Ostalo

Legenda se i službeno povukla! Wanderlei Silva potvrdio je kraj svoje MMA karijere

Wanderlei Silva

 Screenshot (youtube, Ufc)
46-godišnji Wand sada se okreće nekim novim izazovima u životu

Luke Rockhold, Rory MacDonald, Donald Cerrone, Joanna Jedrzejczyk, samo neka su od velikih MMA imena koja su ove godine ispraćena u mirovinu, a službeno se povukao i jedan veći od svih gore nabrojanih, Wanderlei Silva.

Mnogi će se zapitati ‘‘pa zar se nije Wanderlei‘‘ odavno povukao, ali službene potvrde od legendarnog Brazilca nije bilo sve do danas. Wanderlei je gostujući u Trocacao Franca podcastu potvrdio da je službeno umirovljen kad je MMA u pitanju, ali ne isključuje mogućnost boksačkog nastupa.

Još ranije tijekom osmog mjeseca Silva je otkrio kako će pokušati ući u brazilski kongres i planira se ozbiljnije baviti politikom.

‘‘Odlučio sam se za ovaj potez jer puno ljudi se žali na našu državu i tvrde da ništa ne funkcionira. Kako bih promijenio scenarij, kandidiram se za saveznog izaslankika u Parani. Naša država nikad nije imala poznatog sportaša da ih predstavlja u kongresu, a ja želim biti taj.‘‘, između ostalog u svom je priopćenju napisao Wanderlei Silva.

Još tada dalo se pretpostaviti da se Wanderlei definitivno povukao iz MMA-a, ali potvrda je došla tek krajem ovog mjeseca. Osim politike, Wanderlei Silva planira preusmjeriti svoj fokus i na karijeru svog sina, Thora Silve.

‘‘Samo oni koji imaju sinove znaju kako je gledati ih kako se bore. Osjećaj je potpuno drukčiji, ali jako je uzbudljiv jer znamo što se sve može dogoditi u borbi. Ja sam kroz sve to prošao i znam da je naporan rad jedino što se računa. Možete biti sin nekog bitnog ili imati novca koliko želite, ali naporan rad i trening su jedino što ovdje vrijedi, a Bogu hvala, on se već ponaša poput profesionalca.‘‘, izjavio je Silva za svog sina Thora.

Thor će svoj MMA debi upisati 25. rujna (deveti mjesec) na Fight Music Show 2 eventu koji će predvoditi boksački meč Cris Cyborg i Simone da Silve. Protivnik Wandovom sinu bit će također debitant Paulo Rangel, a priredba će se održati na stadionu u Curitibi. Očekuje se 45 tisuća gledatelja. Jedan od trenera 19-godišnjeg Thora je i Cristiano Marcello, čovjek pod kojim je Wanderlei Silva promoviran u crni BJJ pojas.

‘‘On ima Wanderleijevo srce i DNA, ali taj dečko posjeduje moderne MMA vještine u sebi. Agresivan je poput Wanderleija, ali kompletniji. Jako je pametan dečko.‘‘, rekao je Marcello o mladom i talentiranom Thoru.

Što se Wanderleija tiče, u devetom mjesecu 2018. godine nastupio je pod okriljem Bellatoru, a Quinton Jackson porazio ga je tehničkim nokautom u drugoj rundi. Bio je to njihov četvrti međusobni obračun, a omjer je 2-2.

Wanderlei je u svojoj MMA karijeri odradio 51 meč. Upisao je 35 pobjeda, 14 puta je gubio, jednom remizirao, a jedan meč završen je ‘‘no contestom‘‘. Legendarni Brazilac bio je Prideov prvak srednje kategorije, a 2003. godine osvojio je i Grand Prix u srednjoj kategoriji. 22 pobjede upisao je u Prideu i time je rekorder te kultne japanske MMA organizacije, a 15 puta je slavio nokautom što ga također čini rekorderom. Zajedno s Cro Copom dijeli rekord za najviše pobjeda prekidom unutar Pridea (16), a iza njega je još pregršt velikih postignuća i nebrojeno fantastičnih mečeva.

Kao što je gore navedeno, dojam je da se ‘‘Axe Murderer‘‘ umirovio još te 2018. godine jer nakon toga nije nastupao, ali sada se može i službeno reći da je ta velika karijera završena. Sada je vrijeme za mladog Thora, a vidjet ćemo može li postići nešto slično što je postigao njegov otac.

Linker
16. travanj 2024 02:54