture i htio sam biti dio njih, a borilačke vještine također su dio svega toga. Radi se o manjem dijelu, ali imao sam ponešto treninga u sebi. Zatim sam pogledao meč između Dana Hendersona i ‘Shoguna‘ Rue, a to je jedna od onih borbi koje vas navedu da odmah zavolite MMA-a. Kad sam započeo trenirati BJJ, još više sam se zaljubio i počeo sam pregledavati snimke starijih borbi. Naišao sam na meč Roryja MacDonalda i Robbieja Lawlera, a tada sam shvatio kako želim da to bude i moja karijera. To je nešto što sam želio iskusiti.‘‘, rekao je Saint-Denis.

Jako talentirani francuski borac pojasnio je kako se zakačio za BJJ igrom slučaja. Tijekom 2017. godine, Saint-Denis je uočio poster zalijepljen na automobilu, a radilo se o posteru njegovog današnjeg BJJ trenera Christophea Savoce. Gledajući taj poster, Saint-Denis je odlučio okušati se u BJJ-u i priključio se Savocinoj dvorani. Već početkom 2018. godine BSD je počeo trenirati i kickboks, a u devetom mjesecu 2018. godine osjetio je prve MMA treninge. Samo 15-ak dana kasnije, BSD se prijavio na amaterski MMA turnir i došao je do zlatne medalje.

‘‘Zapitao sam se: ‘Želim li živjeti od ovoga, je li to moguće?‘. Saznao sam da je moguće izgraditi profesionalnu karijeru. Napustio sam svoj posao kako bih se borio za par stotina dolara u svojim prvim mečevima. Ali već dvije godine kasnije završio sam u UFC-u.‘‘

Dakle, pogled na poster potaknuo ga je da se okuša u BJJ-u, a to ga je odvelo sve do MMA-a. Benoit Saint-Denis danas uživa u svojoj borilačkoj karijeri.

‘‘Kao da sam se ponovo rodio. Savoca mi je usadio strast za ovim sportom, ali otkrio mi je i novi ‘mindset‘. On je tip koji me doveo u borilački sport. Možda bih se našao tu i da ga nisam upoznao, ali sve bi došlo kasnije.‘‘, pojasnio je Saint-Denis.

Mentalitet koji je gajio kao pripadnik specijalnih postrojbi dobro ga služi i kroz karijeru MMA borca. Saint-Denis je pojasnio kako je htio naučiti baratati svim oružjima dok je gradio vojnu karijeru, a identične težnje ima i kao MMA borac.

‘‘Ovdje se ne radi samo o tome koliko jako nešto želite. Puno toga ovisi o inteligenciji i kapacitetu da učite nove stvari. Morate biti znatiželjni. Ja ne razumijem MMA borce koji ne žele biti najbolji u svemu. To je nešto čemu težim. Kad dosegnem svoj vrhunac, želim biti najbolji udarač, najbolji hrvač i najbolji parteraš u svojoj kategoriji. Ne shvaćam tipove koji se zadovolje time da su samo najbolji udarači ili grappleri. To vas ne čini najboljim borcima. Ako niste jedni od najboljih u svim segmentima, ostavljate brojne mogućnosti da vas protivnik porazi. Ja sam jako strastven oko napretka u svim disciplinama. Nije dovoljno koristiti samo tijelo, morate koristiti i um, a to je mentalitet pripadnika specijalnih jedinica.‘‘, za kraj je rekao Saint-Denis.

Njegovo kompletno gostovanje u MMA Houru možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
28. travanj 2024 03:30