Regija

Loš dan na Strandja Cupu: Eliminirano svih četvero hrvatskih predstavnika

Gabrijel Veočić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Toni Filipi, Gabrijel Veočić, Leo Cvetković i Dea Bolanča doživjeli su poraze u Bugarskoj

Nažalost, nakon što je jučer svoj nastup na jakom Strandja Cupu u Sofiji završila Marija Malenica, danas joj se pridružilo svih četvero hrvatskih predstavnika koji su ušli u ring te je preostao tek Marko Milun, koji će nastupiti sutra.

Prvi je danas u ring ušao poluteškaš Leo Cvetković, koji se borio protiv Besarta Pireve s Kosova. 22-godišnji boksač, koji je već započeo i profesionalnu karijeru, ostavio je dojam kao da se ovog puta nije dobro pripremio za ono što se traži u amaterskom boksu, iako se mora priznati da ne bi bila greška da je pobjeda pripala njemu. Dobro se kretao prema naprijed, ali je isto tako ulazio u premalo udaraca. S druge strane, njegov protivnik je puno više radio pa je, unatoč tome što je većina udaraca završavala u bloku, dobio naklonost bodovnih sudaca. Po mišljenju suca iz Rumunjske Leo je uzeo prvu rundu, dok su mu treću dala preostala četvorica. Kako su drugu rundu svi bodovali u korist boksača s Kosova, Cvetković je eliminiran rezultatom 5:0, što zapravo nije bila realna slika meča.

Puno se očekivalo od Gabrijela Veočića u meču protiv Pavela Sosulina iz Rusije. Mladi Brođanin se sjajno postavio protiv 24-godišnjeg Rusa koji iza sebe već ima tri uspješno odrađena profesionalna nastupa. Odlično se kretao te koristio svoju prednost u dužini ekstremiteta, ali moglo se primijetiti kako je Rus boksač s dobrom taktikom te još boljim udarcem. Već u prvoj rundi nekoliko je puta pogodio puno aktivnijeg te konkretnijeg Veočića, upozorivši ga što bi se moglo dogoditi ako se malo opusti. Nažalost po njega, upravo to je Gabrijel napravio sredinom druge runde. Sosulin ga je prvo lijevom iz kontre uzdrmao, a onda je dočekao Gabrijelov napad sa spuštenim rukama, nakon čega je pogodio još bolji desni kroše u bradu. Nakon još par udaraca sudac zaustavlja i broji Veočiću, koji se do kraja runde nije uspio vratiti i preuzeti kontrolu. Ušlo se u posljednju rundu s vjerom kako je rezultat 1:1 i viđena je otvorena akcija u kojoj su obojica pogađali dobre udarce. Vrlo zabavan meč završio je tako da su obojica izgledali kao da žele još, a i sudačke kartice treće runde potvrdile su kako je bilo neizvjesno. Trojica su istu bodovali u korist Rusa, no iznenađenje je da su jednako tako trojica prvu rundu također dali njemu. Sosulin je tako otišao u drugi krug ukupnom pobjedom 4:1, gdje su mu sudac iz Makedonije i Armenije dali sve tri runde.

Nažalost, ništa bolje nije prošao niti Toni Filipi protiv donedavnog kazahstanskog juniora Sagindika Toganbaya. Bio je to jedan od lošijih do sada odrađenih mečeva za Zadranina, što se vjerojatno jednim dijelom može objasniti činjenicom da od uvođenja strožih mjera nije bio u prilici trenirati u dvorani, kao niti sparirati. Talentirani Kazahstanac bio je precizniji, boljeg kretanja i boljeg tajminga za udarac te se ovog puta nema što prigovoriti odluci kojom su sve tri runde jednoglasno pripale Togangayu. Filipiju je sad najvažnije što se bolje pripremiti za državno prvenstvo, koje se održava sredinom idućeg mjeseca, a na kojem će tražiti povratak zlatnom odličju, koje mu je prošle godine izmaklo.

Posljednja hrvatska predstavnica danas bila je Dea Bolanča. Viceprvakinja Hrvatske nije mogla parirati domaćoj boksačici Stanimiri Petrovoj. Već u prvoj rundi tijekom dominacije Bugarke došlo je do brojanja, a u drugoj je trener Matas vidio kako nema smisla nastaviti meč te je isti prekinut. Dea je svakako dobila dragocjeno iskustvo, budući da joj je ovo prvo ovako veliko internacionalno natjecanje, nakon čega će krenuti po nacionalno zlato. Prošle godine je bez njega ostala u meču protiv Marije Malenice, no može se pretpostaviti kako će ove godine, jednako kao i na ovom turniru, nastupiti u različitim kategorijama.

Preostao je još nastup super teškaša Marka Miluna, koji će nastupiti sutra. U prvom ga kolu čeka Isik Mehmetcan iz Turske.

Linker
28. travanj 2024 17:30