Ostalo

(VIDEO) U Iraku je ostao bez ruke i okrenuo se MMA-u: Pogledajte prvi nokaut ovog umirovljenog vojnika

Joshua Rector

 Screenshot (youtube, Fight Hard Mma)
Nastupima se vratio nakon šest i pol godina pauze koja je uslijedila nakon četiri uzastopna poraza

Često se u raznoraznim životnim situacijama žalimo i tražimo raznorazne izlike za neobavljanje određenih zadataka. Onda naiđemo na borca kao što je Joshua Rector i ozbiljno se zapitamo.

Radi se o američkom amaterskom MMA borcu koji se aktivno bavi ovim sportom, unatoč činjenici da mu je amputiran dio lijeve podlaktice. Joshua Rector bez ruke je ostao u Iraku tijekom vožnje u vojnom vozilu Humvee. Došlo je do prevrtanja, a oklop kupole vozila nanio mu je teške ozljede ruke koja je ubrzo amputirana. Rector se povukao, odnosno umirovio iz vojske nakon tog incidenta.

Međutim, Joshua Rector nije očajavao i utapao tugu u porocima, nego se okrenuo sportu i to jednom od najtežih na svijetu. Rector je imao iskustva u treniranju jiu-jitsua, a nakon odlaska iz vojske, u potpunosti se posvetio MMA-u. Devet amaterskih mečeva trenutno je iza njega, a njegov omjer je 5-4.

Svih pet pobjeda ostvario je prekidom, a prve četiri došle su ‘‘submissionom‘‘. Sredinom proteklog mjeseca, Joshua Rector upisao je prvu pobjedu nokautom u svojoj amaterskoj karijeri. Šest i pol godina prošlo je od njegovog posljednjeg amaterskog MMA nastupa, a Rector se vratio nokautiravši Colbyja Cartera nakon samo minutu i 41 sekundu borbe.

Od samog početka Rector se nametnuo kao dominantni borac, a sve je završilo nakon serije udaraca koje je Rector zadao iz gornje pozicije u parteru. 32-godišnji Rector inače je teškaš, a nakon četiri uzastopne pobjede u prva četiri amaterska nastupa, uslijedila su četiri uzastopna poraza nakon kojih je uzeo dugu pauzu.

Sama činjenica da Rector trenira i nastupa u ovakvom sportu, unatoč svom invaliditetu, zaslužuje ogromno poštovanje. Bolji poznavatelji MMA-a odmah će se sjetiti još jednog borca koji nastupa sa sličnim invaliditetom. Nick Newell borac je koji od rođenja nema lijevu podlakticu, a upisao je čak 20 profesionalnih MMA nastupa. Još impresivnije zvuči podatak da je pobijedio u čak 16 nastupa i pravi je primjer da se granice mogu pomicati puno dalje nego što mislimo.

Newella u kavezu nismo gledali od sredine prošle godine i poraza protiv Bobbjya Kinga na Bellator 260 priredbi. Nadamo se da će njegov povratak borbama biti jednako uspješan kao i ovaj Joshue Cartera čiju pobjedu nokautom možete pogledati u videu koji se nalazi pri dnu teksta.

Linker
19. travanj 2024 02:33