Ostalo

Brončani olimpijac otkrio potresne detalje: ‘Ponudili su mi 300.000 dolara da izgubim. Moje srce plače‘

Frank Chamizo

 Screenshot/Instagram
‘Još uvijek sam šokiran. Tužan, u bolu, pun srama zbog onoga što se dogodilo‘, rekao je

Frank Chamizo dvostruki je svjetski prvak i osvajač brončane olimpijske medalje. Nedavno je otkrio da je odbio mito od 300.000 dolara kako bi namjerno izgubio meč na nedavnom turniru za europske hrvačke olimpijske kvalifikacije u Bakuu. Nakon što je napustio Kubu 2011. godine, Chamizo je krenuo predstavljati Italiju u hrvanju slobodnim stilom. No, kontroverzna posljednja odluka sudaca koštala ga je polufinalne borbe protiv Turana Bayramova, azerbajdžanskog hrvača.

"Znao sam da moram dati dvostruko, trostruko u Azerbajdžanu jer sam se borio u njihovoj zemlji i kupili su ih sve“, rekao je za talijanski dnevnik La Repubblica.

“Uspio sam, ali su onda došli do mene i ponudili mi 300.000 dolara da izgubim. Ne želim reći tko je to bio, ali dogodilo se na vaganju. Odbio sam naravno jer ne predstavljam samo sebe, već i Italiju. Nije lako slomiti moj integritet”, dodao je Chamizo.

Video kontroverznog završetka podijelio je na društvenim mrežama.

Chamizo je u opisu videa napisao:

“Želim se ispričati onima koji ovo gledaju, moj sport je stvarno lijep. Ovo je samo skupina potkupljenih i korumpiranih ljudi. Kako je to tužno. Moje srce plače”.

Kad se polufinale približilo rezultatu 8-8, Chamizo je osvojio posljednja dva boda potrebna za pobjedu u meču i mjesto na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Parizu. Iako su mu suci dodijelili bodove, izazov Bayramovog trenera je prihvaćen.

“Još uvijek sam šokiran. Tužan, u bolu, pun srama zbog onoga što se dogodilo. Pet sudaca donijelo je istu odluku, prepoznavši da sam protivnikovo desno koljeno spustio na pod i tako sam pobijedio”, dodao je Chamizo.

Rodio se i odrastao na Kubi, te osvojio svojoj naciji broncu na Svjetskom prvenstvu 2010. prije nego što se sljedeće godine preselio u Italiju. Za Italiju je osvojio zlato na svjetskim prvenstvima 2015. i 2017. godine, srebro u sljedeće dvije godine, te broncu na Olimpijskim igrama 2016. godine. Sada će 31-godišnjak dobiti još jednu priliku za plasman, sljedeći mjesec u Turskoj na globalnom kvalifikacijskom natjecanju.

“Jesam li zabrinut zbog posljedica ove izjave? Dolazim s Kube. Ne bojim se ničega. Sada sam u slobodnoj zemlji. Mogu reći što mislim i što želim. Nitko me neće zaustaviti“, zaključio je.

Linker
23. travanj 2024 13:54