Ostalo

Ivan Šapina u četvrtfinalu Olimpijskih igara: Sjajnim nastupom izbacio je opasnog Gambijca

Ivan Šapina

 Tom Dubravec/CROPIX
24-godišnji taekwondoist prezentirao je raskoš svog talenta u osmini finala kategorije za borce preko 80 kilograma

Posljednji hrvatski predstavnik u borilačkim sportovima na Olimpijskim igrama u Parizu uspješno je otvorio turnir. Ivan Šapina, 24-godišnji hrvatski taekwondoist u kategoriji preko 80 kilograma porazio je Alasana Anna iz Gambije u prvom kolu turnira.

Šapina je prvu rundu uzeo rezultatom 7:1 i pritisak je u potpunosi otišao na stranu Gambijca. Runda je počela uz dosta oklijevanja od strane oba borca, ali Šapina je bio taj koji se brže oslobodio i prezentirao svoje vještine.

Drugu rundu Šapina je otvorio u istom ritmu u kojem je okončao prvu dionicu. Udarac šakom u tijelu, a zatim nogom u glavu doveo ga je u vodstvo 4:0 i Šapini je preostalo mirno iskontrolirati ostatak meča. Konstantno je Ivan bio korak ispred svog protivnika i razlika u kvaliteti postajala je sve jasnija kako je meč odmicao. Rezultatom 10:1 Šapina je uzeo drugu rundu i dovršio posao.

Jako lijep i staložen nastup Ivana Šapine imali smo prilike gledati i Hrvat s puno optimizima može nastaviti turnir. Šapinu u četvrtfinalu čeka obračun s Norvežaninom Richardom Ordemannom. Ordemann je porazio Šapinu u osmini finala ovogodišnjeg Europsko prvenstva, ali vjerujemo da će se Ivan revanširati.

Inače, Šapina je posljednjih godina jedan od najuspješnijih hrvatskih taekwondoista. Prošle godine okitio se svjetskim srebrom u kategoriji do 87 kg, a 2019. godine osvojio je broncu na SP-u. 2022. godine Šapina je bio zlatni na Europskom prvenstvu u Manchesteru, a prošle godine zlato je osvojio na Europskim igrama u Krakowu.

Olimpijska medalja bila bi novi iskorak u karijeri ovog sjajnog borca, ali idemo korak po korak. Četvrtfinalni ogled Šapine i Odermanna očekuje se u 15:58h.

Linker
15. rujan 2024 12:44