Regija

Matea Jelić u pravoj drami i uz veliki preokret postala olimpijska taekwondo pobjednica!

Matea Jelić
 Javier SORIANO/AFP
Fantastičan i uzbudljiv meč gledali smo u ženskom taekwondo finalu kategorije do 67 kilograma

Kakav meč, kakva drama, kakav preokret! Matea Jelić na nevjerojatan je način došla do prvog olimpijskog zlata za hrvatski taekwondo i prvog hrvatskog zlata u Tokiju. 23-godišnja borkinja iz Knina savladala je Britanku Lauren Williams u meču koji je zaslužio da ga opišemo u detalj.

Dobro je Matea otvorila prvu rundu, došavši do prve prednosti. Sredinom runde imala je 3:2, no onda prima udarac u glavu čime Britanka okreće na 5:3. Do kraja runde došla je Jelić do još jednog kaznenog boda za protivnicu i na prvi odmor odlazi se s prednosti 5:4 za Williams.

image
Lauren Williams vs. Matea Jelić
Javier SORIANO/AFP

Obostrani udarac u glavu na početku druge runde i rezultat je 8:7, no odmah nakon toga slijedi kazneni bod za Mateu i minus je dva boda, 9:7. Novi pogodak u glavu za hrvatsku predstavnicu i novo vodstvo, ali Britanka vraća šakom, 10:10. Posljednjih 40-ak sekundi runde nije bilo pogotka i u posljednju se ulazi s potpunim egalom, ali i dva kaznena boda za Jelić, a jednim za Williams.

Matea odmah otvara šakom i vodi 11:10, a uskoro je 13:12 nakon što svaka pogađa jedan udarac nogom u tijelo. Uskoro šaka Britanke i 80 sekundi prije kraja je 13:13. Ulaskom u posljednju minutu Britanka pogađa za 15:13, a onda veže po još jedan udarac nogom i šakom te bježi na pet poena razlike. 18:13 u tom se trenutku činilo ogromnom prednosti za Lauren Williams.

image
Lauren Williams vs. Matea Jelić
Javier SORIANO/AFP

Pola minute prije kraja pogodak za Jelić i 15:18. Uslijedila je otvorena borba, uz još neke negativne bodove i 15 sekundi prije kraja rezultat je 18:21. Britanci tada traže usporenu snimku i provjeru udarca, ali prije svega zbog toga da bi mogli podijeliti posljednje savjete. Ispostavilo se kako su savjeti više pomogli hrvatskom kutu i treneru Toniju Tomasu.

Osam sekundi prije kraja Jelić pogađa u glavu i rezultat je 21:21. Zatekla je time svoju protivnicu, koja radi grešku za negativni pod, onda slijedi još jedan udarac i to je 24:21. Kazneni bod za Britanku, 25:21, vrijeme je isteklo i zlato odlazi u Hrvatsku!

Matea je prije ove drame upisala tri sjajne i uvjerljive pobjede. U prvom je kolu prekidom kod 22:2 savladala Lauren Lee s Haitija, u drugom kolu također je došla do prekida kod 30:9 protiv Brazilke Milene Titoneli, dok je u polufinale rezultatom 15:4 savladala Paige McPherson iz SAD-a.

image
Matea Jelić
Javier SORIANO/AFP

Linker
17. travanj 2024 08:50