Ostalo

Čudesna priča iz Hrvatske: Već godinama traje totalna dominacija, nedostaje još samo ‘Sveti gral‘

Barbara Matić

 CARLOS FERRRIRA/EJU
Ovaj sport u nas zasad još nije donio olimpijsku medalju, ali Pariz bi to mogao izmijeniti

Judo ne možemo baš nazvati "hrvatskim sportom". Ovaj sport ne može s iznimkom Japanaca nitko nazvati svojim izvornim, autohtonim. Međutim, u ovom sportu Hrvatska već neko vrijeme slovi za jednu od najutjecajnijih i najuspješnijih država. Uostalom, ono famozno finale Svjetskog prvenstva u Taškentu 2022. kada su se u kategoriji borile dvije Hrvatice, Barbara Matić i Lara Cvjetko je samo jedan (dosta velik doduše) kamen u tom mozaiku naše judaške uspješnosti. Na prste jedne ruke se u cijeloj judaškoj povijesti mogu navesti primjeri da su se judašice iz iste države sučelile u finalu nekog svjetskog prvenstva, pišu Sportske novosti.

U prva tri mjeseca ove godine, hrvatske su judašice i judaši osvojili ukupno čak 17 seniorskih medalja na velikim međunarodnim natjecanjima poput Grand Slam i Grand Prix turnira ili pak Europskog kupa i European Open. Tu je najveći doprinos dala Barbara Matić, inače dvostruka svjetska prvakinja koja je sama osvojila 4 kolajne - 3 zlata i 1 broncu. Perfektno. Sve to solidno podgrijava i nešto drugo. Nadu da bi u Parizu, na Olimpijskim igrama judo mogao biti uvršten kao 13. sport koji je Hrvatskoj donio olimpijsko odličje.

Naime, možda malo teže za povjerovati, ali hrvatski judo zasad još nema olimpijsku medalju. To je sada svojevrsni "Sveti gral" hrvatskog juda. Napad na kolajnu uz obalu Seine. Međutim, koliko god blizu bilo, malo je ipak i daleko razmišljati, najavljivati borbu za odličja u Parizu. Iz jednostavnog razloga - popis hrvatskih judaških olimpijaca još nije poznat, još crta nije podvučena u svim kategorijama. Štoviše, u većem dijelu nije, što je opet i jasno. Judu tek predstoje primjerice Europsko prvenstvo i to kod nas, u Zagrebu (konac ovog mjeseca), pa nakon toga još i Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju u drugoj polovici svibnja. Dakle, solidno je tu još bodova u igri.

Kakvo je konkretno stanje, malo smo pobliže doznali od najmjerodavnijeg u našem judu, ono ženskom dijelu, od Vladimira Preradovića, izbornika hrvatske ženske reprezentacije.

- Iskristaliziranu situaciju imamo u kategoriji do 70 kilograma - započeo je izbornik Preradović.

image

Barbara Matić i Lara Cvjetko

TINO MARIĆ/HJS

To je ona u kojoj su se za jedno mjesto borile Barbara Matić i Lara Cvjetko. Dogovor je bio, postignut još prije više od godinu dana, koja dama do 1. travnja 2024. bude imala više bodova, ta ide u Pariz. Sve je ovdje jasno dakako jer s jedne strane je Barbara briljirala, a s druge, Lara se nažalost ozlijedila, bila primorana popustiti turnire, a time i priliku za prikupljanje bodova.

- Da, tu ide Barbara koja je izborila, ispunila svoju normu, te je u ovoj kategoriji sve jasno.

Tko je još u kombinaciji za Igre, u ostalim kategorijama?

- U kategoriji do 52 kg je Ana Viktorija Puljiz i ona je trenutačno kvalificirana, međutim valja biti oprezan jer je pred nama još Europsko prvenstvo u Zagrebu, onda dva Grand Slam turnira i Svjetsko prvenstvo. Dakle, još dosta bodova je u igri. Treba ostati "u igri", ostati kvalificirana. S obzirom na kvalitetu juda koju je dosad pokazala u posljednjih nekoliko mjeseci, a s posljednje dvije medalje (srebro iz Tbilisija i bronca iz Antalyje) mislim da će to biti kako treba.

image

Ana Viktorija Puljiz

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Slijedi nam kategorija do 63 kg...

- Tu su dvije kandidatkinje, Katarina Krišto i Iva Oberan. Izuzetno napeta situacija, iz turnira u turnir se smjenjuju. Sada je trenutačno Katarina Krišto kvalificirana, Iva je na nekih 60 bodova iza nje, ali ima još turnira dosta do kraja. Vidjet ćemo koja će cura biti sretnija, spretnija, koncentriranija i koja će na koncu otići na Igre.

Pratimo još dvije kategorije, prvo koje slovo o onoj do 78 kilograma gdje također imamo dvije kandidatkinje za jedno mjesto.

- To su Petrunjela Pavić i Karla Prodan. Trenutačno je kvalificirana Petrunjela, s tim da se Karla Prodan nakon ozljede vratila u Portugalu turnirima. U Portugalu je bila peta, a u Linzu je osvojila broncu. Za njih dvije će isto biti presudna sljedeća četiri turnira odnosno natjecanja.

Zaključno, teška kategorija.

- Kategorija iznad 78 kg je ona u kojoj se nadmeće Helena Vuković. Ona je trenutačno najbolja rangirana naša judašica na olimpijskoj rang-ljestvici s tim da, po nekoj mojoj procjeni, trebala bi minimalno osvojiti dvije medalje kako bi imala šansu za kvalificirati se na Olimpijske igre u Parizu. Vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno.

U ne tako davnom razgovoru za SN, Barbara Matić je pripomenula kako se raduje Igrama u Parizu, ali baš između ostalog i kroz prizmu očekivanja da ondje bude "lijepa" naša, dakle brojna judo ekspedicija od 4-5 reprezentativki. Pitanje još tek jedno za izbornika u ovom trenutku, jeste li zadovoljni s formom djevojaka? Naime, rezultati su općenito gledano doista dobri, ali osim što je sezona ipak tek počela, medalje i uspjesi sada ne jamče pothvate u Parizu. Nadalje, puno je još ispita i velikih natjecanja i prije Pariza. Teško je govoriti o tempiranju forme za Pariz kada se mora biti na "maksimalnom broju obrtaja" već sada, u borbi za olimpijske kvalifikacijske bodove. Onda se jasno postavlja i pitanje, je li možda prerano "uhvaćena" forma?

image

Vladimir Preradović

DAMIR KRAJAC Cropix

- Da, što se rezultata tiče sam stvarno zadovoljan, pogotovo što se Barbare tiče. Odradili smo baš vrhunski posao prva tri mjeseca, stvarno ne mogu poželjeti bolje. Sad je na nama tu formu održati, a onda ako je još moguće malo i podignuti za Pariz. Barbara konkretno ima još dva vrlo velika natjecanja prije Igara, Europsko prvenstvo u Zagrebu i mjesec dana kasnije Svjetsko prvenstvo. Nastojat ćemo biti u što boljem fizičkom i psihičkom stanju. Naravno, uvijek je osobit naboj, želja i motivacija posebna pred domaćom publikom. Jasno, mi bismo svi priželjkivali osvajanje zlata u Zagrebu, iako bi svaka medalja bila definitivno velik uspjeh. Svjetsko prvenstvo nosi jako puno bodova. Možda bi najbolje bilo nešto od toga preskočiti, ali nemamo mogućnosti ni za jedno, ni za drugo. I što se tiče domaćinstva u Zagrebu gdje je logično da idemo s najjačim snagama, a onda tu je i nužnost skupljanja velikog broja bodova za one koje se još nisu plasirale u Pariz. Na nama trenerima je taj zadatak, baš kao i na tomu da Barbaru, ali i svaku našu reprezentativku dovedemo na najvišu razinu baš na Igrama - zaključio je Vladimir Preradović, izbornik hrvatske ženske judaške reprezentacije.

Muškaraca glede, tu moramo biti iskreni pa navesti da su nam dame puno bolje, ali dečke nismo zaboravili. Sljedećom ćemo se prilikom posvetiti malo i judašima. Svi pak koji se žele i osobno uvjeriti u snagu hrvatskog juda, moći će to vrlo skoro učiniti ovdje kod nas, u Hrvatskoj. Malo preciznije, u zagrebačkoj Areni koja će biti poprištem seniorskog Europskog prvenstva, od 25. do 28. travnja.

Linker
23. travanj 2024 14:31