K1 i Boks

(VIDEO) Prisjetite se kontroverzne Duboisove pobjede koja je pokazala sve nedostatke koje Hrgović mora iskoristiti

Dubois vs Lerena nokdaun

 BT Sports screenshot
Boks kojeg mnogi percipiraju kao "kraljevski sport" ima svoje nedostatke, iako one većine dolaze iz djelovanja ljudskog faktora

Uoči ispunjenog borilačkog vikenda mnogi borilački fanovi naglasak će staviti na "Matchroom vs Queensberry 5v5" priredbu koja se održava u saudijskom Rijadu. Prvotno priredba "građena" saudijskim kapitalom okosnicu je imala u spektakularnom dvoboju između Artura Beterbieva (20-0, 20 KO) i Dmitrija Bivola (22-0, 16 KO) za WBA, WBC, IBF, WBO i IBO titule u poluteškoj kategoriji do 79 kilograma. Usputno rečeno, spomenutom WBA titulom u ovoj kategoriji okitio se naš proslavljeni boksač Stipe Drviš, vani poznatiji kao Stipe Drews.

Nakon povlačenja Beterbieva zbog ozljede Saudijci su se brzo snašli te kao zamjenu angažirali neporaženog Libijca s malteškom adresom Malika Zinada (22-0, 16 KO). Zinad, iako se radi o jako kvalitetnom boksaču koji je svoju karijeru većinom gradio u zemljama Beneluxa, teško će parirati profinjenom sovjetskom stilu boksa kojeg Bivol gaji godinama. Samim tim možemo zaključiti da će većina iščekivanja se "preseliti" na borbe prije vrhunca večeri.

Hrgović vs Dubois

Između ostalih, kako već svi znamo, na ovoj priredbi popratit ćemo i našeg Filipa Hrgovića (17-0, 14 KO) ispred kojeg će u vrelom Rijadu stati njegov najveći izazov u dosadašnjoj karijeri - Daniel Dubois (20-2, 19 KO). Radi se o jako nezgodnom Britancu koji je već bio izazivač za svjetsku titulu, u kolovozu prošle godine zaustavljen je u devetoj rundi od strane sada već povijesno velikog Oleksandra Usyka (22-0, 14 KO). "Dynamite" je ovu priliku zaslužio nakon četiri uzastopne pobjede (op.a. Bogdan Dinu, Joe Cusumano, Trevor Bryan, Kevin Lerena) nakon svog prvog poraza u profesionalnoj karijeri kada ga je krajem 2020. godine pobijedio Joe Joyce. "Juggernaut" se tada u kultnoj dvorani Church House u londonskom Westminsteru pokazao kao nepremostiva prepreka za tada 22-godišnjeg Duboisa koji je u tom meču za britansku teškašku titulu zaradio frakturu lijeve orbitalne kosti.

Kako je Duboisova karijera zamalo doživjela sunovrat?

Tema ovog teksta svoje uporište pronalazi upravo u boksačkom meču s potonjim imenom u tom nizu od četiri pobjede. Sasvim je opravdano da promotorski tim britanskog boksača pronalazi lakše alternative nakon prvog poraza, no vrhunac "britanskog imperijalizma" u boksačkom smislu dogodio se 3. prosinca 2022. godine na novom stadionu Tottenhama. Navedenu priredbu u trilogijskom meču predvodili su Tyson Fury i Derek Chisora, a sunaslovna borba večeri pripala je Duboisu i Kevinu "KO Kidu" Lereni (30-3, 14 KO). Južnoafrikanac je po svojoj težinskoj vokaciji kruzeraš koji se ne boji "izleta" u tešku kategoriju, a trenutno se nalazi pri vrhu izazivača za novu WBC-ovu bridger kategoriju. Lerenin vrhunac je praktički bio do kraja ispunjeni londonski megastadion, a izazov je prihvatio vođen filozofijom iz pjesme Zabranjenog pušenja "Bos il‘ hadžija".

Lerena je kao osjetno niži protivnik (185 naspram 196 cm) u meč ušao odlučno, iako je par puta kroz svoj gard propustio tvrde direkte od strane Duboisa. U trećoj trećini prve runde "KO Kid" je odlučio pokazati zube i uzdrmao je Britanca iz kontre "neurednim" lijevim krošeom čime je, pokazat će se kasnije, očito poremetio centar za težište (utrikulus i sakulus) svog britanskog kolege.

Dubois je do kraja prve runde ukupno tri puta dotaknuo ring. U bilo kojem dijelu svijetu bi to značilo "automatski tehnički nokaut" po WBA pravilima (op.a. 3 nokdauna u istoj rundi) no prema pravilima britanskog tijela BBBoC koje je bilo u ingerenciji ovog meča Dubois je imao pridići se po treći put. Kontroverza nastupa kada čak cijelih 10 sekundi prije čujemo zvono za kraj prve runde, a to je itekako "išlo na mlin" uzdrmanom Britancu. Martin Luther King je jednom rekao: "Nepravda bilo gdje prijeti pravdi svugdje", nadamo se samo da takvu nepravdu nećemo gledati ove subote u Rijadu.

Britanac je uspio nekako prebroditi početni šok, iako je i dalje bio uzdrman. Krajem četvrte runde Dubois kreće u sveopću ofenzivu koja prekida sudac Howard Foster unatoč zvonu za kraj runde i Lereni u stojećem položaju.

Mnogi boksački sladokusci će pamtiti ovaj meč kao, blago rečeno, izrazito kontroverzan. Frank Warren je kasnije izjavio da ne vidi ništa sporno već da bi citiramo "trebali zahvaliti Fosteru koji je sačuvao Lerenino zdravlje". Dubois je ovom pobjedom obranio WBA Regular naslov prvaka svijeta.

Što Hrgović može naučiti iz ovog meča?

Dubois nije ni blizu polivalentan boksač kao naš teškaš iz Sesveta. Njegovo kretanje, arsenal udaraca kao i sama tehnikalija izvođenja su barem "koplje ispod", ali Britanac je zbog svojih fizikalija izrazito neugodan protivnik. Njegova repetitivnost je također slabost, to smo mogli vidjeti na otvaranju meča s Lerenom kada je nekolicinu puta probao istom fintom plasirati lijevi direkt da bi onda bez ikakve pripreme ušao u razmjenu na bliskoj distanci gdje ga je zakačio Lerenin udarac. Nakon tog šoka mogli smo vidjeti jako usporeno kretanje, naravno zbog tjelesnih i fizičkih implikacija, ali tu je značajna i psihološka strana odnosno Dubois je na znak svog kuta gotovo namjerno ušao u drugi nokdaun. Njegov kut je na odmoru između prve i druge runde pokušavao smiriti mladog Britanca. Kad smo kod toga, Dubois je puno neiskusniji od Hrgovića unatoč većem broju profesionalnih mečeva. Hrgović je kao boksač stasao na Olimpijskim igrama 2016. i WSB ligi gdje je kao član Astana Arlansa ukrstio rukavice s mnogim jako respektabilnim imenima. Usporedbe radi, kada je Dubois imao 17 godina Hrgović je bio pozvan kao sparing partner velikog Vladimira Klička u pripremama za njegov obračun s bugarskom kobrom Kubratom Pulevom.

"Ako poznaješ neprijatelja i poznaješ sebe, ne moraš se bojati rezultata stotinu bitaka" rekao je Konfucijev suvremenik, kineski mislilac i general Sun Tzu. "El Animal" samo mora ući i biti 100 % svoj, a onda čekati da se otvori rupa u Duboisovoj psihi.

Linker
16. lipanj 2024 03:46