K1 i Boks

VIDEO: Oleksandr Usyk imenovao je jednog borca koji bi ga mogao pobijediti

Oleksandr Usyk

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Usyk je sudjelovao u igri ‘Mail Sporta‘ gdje je iznosio svoja mišljenja o tome tko bi izašao kao pobjednik

Oleksandr Usyk već je upisao svoje mjesto u povijesti boksa, ali još nije gotov.

Usyk je osvojio olimpijsko zlato u teškoj kategoriji u Londonu 2012., a sljedeće godine je postao profesionalac. Ovaj Ukrajinac osvojio je prvi svjetski naslov već u svojoj 10. profesionalnoj borbi svladavši Krzysztofa Glowackog za WBO cruiser pojas.

U iduće dvije godine Usyk je postao apsolutni prvak u cruiser kategoriji kada je nadboksao Murata Gassieva i uvjerljivo bodovno slavio.

37-godišnjak odradio je još jednu cruiser borbu u ‘pay-per-view‘ spektaklu protiv bivšeg prvaka, Tonyja Belewa. Britanac je dolazio s dvije velike pobjede protiv Davida Hayea u teškoj kategoriji. Međutim, Usyk je bio prejak za Belewa, zaustavivši ga u osmoj rundi.

Potom je sebi postavio cilj učiniti ono što je uspjelo samo Evanderu Holyfieldu - postati apsolutni prvak u cruiser i u teškoj kategoriji.

U svojoj trećoj i četvrtoj teškaškoj borbi osvojio je i obranio WBA, IBF i WBO naslove dva puta svladavši Anthonyja Joshuu odlukom sudaca. Obračun za apsolutni naslov protiv WBC prvaka Tysona Furyja izgledao je neizbježno.

Nakon uzbudljive i neizvjesne borbe 18. svibnja, Usyk je postao prvi koji je pobijedio Furyja nakon tijesne sudačke odluke i ostvario san osvajanjem svih teškaških pojaseva.

Usyk se sada spominje ne samo kao najveći svoje generacije, nego i jedan od najboljih boksača svih vremena.

U igri Mail Sporta "pobjednik ostaje", u posljednjoj rundi Usyka su suočili s Muhammedom Alijem, a Ukrajinac nije oklijevao u predviđanju Alijeve pobjede.

Ali je bio trostruki prvak i držao je apsolutni naslov između 1974. i 1978. godine. Mnogi ga smatraju najvećim boksačem svih vremena, a BBC ga je proglasio sportskom osobom stoljeća. Usput, on i Usyk slave rođendan na isti dan.

Linker
13. lipanj 2024 13:50