Regija

Održano državno prvenstvo u boksu za žene i boksače do 22 godine starosti

Gabrijel Veočić
 Ranko Suvar/Cropix
Boksače i organizatore poslužilo je jako lijepo vrijeme na Jarunu

U organizaciji Hrvatskog boksačkog saveza i BK Gladijator, na Jarunu je održano državno prvenstvo za žene i prvenstvo za boksače do 22 godine. Nakon borbi ranijih rundi turnira, ali i borbi djevojaka u mlađim kategorijama, održanim u petak 24. rujna i subotu 25. rujna, nedjelja je bila rezervirana za finalne mečeva seniorki te boksača do 22 godine starosti.

Iako je ovdje bila riječ o prvenstvu do 22 godine, upravo u toj dobnoj razini nalaze se najbolji hrvatski boksači ponekih kategorija pa je ovo u nekim slučajevima bila i posljednje provjera pred Svjetsko prvenstvo, koje se u studenom održava u Beogradu. Pred izbornikom Kristijanom Hodakom bit će težak izboriti odabrati one koji će na natjecanje otputovati, no moguće da mu je u jednoj kategoriji izbor olakšan.

Tu se misli na kategoriju do 75 godina, gdje se u finalu dogodilo nešto što već možemo nazvati gotovo "El Classicom" trenutnog hrvatskog boksa. Gabrijel Veočić i Noa Ježek u posljednje su vrijeme odradili nekoliko izuzetno neizvjesnih i napetih mečeva, no ovog puta to nije bio slučaj. Veočić je ovog puta potvrdio svoj status reprezentativca uvjerljivom pobjedom u kojoj je svog velikog rivala ovog puta ostavio bez pravih šansi. No, posao izborniku vjerojatno nije olakšan u kategoriji do 71 kilogram. Sjajno finale prepuno akcije odradili su Filip Kolar iz Čakovca i Petar Cetinić iz Rijeke. Nakon što je osvojio naslov prvaka države, a Cetinića već savladao nedavno na istom mjestu, na meču Hrvatske boksačke lige, Kolar je slavio i ovog puta, podijeljenom odlukom sudaca. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu to biti dovoljno za osigurati vizu na Svjetsko prvenstvo.

Diego Mamić potvrdio se najboljim u kategoriji do 63.5 kilograma, Splićanin Marin Jelačić titulu do 67 kilograma osvojio je bez borbe, Petar Leskur prvak je do 80 kilograma, dok je titula do 86 otišla Vitu Košaru iz Rovinja. Titulu do 92 kilograma uzeo je domaći mladi boksač iz Gladijatora, Kristijan Duje Gaćina. Ovaj momak rodom iz Primoštena tek je postao senior, ali već potvrđuje veliki talent i svakako je jedan od najvećih hrvatskih potencijala za budućnost. Titula u superteškoj kategoriji otišla je Marku Bartuloviću iz Torcide, boksaču koji namjerava slijediti korake svog timskog kolege Petra Milasa.

Nikolina Ćaćić uvjerljivo je uzela titulu u kategoriji do 54 kilograma, a ovo je bio njen prvi nastup nakon Olimpijskih igara. Najuspješniji klub natjecanja je splitski PitBull, koji je uzeo tri zlata. Dea Bolanča uzela je ono u kategoriji do 57 kilograma, Antonija Zec do 70 kilograma, a Lucija Bilobrk do 81 kilogram. Titula do 63 kilograma pripala je već dokazanoj reprezentativki Sari Kos, dok je onu do 66 kilograma uzela Sara Halimi.

Dekor u kojem se prvenstvo održalo bio je sjajan i nadamo se da ovaj projekt BK Gladijatora neće biti samo za ovu sezonu, nego da ćemo iduće godine ponovno moći gledati boks na otvorenom. Što se tiče ove godine, uskoro kreće demontaža cijelog kompleksa.

Na kraju turnira proglašeni su najbolji natjecatelji Prvenstva Hrvatske. Kristijan Duje Gaćina (BK Gladijator) proglašen je najboljim boksačem, Gabrijel Veočić (Brod) najboljim tehničarom, a Nikolina Ćaćić najboljom boksačicom. U mlađim kategorijama najbolji su bili mlađa kadetkinja Ema Anđela Žaja (Pit Bull), kadetkinja Dorotea Vencl (David Koprivnica), juniorka Nika Lopac (Senj) te mlađa seniorka Ana Ljulj (Sesvete).

Linker
13. travanj 2024 22:43