Regija

(ANKETA) Fight Site čitatelji biraju: Tko je najbolji hrvatski borac/borkinja u 2022. godini?

Gore (s lijeva na desno): Lena Stojković, Ante Delija, Antonio Plazibat

Dolje: Filip Hrgović, Alen Babić i Barbara Matić

 Ulises Ruiz/afp/profimedia; Dppi/yoann Cambefort/livemedia/shutterstock Editorial/profimedia; Screenshot (youtube)
Vrijeme je za anketu koju ste svi priželjkivali, a to je ona kojom biramo najboljeg domaćeg borca/borkinju

Još od jučer imali ste priliku čitati o najvećim uspjesima hrvatskog borilačkog sporta u 2022. godini. Nakon što ste se prisjetili najvećih uspjeha naših boraca (ako niste, možete to napraviti OVDJE), vrijeme je za anketu kojom biramo najboljeg hrvatskog predstavnika/icu u 2022. godini, kad su borilački sportovi u pitanju.

Neće ovo biti lak odabir. Puno je onih koji su se okitili najsjajnijim odličjima i pružali su sjajne nastupe na velikoj pozornici. Mi smo filtrirali šest imena koja po nama ipak donekle odskaču u odnosu na druge. U izboru za prošlu godinu slavio je Roberto Soldić, a rezultate tog izbora možete pogledati klikom na LINK.

U nastavku teksta saznajte o kojih šest imena se radi, koja su njihova ostvarenja u 2022. godini, a pri dnu teksta ostavite vaš glas u anketi.

1. Lena Stojković

Neki će se možda na prvu zapitati ‘‘a tko je uopće Lena Stojković‘‘. Lena Stojković aktualna je svjetska i europska prvakinja u taekwondou, a titule je osvojila u protekloj kalendarskoj godini.

20-godišnja Splićanka u kategoriji do 46 kilograma okitila se zlatnim medaljama na dvama velikim smotrama. Članica splitskog Marjana bit će velika uzdanica naše države na svim nadolazećim velikim natjecanjima.

Lena Stojković prema izboru Hrvatskog olimpijskog odbora proglašena je najboljom hrvatskom sportašicom u 2022. godini. Zajedno sa Sandrom Perković i Barbarom Matić podijelila je tu nagradu, a Barbara Matić također je pronašla svoje mjesto u našem izboru.

2. Barbara Matić

Nastavljamo s djevojkama uvrštenim u ovaj izbor. Barbara Matić hrvatskoj borilačkoj javnosti vjerojatno je ipak nešto poznatija od mlade Lene Stojković koja je ove godine zapravo iskoračila na najveću scenu.

Barbara je 28-godišnja judašica iz Splita, a od ove godine i dvostruka svjetska prvakinja. Matić se 2021. godine okitila zlatom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, a epitet najbolje na svijetu potvrdila je ove godine u Taškentu.

Nakon što je prošle godine ostala razočarana četvrtim mjestom na Olimpijskim igrama, Barbara se sa stilom vratila u 2022. godini. Hilde Jager, Aleksandra Samardžić, Gulnoza Matniyazova i Shiho Tanaka redom su padale na putu do finala, a onda je uslijedio spektakl za pamćenje.

Barbaru je na suprotnoj strani tatamija dočekala Lara Cvjetko, prijateljica i kolegica iz reprezentacije. Epsko hrvatsko finale u kategoriji do 70 kilograma iznjedrilo je Barbaru Matić kao novu/staru osvajačicu svjetskog zlata.

Osvojila je Barbara i jaki Grand Prix održan u sedmom mjesecu u Zagrebu, a godinu završava kao prvorangirana judašica u kategoriji do 70 kilograma. Vjerujemo da će i olimpijska medalja doći 2024. godine u Parizu, ali i 2022. godina bila je nevjerojatno uspješna za članicu Judo kluba Pujanke (Split).

3. Ante Delija

Po mnogima favorit u ovom izboru svakako je Ante Delija. Ponajbolji hrvatski MMA borac imao je fantastičnu 2022. godinu. Prije svega, vratimo se nakratko na 2021. godinu.

Delija je u tijekom 2021. godine nastupao pod okriljem PFL-ovog turnira u kojem je glavna nagrada iznos od jedan milijun dolara. Dvije pobjede i dva poraza, od kojih je jedan došao u finalu, bili su dovoljni za osvajanje drugog mjesta u turniru.

Dvaput je Delija gubio od Brazilca Cappelozze, ali nije klonuo duhom. 32-godišnji Dubrovčanin vratio se jači nego ikad. Sezonu u 2022. godini otvorio je nokautiravši Matheusa Scheffela u drugoj rundi. Polufinale je izborio jednoglasnom odlukom protiv Sheltona Gravesa. Bio je to najlošiji Delijin nastup u 2022. godini, ali svejedno je upisao pobjedu.

Uslijedilo je polufinale i obračun s Renanom Ferreirom (9-2-0, 2 NC uoči borbe). Brazilac visok 203 centimetra poznat je kao zastrašujuć udarač i sedam svojih pobjeda upisao je nokautom. Ferreira je bio favorit prema kladionicama, a pomalo zabrinjavajuća stvar za Delijine izglede bila je i smrt njegovog dugogodišnjeg prijatelja i trening partnera Mare Peraka.

Maro Perak preminuo je dva i pol tjedna prije Delijinog nastupa u polufinalu PFL-ovog turnira. Pokojni Perak bio je vlasnik i osnivač dubrovačkog Gladijatora, a radi se o dvorani u kojoj je Delija napravio svoje prve borilačke korake.

Unatoč svim nedaćama, Ante Delija pojavio se 13. kolovoza (osmi mjesec) u Walesu i demolirao je Renana Ferreiru. Nikad odlučnijeg Antu Deliju nismo vidjeli. Nije mu dugo trebalo da podigne Brazilca, baci ga na tlo, a posao je dovršio udarcima iz gornje pozicije, 29 sekundi prije kraja prve runde.

Deliju je u finalu čekao novi obračun protiv Matheusa Scheffela, a ‘‘Hodajuća Nevolja‘‘ do pobjede je došla još lakše nego u prvom kolu. Dvije minute i 50 sekundi trebao je Delija da upiše pobjedu nokautom.

Osvojio je Ante PFL-ov turnir, zaradio je milijun američkih dolara, a godinu je završio upisavši četiri pobjede u jednako toliko nastupa. Dvaput je slavio nokautom u prvoj rundi, a jednu pobjedu upisao je nokautom u drugoj rundi. Zbilja impresivna godina pod okriljem jedne od najjačih svjetskih MMA organizacija.

4. Antonio Plazibat

Kickboks također ima svog predstavnika u ovom izboru. Antonio Plazibat ne može se pohvaliti nikakvom titulom ove godine, ali on nije krivac za to.

Još od jeseni 2021. godine, Antonio Plazibat okupira prvo mjesto u poretku izazivača unutar Gloryjeve teške kategorije. Nažalost, Rico Verhoeven uzeo je nekakvu dulju pauzu od nastupanja u Gloryju, a Plazibatu je preostalo čekati priliku ili braniti svoju poziciju prvog izazivača. Nije Antonio niti trenutka dvojio.

‘‘Ako sam najbolji, onda moram pobijediti sve ostale izazivače.‘‘, više puta ove godine čuli smo od Plazibata, kad god bi ga netko pitao zašto riskira poziciju prvog izazivača u kategoriji.

Takav je mentalitet kod ovog 29-godišnjeg hrvatskog kickboksača koji je dvaput u 2022. godini ulazio u ring. Sredinom petog mjeseca obračunao se s Tarikom Khbabezom. Imao je Plazibat određenih problema u toj borbi. Podloga je bila skliska, a hrvatskom borcu u jednom trenutku ‘‘propalo‘‘ je koljeno i otežano se kretao.

Unatoč tome, Plazibat je nokautirao Marokanca nadimka ‘‘Tenk‘‘, a do pobjede je došao u trećoj rundi. Sve do 11. mjeseca čekali smo novi Plazibatov nastup, a uslijedila je borba protiv Raula Catinasa.

Rumunjski teškaš iza sebe imao je 48 profesionalnih mečeva (41-7-0). Samo jednom je izgubio nokautom, ali više se radilo o tehničkom prekidu, nego o klasičnom nokautu. Plazibat je najavio da će ga nokautirati u prvoj rundi, a gledali smo jedan od najbrutalnijih nokauta u 2022. godini.

Catinas je gotovo pa ispao iz ringa nakon serije Plazibatovih ‘‘bombi‘‘. Samo 100 sekundi potrajala je borba i Plazibat je potvrdio status prvog izazivača.

Nadali su se iz Gloryja upariti Alistaira Overeema i Rica Verhoevena, a time bi Plazibat opet bio preskočen. Nažalost po Glory, Overeemov test na doping nakon pobjede nad Badrom Harijem pokazao je prisutnost nedozvoljenih supstanci i Overeema vjerojatno čeka suspenzija. Plazibat bi se na proljeće 2023. godine napokon trebao boriti za titulu u Gloryju, a ništa manje nije niti zaslužio. Imao je sjajnu 2021. godinu, a uspjeh (dvije pobjede nokautom) je ponovio i u 2022. godini.

5. Filip Hrgović

Po mnogima najbolji hrvatski boksač nije imao pretjerano aktivnu 2022. godinu, ali dogodilo se ono što je dugo zazivao. Napokon je Hrgović napravio određeni iskorak i dobio je priliku boksati s protivnikom svog renomea.

Zhilei Zhang, srebrni s OI 2008. godine u Pekingu, ušao je u meč protiv Hrgovića kao neporaženi teškaš (24-0-1). Meč njega i Hrgovića ugovoren je kao eliminacijski za sljedećeg izazivača za IBF-ovu svjetsku titulu.

20. kolovoza (osmi mjesec) Hrgović i Zhang našli su se u ringu, a jednoglasnom odlukom sudaca (114-113, 115-112 x2) slavio je ‘‘El Animal‘‘. Bila je to teško izborena pobjeda, jer već u prvoj rundi Zhang je uzdrmao Hrgovića kojemu je sudac odbrojavao. Srećom, Filip se uspješno vratio u meč i došao je do najveće pobjede u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri.

Hrgović je sada u statusu sljedećeg izazivača za svjetsku titulu prema IBF-u, a trenutno ju drži Oleksandr Usyk. Naravno, svi znamo kako to u boksu funkcionira i sada će uslijediti pregršt politike, interesa raznih promotora i svih ostalih nedaća koje prate vrh svjetskog boksa. Hrgović će vjerojatno odraditi još jedan meč prije eventualnog napada na titulu, ali nije isključeno da sljedeće godine dobije priliku boriti se za naslov svjetskog prvaka.

Kao što je ranije navedeno, nije Hrgović upisao višestruke pobjede unutar ove kalendarske godine, ali upisao je najveću pobjedu otkako se otisnuo u profesionalce i time je zaslužio mjesto u ovom izboru.

6. Alen Babić

Uz Hrgovića ponajbolji naš boksač ima jako slične argumente onim Hrgovićevim kad je u pitanju uvrštenje u naš izbor za hrvatskog borilačkog sportaša godine.

‘‘Savage‘‘ uživa u što frekventnijim nastupima, ali u 2022. godini dobio je priliku za samo jedan nastup. U petom mjesecu 2022. godine, Babića je čekao meč protiv Adama Balskog. 32-godišnji Poljak u ring je ušao s omjerom 16-1-0, a Babić mu je stajao na putu ka WBC-ovoj Silver tituli u bridger kategoriji.

Pokazao se Alen Babić nepremostivom preprekom za Balskog i jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Poljaka (95-93, 97-91). Deset rundi strašnog rata gledali smo u obračunu Babića i Balskog, a hrvatski boksač dokazao je da može parirati borcima iz samog vrha bridger kategorije (-102 kg).

Alen Babić također je tom pobjedom teoretski osigurao status izazivača za svjetsku titulu koja je u vlasništvu Oscara Rivasa. Kolumbijac bi se prema informacijama otprije par dana mogao i umiroviti zbog učestalih ozljeda, a ‘‘Savage‘‘ bi u tom slučaju zasigurno bio jedan od dvojice boksača koji bi se borili za upražnjeni tron.

Šteta što Alena nismo imali priliku češće gledati u protekloj kalendarskoj godini, ali meč protiv Balskog i pobjeda karijere dobar su razlog za uvrstiti ga u ovaj izbor.

Prije nego prionete na anketu, pročitajte kako su birali članovi Fight Site redakcije.

Odabir Fight Site redakcije:

Ivan Ivanda - Ante Delija

Iako su svi nominirani apsolutno zaslužili biti tu gdje jesu, ipak sam se najviše dvoumio između Ante Delije i Antonija Plazibata. Obojica su u ovoj godini napravili sve što su trebali – Plazibat je pobijedio obje borbe koje su stavljene pred njega, a Delija je uzeo PFL-ov turnir. Antonio je u prvoj borbi pobijedio borca kojeg je već ranije nokautirao, a u drugoj je skoro ubio Catinasa koji je deseti na rang ljestvici. Teško mi je izbaciti Plazibata jer nije vlastitom krivicom ostao bez napada na titulu, da mu je Glory dao Rica sigurno bi gledali taj meč. No, Ante Delija je imao godinu karijere. Četiri borbe, četiri pobjede i tri finiša. Godinu je okrunio osvajanjem PFL-ovog turnira i velike glavne nagrade, a valjalo se i psihički vratiti od dva poraza od Cappelozze. Lani je bio nadomak osvajanja turnira, no ove godine je otklonio sve sumnje. Moj izbor je Ante Delija.

Igor Feješ - Ante Delija

Teško je zažmiriti na ono što su napravile Lena Stojković i Barbara Matić, ali ovaj put biram isto kao i kolega Ivan Ivanda.

Ante Delija, što reći na njegova ostvarenja tijekom protekle kalendarske godine. Četiri MMA nastupa na jako visokoj razini, tri pobjede prekidom, demoliranje favoriziranog Renana Ferreire i kruna dosadašnje karijere osvajanjem turnira.

Sve to ostvario je nakon fizički i psihički iscrpljujuće sezone koju je imao tijekom 2021. godine. Tu je i potresna vijest o smrti Mare Peraka koja nije spriječila Deliju da pruži vjerojatno najbolji meč karijere protiv Renana Ferreire.

Nevjerojatan je podatak da je Delija odradio čak osam MMA nastupa u posljednje dvije godine. Šest puta je slavio, a ove godine bio je stopostotan. Našao se Ante i u našem prošlogodišnjem izboru za borca godine, a tada je odnio tri posto glasova. Ne znam koliko će posto glasova osvojiti ove godine, ali dva ima sigurno - onaj od strane Ivana Ivande i moj.

Vaše glasove možete ostaviti u anketi pri dnu teksta, a izbor zatvaramo 6.1.2023. u 23:59h.

Linker
28. travanj 2024 22:23