Ostalo

Ngannou se prisjetio svog puta do Europe: Živio je u šumi, jeo ostatke hrane iz smeća i putovao na splavi

Francis Ngannou

 Screenshot/YouTube

Francis Ngannou dao je veliki intervju za National Public Radio. Bivši UFC-ov prvak teške divizije, a odnedavno novi borac PFL organizacije, govorio je o teškom sportskom i životnom putu kojeg je morao prijeći kako bi stigao do Europe i borilačkih dvorana, a na koncu - i do oktogona.

Francis je u Kamerunu, zajedno sa svojom braćom i sestrama, radio u rudniku pijeska od svoje devete godine života.

"Nismo imali izbora, morali smo preživjeti, pa nam je to bio posao za preživljavanje", rekao je 36-godišnji nokauter za NPR pa se prisjetio kako je, nošen dječačkim snovima da će postati boksački prvak (poput svog idola iz djetinjstva Mikea Tysona), donio odluku o emigraciji i putu u nepoznato:

"Ne možete se samo probuditi jednog dana i napustiti svoju zemlje, ne znajući kamo idete, a znajući da preuzimate sav rizik svijeta; možda se nećete vratiti živi".

PFL-ov teškaš je detaljno opisao rutu kretanja koju je prešao od Kameruna do Francuske, nabrajajući svaku zemlju kroz koju je prethodno prošao na svom 2000 milja dugom putu do Sredozemnog mora.

"Iz Kameruna u Nigeriju, zatim Nigerija, Niger, iz Nigera u Alžir, pa iz Alžira u Maroko", rekao je.

Iz Maroka je pokušavao doći do Španjolske, ili barem do španjolskih enklava na sjeveru Afrike. Da bi se domogao španjolskog teritorija morao je prijeći brojne prepreke, koje uključuju policijski nadzor i bodljikavu žicu. Ngannou je to pokušao, ali nije uspio, pa se odlučio na drugu opciju.

"Drugi način je bila splav, splav na napuhavanje, ona koju obično koristite u svom bazenu, staviti je u more i pokušati doći negdj blizu kopna u Europi", ispričao je.

Ngannou se na taj opasni, gotovo smrtonosni pothvat odlučio šest puta tijekom jedne godine, ali svaki put bezuspješno. U razmacima između tih pokušaja živio je u marokanskoj šumi u kojoj su se on i drugi migranti borili sa štakorima za ostatke pokvarene hrane iz smeća. Kad je napokon uspio u svom naumu, završio je iza rešetaka. Ngannou je, na navedenoj splavi na napuhavanje, stigao do španjolskih voda, gdje ga je pokupio čamac Crvenog križa. Nakon dva mjeseca u španjolskom zatvoru, dobio je status izbjeglice i pušten je na slobodu. Otputovao je u Pariz i pridružio se boksačkoj dvorani gdje se upoznao s MMA sportom i trenerom Fernandom Lopezom. Sve ostalo je, mogli bismo reći, moderna MMA povijest.

Linker
11. svibanj 2024 21:55