K1 i Boks

(VIDEO) Bivši nositelj WBA-ove izmišljene titule sinoć je brutalno nokautiran: Teškaš je na nosilima iznesen iz ringa

Cassius Chaney (lijevo) vs. Trevor Bryan (desno)

 Screenshot (twitter, Fite Tv)
34-godišnji Trevor Bryan pretrpio je jako težak nokaut na boksačkoj priredbi u Miamiju

Trevor Bryan (22-2-0) dobar dio 2021. i 2022. godine proveo je pri vrhu boksačke teške kategorije, a dojam je bio da se radi o pravom ‘‘uljezu‘‘ pri vrhu teške kategorije.

Američki teškaš uspio se progurati do statusa WBA (Regular) prvaka, točnije, Bryan je bio nositelj WBA (Regular) titule. Ponovit ćemo vam što zapravo ta ‘‘Regular‘‘ titula predstavlja, a mnogi ju smatraju ‘‘izmišljenom‘‘ i nepotrebnom.

Radi se o posebnoj tituli koju je WBA uveo 2000. godine. Na taj način oni štite svog prvaka, u slučaju da dođe do neke od preostale tri elitne titule. Osvoji li WBA-ov prvak neku od te tri titule (WBC, IBF, WBO), postaje WBA super prvakom, a zatim se drugim boksačima uvodi mogućnost osvajanja ‘‘regular‘‘ titule. Na taj način, ukoliko njihov ‘‘super‘‘ prvak eventualno izgubi svoj pojas, oni i dalje imaju isključivo svog svjetskog prvaka (regular). Daniel Dubois bio je vlasnik te titule sve do osmog mjeseca ove godine i poraza od Oleksandra Usyka. WBA je nakon toga planirao ukinuti tu titulu, ali Manuel Charr sudskim putem izborio se za ostanak ‘‘Regular‘‘ titule, a sudskom tužbom priskrbio si je i status WBA (Regular) ‘‘prvaka‘‘. Pojas mu je prije nekoliko godina oduzet zbog neaktivnosti.

Prije nego je Dubois preuzeo taj status, Amerikanac Trevor Bryan bio je nositelj WBA (Regular) titule. Kao što smo spomenuli, Bryan je bio uljez pri vrhu teške kategorije, jer čak i laiku je bilo jasno da se ne radi o elitnom boksaču.

Bryan je došao do ‘‘scorea‘‘ 20-0 pobjeđujući uglavnom nedorasle i nižerazredne boksače, a za WBA (Regular) titulu boksao je protiv tada 42-godišnjeg Bermanea Stivernea. Nokautom u 11. rundi Bryan je porazio prekaljenog veterana i došao je na korak do napada na svjetsku titulu. ‘‘Regular‘‘ titulu obranio je porazivši Jnathana Guidryja početkom 2022. godine, ali sredinom 2022. godine, Bryanova ‘‘bajka‘‘ došla je kraju. Daniel Dubois razotkrio je sve njegove manjkavosti i nokautirao ga je već u četvrtoj rundi međusobnog obračuna.

Trevor Bryan nije ulazio u ring nakon tog poraza sve do sinoć kada je nastupio na eventu u Miamiju. 34-godišnji Bryan boksao je u Miamiju protiv 36-godišnjeg Cassiusa Chaneyja, a borbu neće pamtiti po dobrome.

Chaney je brutalno nokautirao Bryana u sedmoj rundi borbe, a Bryana su iz ringa morali iznositi na nosilima. Cassius Chaney također nije boksač iz vrha teške kategorije, ali čak i on se pokazao kobnim za Trevora Bryana, boksača koji je do sredine prošle godine bio pri samom vrhu WBA-ove rang ljestvice.

Nerijetko boksači izgrade ‘‘score‘‘ koji stvara dojam da su bolji nego što zapravo jesu, a to može dovesti do ovakvih situacija gdje je Bryan mogao proći s težim posljedicama boksajući protiv osjetno boljih boksača.

Bryan je prilikom iznošenja iz ringa postavljen i ovratnik, svukli su mu rukavice, a američki teškaš dugo je bio van svijesti. Nadamo se da će mu ovako težak poraz biti dovoljno jasan znak da ne pripada vrhu teške kategorije i da se ne može cijelu karijeru ‘‘šlepati‘‘ na ‘‘scoreu‘‘ koji je nabijao protiv nedoraslih protivnika. Naravno, želimo mu brz i uspješan oporavak.

Linker
29. lipanj 2024 03:40