UFC

Ažurirane su UFC-ove rang ljestvice: Islam Makhachev neće biti zadovoljan ‘P4P‘ poretkom

Islam Makhachev

 Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia
Prvak UFC-ove lake kategorije često zaziva prvo mjesto na ‘‘P4P‘‘ ljestvici, ali još uvijek ga nije dobio

Bilo je jasno da će UFC-ove rang ljestvice pretrpjeti određene promjene nakon UFC 294 eventa, jer mnoštvo je rangiranih boraca koji su odradili nastupe u Abu Dhabiju. Ono što je mnoge ponajviše zanimalo svakako je ‘‘pound-for-pound‘‘ ljestvicu pa krenimo od najzanimljivijeg dijela.

Islam Makhachev u više je navrata tijekom ‘‘fight weeka‘‘ isticao kako on zaslužuje prvo mjesto na ‘‘P4P‘‘ ljestvici, a ne Jon Jones. Prema njegovim navodima, Jonesovi rezultati proteklih godina nisu dostatni za prvo mjesto na toj ljestvici, a donekle je Makhachev u pravu.

Jones je u periodu od 2020. do 2023. godine imao gotovo trogodišnju pauzu, a borbama se vratio u trećem mjesecu ove godine. ‘‘Submissionom‘‘ u prvoj rundi porazio je Ciryla Ganea koji nikada nije niti postao UFC-ovim prvakom, a ta pobjeda bila je dovoljna Jonesu da ponovno zauzme vrh ‘‘P4P‘‘ ljestvice. Inače, radi se o ljestvici koja rangira najbolje borce neovisno o težinskoj kategoriji u kojoj nastupaju.

Ne samo da Makhachev nije zauzeo prvo mjesto nakon prve pobjede nad Volkanovskim, nego je ostao iza Volkanovskog u poretku. Treće mjesto držao je Dagestanac do UFC 294 eventa, ali nakon što je nokautirao Volkanovskog u prvoj rundi, došlo je do male promjene. Islam Makhachev sada je drugi u tom poretku, a Volkanovski je pao na treće mjesto. Jon Jones i dalje je prvi, ali nadamo se da će to mjesto izgubiti nakon UFC 295 eventa u 11. mjesecu.

Velik pad na ‘‘P4P‘‘ ljestvici pretrpio je Kamaru Usman. Nigerijac je poražen na UFC 294 eventu od strane Khamzata Chimaeva, a porazom od borca koji nije niti rangiran na ‘‘P4P‘‘ ljestvici, Usman je skliznuo čak šest mjesta u poretku i sada zauzima 13. mjesto. Brojni borci skočili su na ljestvici po jedno mjesto zbog Usmanovog pada, dok je Aljamain Sterling iz nekog razloga skočio dva mjesta gore i sada je na 11. mjestu, ispred Maxa Hollowayja. Zanimljivo je da Sean Strickland zauzima sedmo mjesto, dok Alex Pereira zauzima 10. mjesto. Svi se sjećamo kako je Brazilac prošle godine nokautirao Stricklanda u prvoj rundi borbe. Israel Adesanya na osmom je mjestu poretka.

Od promjena po težinskim kategorijama izdvojit ćemo neke. Khamzat Chimaev prvi put u karijeri rangiran je borac unutar UFC-ove srednje kategorije. Chimaev je izbačen iz poretka velteraša i uvršten je u poredak srednje kategorije, a pobjedom nad Usmanom zauzeo je deveto mjesto na ljestvici. Time je preskočio neke istaknute borce srednje kategorije poput Brendana Allena, Kelvina Gasteluma i Nassourdinea Imavova, ali ostao je iza Jacka Hermanssona, Romana Dolidzea itd.

Uklanjanjem Chimaeva iz velter kategorije, mnoštvo velteraša napravilo je skok za jedno mjesto, osim Colbyja Covingtona. Iako ‘‘Chaos‘‘ nije nastupao prošli vikend, a nije nastupio niti Belal Muhammad, došlo je do zamjene njihovih pozicija u poretku. Covington je sada treći, a Muhammad je drugi. Podsjećamo, Covingtona u 12. mjesecu čeka napad na titulu. Brisanjem Chimaeva s ove ljestvice otvorilo se novo mjesto u poretku, a Rinat Fakhretdinov zauzeo je 15. mjesto na ljestvici.

Said Nurmagomedov novo je lice unutar top 15 u bantam kategoriji i sada okupira 15. mjesto, a mala promjena dogodila se i u muha kategoriji. Muhammad Mokaev preskočio je Tima Elliotta kojeg je uostalom i porazio u Abu Dhabiju. Mokaev je sada deseti, a Elliott je na 11. mjestu.

Kompletnu listu UFC-ovih rang ljestvica po kategorijama možete pogledati klikom na LINK.

Linker
27. travanj 2024 11:10