Ostalo

BORILAČKI TJEDAN: Nastupi naših svjetskih prvaka na OI u Parizu, UFC donosi borbu dvojice teškaša iz Top 10, a i ljubitelji boksa će uživati

Hrvatska taekwondo reprezentacija na OI 2024.

 HOO Facebook
Lena Stojković, dvostruka svjetska i trostruka europska prvakinja u taekwondou, favoritkinja je za osvajanje olimpijskog zlata

Bogat borilački vikend je iza nas, svi smo zasigurno uživali u tome da je UFC organizirao odličnu priredbu u doba koje odgovara europskoj publici. Ljubitelji MMA-a mogli su pratiti vrhunske borbe, a i dobro se naspavati poslije. Divota!

Međutim, zagriženi ljubitelji boksa nisu oka sklopili cijelu noć. Terence Crawford i Israil Madrimov ušli su u ring tek oko 7h u nedjelju ujutro, a borba nažalost nije bila jedna od onih koja nas lako drži budnima.

Ovaj tjedan nam donosi okršaj dvojice iz Top 10 UFC-ove teške kategorije, nastup neporaženog štićenika Oscara De La Hoye u boksu, nastup srpskog predstavnika u BRAVE-u, a sigurno ćemo s velikim uzbuđenjem pratiti i hrvatske taekwondo reprezentativce na Olimpijskim igrama u Parizu.

UFC Vegas 95: Tybura vs Spivac 2

UFC-ova priredba u Fight Night formatu nam kao glavnu borbu večeri donosi revanš u teškoj kategoriji između poljskog borca, Marcina Tybure (25-8), i moldavskog predstavnika, Sergheija Spivaca (16-4). Obojica su rangirani u deset najboljih teškaša svijeta, Tybura je trenutno osmi, a Spivac deveti izazivač na ljestvici.

Dvojac se prvi puta sastao u UFC kavezu u veljači 2020. godine. Tada je Poljak uvjerljivo slavio jednoglasnom sudačkom odlukom protiv Moldavca koji nije imao odgovor na Tyburin grappling i kontrolu u parteru.

38-godišnji Tybura prošle godine je upisao poraz tehničkim nokautom u prvoj rundi u borbi s privremenim prvakom teške kategorije, Tomom Aspinallom, ali se vratio u ožujku ove godine brzom pobjedom protiv Taija Tuvase kojeg je ugušio pred kraj prve runde.

S druge strane, 29-godišnji Spivac je nanizao tri uzastopne pobjede prekidom, ali taj pozitivan niz je prekinuo Ciryl Gane koji ga je zaustavio u rujnu prošle godine tehničkim nokautom u drugoj rundi.

U sunaslovnoj borbi večeri trebali su se sukobiti dva nerangirana borca bantam kategorije, Chris Gutierrez i Javid Basharat. Međutim, borba je danas (5. kolovoza) navodno otkazana i čeka se službena potvrda od UFC-a kao i najava nove sunaslovne borbe večeri.

Svakako nam je žao što je otkazan nastup srpskog velteraša, Uroša Medića, zbog ozljede rebra. Ozlijeđeni Medić se trebao boriti protiv neporaženog Dannyja Barlowa.

GDJE: UFC Apex, Las Vegas, SAD

KADA: u noći sa subote (10.8.2024.) na nedjelju, preliminarni dio počinje u 22h, a glavnio dio priredbe u 1h

Popis borbi pogledajte OVDJE.

image

UFC Vegas 95

UFC

Taekwondo - Olimpijske igre u Parizu

Hrvatsku će na OI u Parizu predstavljati troje reprezentativaca - Lena Stojković, Marko Golubić i Ivan Šapina.

Stojković je opravdano favoritkinja za zlato na ovim Igrama pošto je osvojila posljednja dva Svjetska i tri Europska prvenstva. 22-godišnja Splićanka dva puta je imenovana najboljom sportašicom Hrvatske po izboru HOO-a, a ovo će joj biti prvi olimpijski nastup. Natjecat će se u kategoriji do 49 kilograma.

Golubić je također olimpijski debitant, 24-godišnji Zagrepčanin prošle godine je osvojio Svjetsko prvenstvo, a na ovim Igrama nastupit će u kategoriji do 68 kilograma.

Srebrni sa Svjetskog prvenstva, 24-godišnjem Šapini iz Duvna ovo će biti drugi nastup na Igrama. Prije četiri godine u Tokiju je ispao u drugom kolu i nažalost ostao bez odličja. Natjecat će se u kategoriji do 80 kilograma.

Svu sreću želimo našoj taekwondo ekipi i naravno izborniku, Toniju Tomasu.

GDJE: Grand Palais dvorana, Pariz

KADA: Stojković se bori u srijedu (7. kolovoza), Golubić u četvrtak (8. kolovoza), a Šapina u subotu (10. kolovoza), turniri počinju ujutro, polufinala se očekuju popodne oko 16h, a borbe za odličja iza 20h

Ortiz Jr vs Bohachuk

Ljubitelji boksa moći će uživati u nastupu neporaženog američkog predstavnika, Vergila Ortiza Jr (21-0), koji ima stopostotni nokaut učinak u svojoj profesionalnoj karijeri. Sukobit će se protiv Ukrajinca, Serhiija Bohachuka, koji također ima impresivan omjer od 24 pobjede i jednog poraza pri čemu je 23 pobjede ostvario nokautom.

Ova borba u super velter kategoriji bit će za WBC privremeni pojas prvaka, a boksačka legenda i uspješan promotor, Oscar De La Hoya, uvjeren je u sposobnosti 26-godišnjeg Ortiza.

"To će biti pravi rat, a Vergil ima priliku postati svjetski prvak u kategoriji do 69,85kg. Nakon toga, samo nebo mu je granica. Vergil Ortiz je nova superzvijezda boksa", izjavio je De La Hoya za Boxing Scene.

GDJE: Mandalay Bay Hotel & Casino, Las Vegas, SAD

KADA: u noći sa subote (10. kolovoza) na nedjelju, priredba započinje u 2h, a glavna borba večeri se očekuje oko 5h ujutro

Popis borbi pogledajte OVDJE.

BRAVE CF 84

BRAVE Combat Federation je promocija koja voli isticati da su najglobalnija MMA organizacija na svijetu. Ovog vikenda imaju debitantsku priredbu u Kini.

Ovaj događaj im predstavlja važnu prekretnicu jer će Kina postati 33. zemlja domaćin BRAVE CF događaja. Također, Kina će postati 13. azijska nacija koja će ugostiti ovu globalnu promociju.

U 2024. godini, BRAVE CF je već produžio jedan svjetski rekord i srušio drugi s događajima na Mauricijusu i u Nizozemskoj. Mauricijus je postao 31. zemlja domaćin dok je Nizozemska bila 32. zemlja globalno i 14. europska nacija koja je ugostila organizaciju – oba rekorda su neusporediva s bilo kojom drugom MMA promocijom.

U glavnoj borbi večeri čeka nas gruzijsko-kazahstanski okršaj u muha kategoriji, Bidzina Gavashelishvili (13-3) protiv Erasyla Shukataeva (11-4).

Ono što će nas sigurno više zanimati je sunaslovna borba večeri u bantam kategoriji. Srpski predstavnik, Borislav Nikolić (10-2) suočit će se s kineskim borcem, Eqiyuebuom (6-1). Nikolić je u svom posljednjem nastupu u rujnu prošle godine svladao tada neporaženog Alija Gulieva, a sada će pokušati zaustaviti Eqiyuebuov niz od četiri uzastopne pobjede.

GDJE: Zhengzhou, Kina

KADA: subota (10. kolovoza) u 13h

Popis borbi pogledajte OVDJE.

Linker
15. rujan 2024 10:22