Ostalo

Bellator 264: Gegard Mousasi prekidom obranio naslov, ‘Mr. Vanzant‘ idući je na redu

Gegard Mousasi vs John Salter
 Twitter (bellator)
Izuzev borbe za pojas, svjedočili smo velikom iznenađenju u bantam kategoriji

Uncasville u Connecticutu ugostio je sinoćnju Bellatorovu priredbu. Glavna borba večeri ujedno je bila i borba za pojas u srednjoj kategoriji, a sjajni Gegard Mousasi obranio je titulu tehničkim nokautom u trećoj rundi borbe protiv izazivača Johna Saltera. Dominantan je bio aktualni prvak velikim dijelom borbe, a John Salter jedino je u prvoj rundi pružio nekakav otpor.

Izazivač je tokom prve runde uspio odvesti borbu u parter, no Gegard se brzo pridigao. Nastavio je Salter pritiskati uz kavez te tražiti novo rušenje, no Mousasi je odgovorio s nekoliko udaraca koljenom u tijelo protivnika. Plasirao je Gegard i nekoliko laktova u glavu izazivača. Iako je Salter većim dijelom runde imao određenu kontrolu kaveza, nanešena šteta na strani je Mousasija koji je blago bolji u prvoj rundi.

Borba od druge runde kreće na mlin prvaka. John Salter izgledao je umorno već u toj fazi borbe koja je predviđena na pet rundi. Počeo je borac iz Nizozemske sve bolje i konkretnije pogađati što dovodi izazivača na još jedan pokušaj rušenja. Iako je Mousasi pružao dobar otpor da obrani taj pokušaj, Salter u konačnici ruši Gegarda u parter, no ponovno ne nanosi nikakvu štetu i prvak se ubrzo vraća na noge. Izazivač inače preferira borbu u parteru te je zatvorio gard i jasno pokazao kako ne želi voditi borbu u stojci protiv Mousasija. Međutim, Gegard je prihvatio donju poziciju svog protivnika te je plasirao niz teških udaraca. Sjajnim ''GNP-om'' Gegard uvjerljivo osvaja drugu rundu, a Salter je uspio preživiti do treće runde.

Međutim, treća runda ujedno je bila i zadnja. Tražio je John Salter spas svojim hrvanjem, no Mousasi je sve lakše branio te pokušaje. Konačno, nakon nešto više od dvije minute treće runde, Gegard Mousasi iz gornje pozicije neprekidno udara svog protivnika nizom jakih udaraca, sudac Dan Miragliotta pruža Salteru priliku da se izvuče i nešto napravi, no izazivač se skupio i primao udarac za udarcem. Tu dolazi do prekida i Gegard Mousasi tehničkim nokautom pobjeđuje i zadržava svoj pojas prvaka.

Odmah nakon borbe, najavljen je idući izazivač za pojas prvaka u Bellatorovoj srednjoj kategoriji. Šuškalo se već i prije borbe Mousasija i Saltera kako će Austin Vanderford (11-0, 5-0 Bellator) biti idući, a danas je i to nagađanje i potvrđeno. Borac kojeg nerijetko nazivaju ''Mr. Vanzant'' jer je suprug poznate MMA borkinje Paige VanZant trenutno je neporažen u svojoj karijeri i sada će dobiti priliku za najveću borbu u svojoj dosadašnjoj karijeri. 31-godišnjak pomalo je nezasluženo u sjeni svoje supruge, no realnost je da se radi o vrlo dobrom borcu i biti će zanimljivo vidjeti što može protiv borca kao što je Gegard Mousasi.

Gegard je sada na čak jedanaest pobjeda u zadnjih 12 nastupa, a jedini poraz doživio je protiv Rafaela Lovatoa Jr.-a koji je pobjedom nad Mousasijem osvojio pojas srednje kategorije, no abdicirao je s Bellatorovog trona zbog bolesti mozga.

U sunaslovnoj borbi večeri, bivši prvak Bellatorove velter kategorije Andrey Koreshkov upisao je drugu pobjedu zaredom savladavši Sabaha Homasija jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-26, 30-26). Odlični ruski borac dominirao je kompletnom borbom i nije imao većih problema za pobijediti čvrstog Homasija koji se nije dao završiti. Pogađao je 30-godišnji Koreshkov raznoraznim udarcima, raskrvario je protivnika u drugoj rundi boksačkim tehnikama i ''letećim'' koljenima, a Homasi je zadnji dio borbe proveo preživljavajući i čekajući kraj ove teške večeri za njega. 32-godišnji Amerikanac izgubio je drugi puta zaredom nakon što ga je Paul Daley nokautirao u travnju ove godine.

Sjajnu borbu i vjerojatno iznenađenje večeri pružili su bantamaši Raufeon Stots i Magomed Magomedov. Ruski borac u dosadašnjih 19 MMA nastupa upisao je samo jedan poraz i to protiv Petra Yana, bivšeg UFC-ovog prvaka u bantam kategoriji. Vrijedi napomenuti kako se Magomedov dvaput borio protiv Yana te je jednom uspio i pobijediti. Mnogi ga smatraju ponajboljim MMA borcem izvan UFC-a, a u Bellatoru je debitirao krajem prošle godine te je upisao ukupne dvije pobjede sve do danas. Međutim, Raufeon Stots također je izgubio samo jednom u svojoj karijeri, a jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 30-27, 30-27) danas je pobijedio Magomedova i pritom došao do svoje 17. pobjede u karijeri. To mu je ujedno i peta pobjeda u Bellatoru te se sada definitivno prometnuo kao ponajbolji borac Bellatorove bantam kategorije.

Iako sudačke kartice odaju dojam da se radilo o uvjerljivoj pobjedi, realnost je da se radilo o izuzetnoj napetoj i izjednačenoj borbi u kojoj je Stots ipak uspio dolaziti do lagane prevage. Izuzetno zanimljiva bila je treća runda, naročito ljubiteljima dobrog ''grapplinga''. Naime, prvo je Stots došao do dominantne pozicije, uzeo je leđa Magomedovu i pokušao ga završiti gušenjem (RNC-om). Ipak, sjajni ruski borac odlično se branio te je uspio preokrenuti stvar. Magomed Magomedov u nastavku runde doveo je Stotsa u istu poziciju te je Rus sada imao kontrolu s leđa. Deset sekundi prije kraja borbe, Magomedov pokušava doći do pobjede armbarom i nevjerojatnog preokreta, no Raufeon Stots također se pokazao kao sjajan grappler i uspješno se obranio do kraja borbe. Stvarno jako dobra borba dvojice odličnih bantamaša, no Raufeon Stots ipak je bio ponešto bolji te je zasluženo pobijedio. Vidjet ćemo što je iduće za ovog 32-godišnjaka koji bi mogao dobiti priliku za napasti pojas koji je u vlasništvu Sergija Pettisa. Inače, Stotsov jedini poraz datira iz 2017. godine, a tada ga je na Ring of Combat 59 priredbi porazio Gruzijac Merab Dvalishvili, trenutno jedan od najboljih UFC-ovih bantamaša.

Preostale rezultate zanimljive Bellator 264 priredbe pročitajte pri dnu teksta.

Bellator 264 - rezultati:

Gegard Mousasi def. John Salter via TKO - Runda 3, 2:07

Andrey Koreshkov def. Sabah Homasi via jednoglasna sudačka odluka (30-27, 30-26, 30-26)

Raufeon Stots def. Magomed Magomedov via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 30-27, 30-27)

Davion Franklin def. Everett Cummings via KO - Runda 1, 0:21

Khadzhimurat Bestaev def. Ty Gwerder via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 29-28)

Pam Sorenson def. Roberta Samad via podijeljena sudačka odluka (28-29, 29-28 29-28)

Jeffrey Glossner def. Sebastian Ruiz via jednoglasna sudačka odluka (30-27, 29-28, 29-28)

Jon McNeil def. Orlando Mendoza via TKO - Runda 3, 3:57

Linker
08. svibanj 2024 11:18