Ostalo

(VIDEO) ‘Ovo je revolucionarna ideja‘: Gorostasna Brazilka borit će se protiv ponajboljeg svjetskog ‘grapplera‘

Gabi Garcia (lijevo) | Craig Jones (desno)

 Screenshot (youtube, B-team Jiu Jitsu)
Brazilka zastrašujućih fizičkih gabarita pokušat će šokirati svijet

U sklopu novog izdanja "Borilačkog tjedna" pisali smo vam o "grappling" turniru pod nazivom "Craig Jones Invitational" (CGI). Radi se o turniru koji kao što možete pretpostaviti, organizira Craig Jones.

Jedan od ponajboljih svjetskih "grapplera" odlučio je organizirati ovaj turnir kao svojevrsni otpor ADCC-u i njihovom Svjetskom prvenstvu. Jonesa ljuti činjenica da ADCC još od osnutka turnira (1998.) ne mijenja nagradni fond.

Osvajač svjetskog zlata na najprestižnijem "grappling" turniru biva nagrađen iznosom od 10 tisuća dolara, a Jones smatra kako su ti iznosi odavno trebali biti uvećani. Zato je on ove godine odlučio organizirati svoj turnir u istom terminu kada će se održavati ADCC. Svakom sudioniku Jonesovog turnira zagarantiran je iznos od 10001 dolar, što znači da samo sudjelovanje na turniru garantira barem dolar više nego zlato na ADCC-u. Osvajači Jonesovog turnira postat će bogatiji za jedan milijun američkih dolara.

CGI će se održati u dvije različite težinske kategorije. Dio boraca natjecat će se u kategoriji ispod 80 kilograma, a svi ostali raspoređeni su u kategoriju iznad te granice. Braća Ruotolo (Kade i Tye), Nicky Ryan (brat Gordona Ryana), Matheus Diniz, Andy Varela itd., neka su od najpoznatijih imena u nižoj kategoriji, dok će u onoj višoj kategoriji milijun dolara loviti Luke Rockhold, Nicky Rodriguez, Mason Fowler itd.

U sklopu ovog eventa koji će se održavati tijekom dva dana (petak i subota), gledat ćemo i dva ‘‘superfighta‘‘. UFC-ova borkinja Mackenzie Dern odmjerit će vještine s Velšankom Ffion Davies, ali drugi ‘‘superfight‘‘ privlači puno veću pažnju.

Craig Jones kao osnivač ovog turnira neće se natjecati za glavnu nagradu, ali njega čeka jedan vrlo bizaran meč. Jones će se naime boriti protiv Gabi Garcije, poznate Brazilke zastrašujućih fizikalija.

187 centimetara visoka Brazilka nerijetko teži preko 100 kilograma, a njena mišićna masa i konstitucija nešto su što se uistinu rijetko viđa među ženskim spolom. Garcia iza sebe ima četiri zlata na ADCC Svjetskim prvenstvima, a osvojila je još niz velikih "grappling" turnira. 38-godišnja Brazilka može se pohvaliti i sa sedam MMA nastupa (6-0, 1 NC). Gotovo sve svoje nastupe odradila je pod okriljem Rizina i uglavnom je lako dolazila do pobjede. Japanci su se jako mučili s pronalaskom adekvatne protivnice, ali borkinje takvih gabarita gotovo je nemoguće pronaći.

Uoči meča s Craigom, Garcia je odradila intervju za MMA Fighting i pohvalila je ideju australskog "grapplera" koji je odlučio ugovoriti ovaj "sukob spolova".

"On (Jones) radi revoluciju ovoj igri s ovakvom idejom. Ovo je dobar marketing za mene. Američka publika nikad me nije voljela i uvijek sam se nosila s mržnjom. Prvi put u karijeri osjećam kako je 99 posto ljudi na mojoj strani. Ako dovede moju majku, baku ili ujnu da gledaju jiu-jitsu turnir, ništa im neće biti jasno. Ali ako uparite mene s nekim muškarcem, svi će htjeti gledati.", rekla je Garcia, a zatim se osvrnula na svoje šanse u meču protiv Jonesa.

"Trenirala sam nekoliko puta s Craigom i nikada me nije završio. Sada sam nešto lakša nego inače zbog MMA borbe koju sam trebala odraditi u petom mjesecu i zbog koje sam skidala kilograme (meč otkazan). Craig će vjerojatno biti teži od mene, ali ja sam snažna. Več samm u rekla: ‘Craig, ja nemam nikakav pritisak ovdje. Dolazim te poraziti i šokirati svijet‘. Realnost je da su muškarci ipak snažniji, ali ja ću se boriti kako me učio moj učitelj. Za razliku od načina na koji Ameri hrvaju, jiu-jitsu je stvoren za nas da dominiramo nad protivnicima. Zato mi prolazimo gard, radimo ‘sweepove‘, ulazimo u bočnu kontrolu i ‘mount‘. Protivnici ništa ne mogu učiniti kad im sjednem u ‘mount‘, bivaju totalno izdominirani. Kretat ću se poput zmije, polako ću tražiti put do svoje pozicije i neću mu dati da pobjegne. Njega je teško uhvatiti, ali pružit ću mu težak meč. On govori da će me zaključati u ‘submission‘ i zatim pustiti. To se neće dogoditi, dušo. Zgazit ću te.‘‘, poručila je Gabi koja sve ovo ipak govori s osmijehom na licu i svjesna je kako joj šanse nisu velike.

33-godišnji Craig Jones dvostruki je osvajač srebra na ADCC Svjetskom prvenstvu, a "grappling" zajednica dugo ga je nazivala "najboljim svjetskim grapplerom nakon Gordona Ryana". Jones je nekoć bio dio legendarnog "Danaher Death Squada", ali nakon raspada tima 2021. godine, Jones je zajedno s Nickyjem Ryanom, Nickyjem Rodriguezom i Ethanom Crelinstenom osnovao novi tim. MMA zajednica dobro poznaje Jonesa kao osobu koja se nađe u kutu Alexandera Volkanovskog i zadužen je za poboljšanje njegovih BJJ vještina.

Gabi Garcia prihvatila je poziv na meč jer je dobila vrlo primamljivu ponudu. Brazilka je za MMA Fighting istaknula kako ne smije otkriti točnu cifru koju će zaraditi, ali radi se o iznosu većem od 200 tisuća dolara. Garcia je dodala kako je samo od sponzora zaradila dvostruko, možda i trostruko veći iznos od samog honorara.

Jones ju je također pridobio obećanjem kako će dio svog honorara donirati Rio Grande do Sulu, saveznoj državi u Brazilu koju su zahvatile strašne poplave.

"Craig je jedna od najiskrenijih i najpristupačnijih osoba koju poznajem. Poslao mi je poruku i rekao mi je da će iz svog džepa donirati za Ro Grande do Sul. Pristala sam boriti se čim mi je rekao da će zarada od našeg meča biti donirana u humanitarne svrhe.‘‘

Meč između Garcije i Jonesa održat će se u noći sa subote na nedjelju, negdje oko 3:30h ujutro. Borba je ugovorena na tr runde po pet minuta. Subotnji program priredbe započinje u 3:00h ujutro, dok će program u noći s petka na subotu započeti u ponoć. Prijenos će biti dostupan putem YouTubea i potpuno je besplatan.

Sučeljavanje Garcije i Jonesa pogledajte u videu ispod ovog teksta.

Linker
18. kolovoz 2024 08:10