K1 i Boks

(VIDEO) Joe Joyce večeras je na ispitu karijere: Prisjetite se njegovih mečeva s Hrgovićem i Usykom

Joe Joyce i Filip Hrgović

 Screenshot (youtube, Wsb)
Jedan od najboljih britanskih teškaša imao je bogatu amatersku karijeru

Najvažniji meč u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri večeras čeka Joea Joycea (14-0, 13 KO). Srebrni s Olimpijskih igara 2016. godine održanih u Rio de Janeiru prije pet dana napunio je 37 godina i krajnje je vrijeme za dodatni iskorak u karijeri.

Večeras u AO Areni u Manchesteru čeka ga obračun s Josephom Parkerom (30-2-0,), Novozelanđaninom koji je nekoć nosio titulu WBO svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. I danas će WBO-ova titula biti ulog, ali pobjednik će postati privremenim prvakom. Titulu trenutno drži Oleksandr Usyk. Već smo spominjali kako je teško objasniti logiku iza ugovaranja meča za privremenog prvaka nakon što je Usyk pojas branio prije nešto više od mjesec dana, ali boks nas je navikao na takve stvari.

Joe Joyce iza sebe imao je jako uspješnu amatersku karijeru. Britanac je s 22 godine započeo s ovim sportom, dakle relativno kasno, a prije toga bavio se atletikom. Kroz svoju amatersku karijeru može se pohvaliti srebrom s Olimpijskih igara prije svega, a medalju je osvojio 2016. godine na Igrama u Rio de Janeiru. 2015. godine u Dohi je osvojio i svjetsku Broncu, a više puta osvajao je i titulu engleskog prvaka u superteškoj kategoriji.

Jako blizu olimpijskom zlatu bio je Joyce. Tony Yoka porazio ga je podijeljenom sudačkom odlukom, a Francuz je u polufinalu izbacio našeg Filipa Hrgovića. Iako su Hrgović i Joyce imali dosta duge amaterske karijere, samo jednom su se susreli. Bilo je to 2013. godine u sklopu WSB-a (Svjetske boksačke lige). Svjetska boksačka liga jedno vrijeme bila je jedno od najzanimljivijih i najkvalitetnijih amaterskih boksačkih natjecanja. Joyce se s našim Hrgovićem borio 7. veljače (2. mjesec) 2013. godine, a nakon pet rundi zanimljive borbe, podijeljenom sudačkom odlukom (49-46, 48-47, 46-49) slavio je Joe Joyce koji je predstavljao tim British Lionhearts. Hrgović je nastupao za Astana Arlans ekipu iz Kazahstana, a to je ujedno bila i pobjednička ekipa te sezone (2013-13). Kompletan meč možete pogledati u videu ispod ovog odlomka.

Hrgović i Joyce nakon toga nisu se više susretali u amaterskim vodama, ali nije isključeno da se jednog dana obračunaju u profesionalnom boksačkom meču. ‘‘El Animal‘‘ je proteklog mjeseca došao do statusa obveznog izazivača za IBF-ovu titulu svjetskog prvaka, a Joyce večeras oko 23:30h boksa za titulu privremenog prvaka prema WBO-u.

Pobjedom nad Parkerom, Joyce bi u budućnosti mogao dobiti priliku boksati i protiv Oleksandra Usyka, a s njim je također već dijelio ring. Usyk je spomenute 2012.-2013. godine boksao za Otamanse iz Ukrajine u Svjetskoj boksačkoj ligi, a 1. ožujka (3. mjesec) on i Joyce ukrstili su rukavice. I tada se gledalo pet rundi, a jednoglasnom sudačkom odlukom slavio je Usyk. Dakle, Joe Joyce možda nema puno profesionalnih mečeva, ali u amaterskim danima ring je dijelio s Hrgovićem, Usykom, ali i Joshuom, Tonyjem Yokom, Ivanom Dychkom, Bakhodirom Jalolovim i mnogim drugim danas renomiranim boksačima.

Kladionice vide Joycea kao favorita (1,50-2,60) i Josepha Parkera čeka težak posao večeras u Manchesteru. Novozelanđanin je puno iskusniji kao profesionalac, ali Joyce nije boksač kojemu manjka iskustva. Njegov meč protiv Usyka u sklopu WSB-a možete pogledati pri dnu teksta.

Linker
26. travanj 2024 14:04