Regija

Sjajni Gabrijel Veočić dominantno savladao Meksikanca i plasirao se u drugo kolo Svjetskog prvenstva

Gabrijel Veočić
 RANKO ŠUVAR/CROPIX
20-godišnji Brođanin potvrdio je kako posjeduje temelj za ambicije s kojima je došao na prvenstvo

Nakon što su u poslijepodnevnom programu pobjede u prvom kolu Svjetskog prvenstva ostvarili Matteo Komadina (do 64 kg) i Luka Plantić (do 81kg), savršen dan za hrvatski boks potvrdio je Gabrijel Veočić. 20-godišnji prvak Hrvatske u srednjoj kategoriji (do 75 kilograma) odradio je uistinu sjajan meč protiv Meksikanca Hectora Aguirre Martineza. Nije to boksač nekog pedigrea na međunarodnoj sceni, no o kvaliteti mu dovoljno govori činjenica kako je došao na Svjetsko prvenstvo predstavljati jednu državu u kojoj je boks puno više od samog sporta. Ali, ovog dana naišao je na boljeg od sebe, sjajnog hrvatskog predstavnika.

Veočiću je ovo prva svjetska smotra, no najavio je kako mu je cilj doći do medalje. Mi koji smo pratili njegov napredak posljednjih godina znali smo da on to nije rekao da bi se ohrabrio nego kako u to uistinu vjeruje, a u ovom meču je dokazao da je spreman stati iza svojih riječi. Čisto je savladao itekako ozbiljnog boksača, još pored toga ostavivši dojam kako u ringu uistinu uživa. Bio je opušten, precizan, fokusiran te uvjerljiv.

Boksaču Veočićevih fizičkih gabarita gotovo uvijek je najvažnije pronaći distancu te ne dozvoljavati svom protivniku da mu se previše približi. Tako je i ovog puta protiv sebe imao nižeg i kraćeg protivnika, koji je odlučio prezentirati meksičku "swarmersku" školu boksa. No, hrvatski tim bio je spreman na to, a Gabrijelov rad nogu dovoljno je dobar da može ne upustiti se u način boksa kakav bi Meksikancu odgovarao. Direkt je radio sjajno, a pri kraćoj distancu jako je dobro Gabrijel prelazio na aperkate i krošee u tijelo, nakon kojih njegovom protivniku nije bilo svejedno. Pokušavao je Aguirre Martinez svašta, mijenjao je svoju taktiku, ali je svaki put nailazio na dobro postavljen Gabrijelov blok, dok je s druge strane teško izbjegavao udarce hrvatskog boksača. Uzeo je Gabrijel tako prvu rundu rezultatom 4:1, gdje je tek sudac iz Mađarske smatrao da je Meksikanac bolji.

Drugu rundu do polovice gledamo boks s malo sadržaja te puno klinča, da bi sredinom Veočić ponovno osjetio distancu, a onda je uhvatio ritam i krenuo kombinirati udarce u tijelo i glavu. Meksikanac bi napao kad bi hrvatski predstavnik uzeo malo odmora, ali većinom u blok. Posljednjih pola minute runde još nekoliko odličnih kombinacija Veočića za čistu 5:0 rundu i situaciju gdje je Meksikancu za pobjedu potreban prekid ili uvjerljiva predstava.

To se nije dogodilo, unatoč tome što je treća runda nekako bila najizjednačenija. Usporio je Veočić, ali je jako dobro kontrolirao ring. Meksikanac je odabrao žestoku ofenzivu iz koje nije bio previše konkretan, no njegovu snagu volje i pokušaje nagradili su suci iz Egipta i Nizozemske te ponovno Mađar, prema kojem je Gabrijel izgubio ovaj meč, što je zapravo realno jako loša, gotovo besmislena odluka. Dva suca bodovali su sve tri runde u korist Veočića, Kanađanin i Argentinac.

Gabrijela sad u drugom kolu čeka predstavnik Bosne i Hercegovine Leo Cvitanović. U pitanju je Gabrijelov vršnjak čiji rezultati u mlađim kategorijama ne mogu konkurirati Gabrijelovim. Ukoliko Veočić upiše pobjedu i u tom meču, koji je na rasporedu u subotnjem poslijepodnevnom programu, u trećem kolu čekat će ga pobjednik meča između Škota Sama Hickeya i Bugara Ramija Kiwana. Pobjednik trećeg kola plasirat će se u četvrtfinale, odnosno u meč za medalju.

Linker
22. travanj 2024 09:49