Regija

ANKETA: UFC, ONE ili netko treći? Gdje želite gledati Roberta Soldića u sljedećoj fazi njegove karijere?

Roberto Soldić

 Screenshot (youtube, Ksw)
Ponajbolji hrvatski MMA borac pred važnim je korakom za nastavak svoje karijere

Mjesecima se nagađa gdje će Roberto Soldić nastaviti svoju MMA karijeru nakon što se raziđe s KSW-om. Prema poznatim informacijama, Soldiću je preostalo odraditi još jedan meč pod okriljem najjače poljske MMA organizacije, a nakon toga slobodan je promijeniti poslodavca.

Prema navodima koji dolaze iz Soldićeva menadžerskog tima, u utorak ćemo sve saznati. Ivan Dijaković i Roberto Soldić izaći će pred medije u zagrebačkom hotelu Esplanade, a konferencija za medije započet će u 14:00h. Soldić i njegov tim otkrit će nam gdje će ‘‘RoboCop‘‘ nastaviti svoju karijeru, a to je nešto što svi željno iščekujemo.

Tri promocije ističu se kao najizglednija odredišta. UFC je ona kojoj se gotovo svi nadaju, spominje se ONE Championship, a moguć je i ostanak u KSW-u gdje Soldića jako dobro tretiraju i uživaju status vjerojatno najveće zvijezde u promociji. Zasad se i dalje može samo nagađati, ali do tada možemo proučiti opcije, a vi nam možete iskazati gdje biste vi najradije gledali Soldića u narednoj fazi njegove karijere.

UFC:

Što reći za UFC, osim da se radi o najjačoj svjetskoj MMA promociji. UFC-ove prvake smatra se najboljim borcima na svijetu i ako Roberto ne odabere UFC, vjerojatno će se naći na meti brojnih kritičara. Optuživat će ga se da nema ambicije biti najboljim i mnogi će ostati razočarani jer ga neće gledati protiv najboljih boraca na svijetu.

UFC-ova velter kategorija prepuna je vrhunskih boraca. Kamaru Usman prvoplasirani je borac na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici i to mu daje status najboljeg MMA borca na svijetu. Tu su i Colby Covington, Khamzat Chimaev, Leon Edwards, Gilbert Burns i mnogi drugi.

Određeni problem nameće se u činjenici da je to kategorija prepuna elitnih hrvača s kakvima se Soldić nije imao prilike susresti. Ipak, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi odgovorio na taj izazov, a unutar UFC-ove velter kategorije nude se i neki ‘‘money fightovi‘‘ kao što bi bio meč protiv Jorgea Masvidala. A naravno da postoji i opcija nastupa u srednjoj kategoriji unutar koje bi oni najbolji borce bolje stilski odgovarali Soldiću, a može se reći kako je i konkurencija slabija nego u velteru.

UFC je svakako opcija koju Soldićevi fanovi vjerojatno najviše priželjkuju. U trećem mjesecu ove godine, Ariel Helwani prenosio je informaciju da je Soldić u pregovorima s UFC-om, a Soldić je podijelio zanimljivu vijest poljskog portala Lowking.pl. Naime, prema navodima Lowkinga, Soldić je imao ponudu koja mu jamči napad na titulu nakon samo tri pobjede, a honorar bi također bio znatno izdašniji od onog početnog koji donosi 12 tisuća dolara za nastup i još toliko u slučaju pobjede. Hoće li Soldić uistinu odabrati UFC, saznat ćemo u utorak.

ONE Championship:

Najbolja azijska borilačka promocija isplivala je među mogućim opcijama ‘‘kao grom iz vedra neba‘‘. Naime, sredinom petog mjeseca, Soldić i njegovi menadžeri otputovali su u Aziju te su bili gosti ove promocije i Chatrija Sityodtonga, predsjednika ONE Championshipa.

ONE je prije svega jako dobra promocija i njihovi eventi izgledaju sve bolje i bolje. Niz je vrhunskih boraca u toj promociji, a vrlo vjerojatno posjeduju i jako dobru financijsku moć. Nažalost, ovo je opcija koja bi ipak razočarala mnoge.

Naime, ONE nema tako dobru konkurenciju u nešto višim kategorijama pa tako ni u onima unutar kojih bi Soldić nastupao. Za očekivati je da bi Soldić tamo nastupao u kategoriji do 185 ‘‘pounda‘‘ (83.9 kg) što se u ONE-u vodi kao velter kategorija (inače je to srednja kategorija). Kiamrian Abbasov prvak je te kategorije, no postoji li itko tko bi radije gledao Soldića protiv takvih boraca, nego li protiv onih koje UFC nudi. Imena poput Agilana Thanija, Zebaztiana Kadestama ili 46-godišnjeg Akyiame uistinu ne bi privukla veliku pozornost.

Iuri Lapicus bio bi donekle zanimljiv protivnik, ali realnost je kako se radi o neatraktivnoj i podosta slaboj konkurenciji za borca Soldićeve razine.

Kategorija do 170 ‘‘pounda‘‘ nudi nešto atraktivnije protivnike kao što su Eddie Alvarez, Shinya Aoki, Marat Gafurov, Eduard Folayang i prvak Ok Rae Yoon, ali opet, nema smisla niti uspoređivati s UFC-om.

Ono što bi moglo zabrinuti one koji se nadaju UFC-u, jeste činjenica da se šuška kako će Soldić ipak odabrati ONE, no ništa nije službeno.

KSW:

Poljska promocija debelim slovima ostat će upisana u Soldićevoj karijeri, kao što će i on ostati debelim slovima upisan u njihovoj povijesti. Krajem 2017. godine, Soldić je debitirao za KSW i odmah u debiju osvojio je pojas.

Nažalost, titulu prvaka izgubio je već u sljedećem nastupu protiv Dricusa Du Plessisa, ali iste godine se i osvetio južnoafričkom borcu i trenutno 14-rangiranom borcu UFC-ove srednje kategorije. Soldić je u nizu od sedam uzastopnih pobjeda unutar KSW-a. Titulu u velteru branio je dvaput, a u posljednjem nastupu postao je prvakom KSW-ove srednje kategorije.

Nokautirao je Soldić u drugoj rundi Mameda Khalidova, vjerojatno najvećeg borca u povijesti te promocije i zacementirao je epitet trenutno najboljeg KSW-ovog borca.

U slučaju produljenja ugovora, Soldić bi financijski vjerojatno jako dobro prošao, jer zna se koliko znači Poljacima. Ipak, sa sportske strane upitno je što Soldića još može motivirati na ostanak u KSW-u.

Spominjao se napad na titulu u poluteškoj kategoriji. Ibragim Chuzhigaev trenutno je prvak te kategorije, a radi se o borcu koji ponekad nastupa u srednjoj kategoriji i ne bi imao nekakvu značajnu prednost u veličini. Soldić bi imao dobre izglede pobijediti ga i osvojiti treći pojas, ali to može napraviti možda i u svom posljednjem nastupu za KSW.

Neovisno o tituli u poluteškoj kategoriji, Soldić je apsolutni vladar veltera, a očito je najbolji i u srednjoj kategoriji unutar koje je lakoćom prošao kroz legende poput Michala Materle i Mameda Khalidova.

Soldić je jednostavno prerastao ovu promociju gledajući iz sportske perspektive i vrijeme je za iskorak.

PFL:

Ovo je opcija koja se gotovo niti ne spominje u kontekstu Soldića i stoga ne vrijedi previše trošiti riječi. Bitno je napomenuti kako se sa sportske strane radi možda i o najboljoj opciji nakon UFC-a.

PFL ima zanimljiv roster unutar velter kategorije, gdje nastupaju borci poput Roryja MacDonalda, Sadibou Syja, Magomed Magomedkerimova, ali i sjajnog Rayja Coopera III koji je ove godine ipak ostao bez playoffa, no radi se o dvostrukom osvajaču turnira u velter kategoriji.

Nažalost, srednju kategoriju imali su samo 2018., odnosno u prvoj sezoni turnira i tu ne mogu ništa ponuditi za Soldića.

Nedavno ste imali prilike čitati o zaradama PFL-ovih boraca, a ako ste to propustili, OVDJE možete pristupiti tom članku. Honorari djeluju jako dobro, naročito za one najbolje i najpopularnije, a tu je i nagrada od milijun dolara za osvajača turnira. Soldić bi svakako bio jedan od najvećih favorita za osvojiti turnir i mogao bi dodatno podebljati svoju zaradu.

PFL ipak nije bio u spominjanim kombinacijama i minimalne su šanse da Soldić u utorak izjavi kako će ta promocija biti njegov novi poslodavac.

Bellator:

Dugi niz godina Bellator konkurira kao druga najjača MMA promocija na svijetu, iako pojavom PFL-a i jačanjem ONE-a te ruske ACA-e, taj status je itekako upitan. Svejedno, radi se o zanimljivoj promociji smještenoj na američkom tlu, a puno zanimljivih mečeva nudi se za Soldića u Bellatoru.

Velter kategorija prije svega nudi priliku za revanš s Yaroslavom Amosovim koji je i prvak te kategorije. Neporaženi Ukrajinac (26-0) porazio je Soldića podijeljenom sudačkom odlukom još 2016. godine, a trenutno dominira Bellatorom. Zapravo, Amosov je trenutno okupiran obranom ukrajinskog teritorija i karijeru je stavio na čekanje.

Logan Storley privremeni je prvak, a tu su brojni kvalitetni borci poput Douglasa Lime, ‘‘Venom‘‘ Pagea, Jasona Jacksona, Andreyja Koreshkova itd.

Srednja kategorija nudi zanimljive ‘‘matchupe‘‘ kao što su Gegard Mousasi, prvak Johnny Eblen, Lorenz Larkin itd., ali radi se o kategoriji koja nudi lošiju konkurenciju od veltera.

Bellator se kao i PFL nije naročito spominjao i teško je očekivati da će Soldić završiti ovdje.

Ostale promocije (Eagle FC, ACA, Rizin...):

Ako su šanse za PFL i Bellator minimalne, onda ovdje možemo reći da su nikakve. Rizin nikada nije ispunio očekivanja koja su se postavila od promocije koja je trebala postati nešto slično legendarnom Prideu i konstantno su u padu.

Odlazak u ACA-u gdje je konkurencija jako opasna bio bi podosta nelogičan potez, jer Soldić bi se tamo morao boriti ne samo s vrhunskim borcima, nego i s činjenicom da su domaći borci često favorizirani od strane sudaca unutar takvih promocija. Također, s marketinške i financijske strane, odlazak u ACA-u nema naročitog smisla.

Eagle FC promocija je koju vodi Khabib Nurmagomedov. Radi se o promociji koja tek ‘‘staje na noge‘‘ i poprima neki konkretniji smisao. Potpisali su neke poznate borce kao što su Diego Sanchez, Kevin Lee, Ray Borg itd., ali daleko su od onih najboljih promocija. Treba istaknuti kako je Soldićev tim istaknuo da će u utorak dovesti na konferenciju za medije neko ime koje će privući jako veliku pažnju. Khabib Nurmagomedov svakako odgovara tom opisu, ali to je doslovno jedina stvar koja bi dala imalo naslutiti da bi Soldić mogao završiti u takvoj MMA promociji.

Odluka će u konačnici svakako biti Soldićeva i on ima puno pravo odlučiti gdje želi nastupati. Opcija je puno, ali na kraju krajeva, UFC, ONE i KSW apsolutni su favoriti. Dok čekamo utorak i Soldićevu odluku, vi nam putem ankete recite gdje biste vi najradije gledali Soldića u sljedećoj fazi njegove karijere.

Svoj glas možete ostaviti do ponedjeljka u 23:59, a u utorak ćemo objaviti konačne rezultate. Anketa se nalazi pri dnu teksta, a u komentarima na našoj Facebook stranici možete pojasniti vaš odabir.

Linker
05. srpanj 2024 01:24