K1 i Boks

(VIDEO) Bertić rutinskim nastupom pobijedio Rumunja dok je hrabri Matić pokleknuo pred iskusnim Francuzom

Do vs. Matić

 RONALD GORSIC Cropix
Kraj uvodnog dijela Gloryja 95 bio je rezerviran za hrvatsko-rumunjske i hrvatsko-francuske dvoboje

Prva tri meča na večeranjem Gloryju 95 koji se održava u Areni Zagreb "penjala" su se linearno - odnosno prvo smo imali velter kategoriju (-77 kg), potom srednju (-84 kg) da bi potom došli do poluteške kategorije (-95 kg).

Bertić vs. Hurduc

Ivan Bertić (1-0, 1 KO) večeras je imao izazov u vidu Rumunja Danuta Hurduca. FEA organizacija navodi da je rumunjska uzdanica zapravo veoma iskusan borac (40-5), a samim tim naš kickboksač imao je ne tako naivan izazov ispred sebe.

image

Službena Gloryjeva grafika

SCREENSHOT (YT, GLORY KICKBOXING)

Bertić je, kao i Košar, bio član "hrvatske olimpijske ekspedicije" u Parizu gdje je u meču protiv domaćeg francuskog predstavnika ostvario pobjedu spektakularnim nokautom. Ovaj 23 godine star i 192 centimetara visok mladić može se pohvaliti svjetskim i europskim titulama u kickboksu odnosno tajlandskom boksu, a mnogi analitičari mu predviđaju blistavu karijeru.

Hrvatski je borac na samom početku započeo s velikim pritiskom koji se očitavao u snažnim low kickovima, da bi onda tražio pukotine u Rumunjevom gardu. Nakon toga se "poskliznuo" no sudac je pravovremeno reagirao, a iskusni Rumunj u drugoj polovici runde iskusno okreće leđa kako bi natjerao sudca da prekine Bertićev napad. Na samom kraju runde, hrvatski olimpijac koristi middle kickove koji dodatno "pasiviziraju" Hurducovu ionako statičnu kretnju. Svi sudci su prvu rundu bodovali u korist Bertića (10-9, x3).

Druga runda započinje "prljavim" potezom Rumunja koji ruši Hrvata, a nakon toga gledamo puno "fintiranja" s obje strane. Hurduc se oslanjao na uski "dupli dek", a Bertić se pametno prilagodio te je ciljao sredinu garda svog suparnika dok se on nalazio u tzv. "raskoraku". Hurduc je na lijevoj strani svog torza zaradio ozbiljan podljev, što dokazuje koliko su jaki kickovi mladog Bertića.

Treća runda donosi klinč u kojem Rumunj izvlači "deblji kraj" jer je Hrvat uputio par dobrih koljena u tijelo. Nakon toga Rumunjeva kretnja sve je pasivnija, a Bertić se samo morao paziti nekog "lucky puncha" kako bi upisao svoju drugu profesionalnu pobjedu.

Sudci su na kraju jednoglasno proglasili Bertića kao pobjednika ovog meča (30-27, x3).

"Želio sam ga nokautirati, ali moj protivnik je bio zaista jako tvrd. Imam preko 150 mečeva u amaterskoj konkurenciji, o čemu pričamo. Želio bih se boriti u Japanu, čuo sam da Glory dolazi tamo," izjavio je mladi hrvatski kickboksač nakon svoje druge pobjede u profesionalnim vodama.

Do vs. Matić

Opet se vraćamo u velter kategoriju. Filip Matić je relativno nepoznato ime široj javnosti, ali radi se o ostvarenom amaterskom kickboksaču koji je odradio čak 99 amaterskih nastupa. Svoje vještine brusi u osječkom Svetom Duhu. Prava filmska priča odvila se u vezi njegovog potpisa za Glory jer je prvotno kupio kartu te je imao namjeru posjetiti ovaj sjajni event u ulozi gledatelja. No, dinamika borilačkog sporta dovela ga je do ringa gdje je imao izazov koji nosi ime izrazito iskusnog Cedrica Doa (48-7-1, 28 KO).

Radi se o iskusnom Francuzu koji je zadnji nastup upisao u Gloryju još 2019. godine. Matić je najavio "otvorenu tučnjavu" kakvu gaji cijelu svoju amatersku karijeru, a upravo smo to i gledali.

"Čvrsta ruka i poštenje, sveta voda i krštenje," orilo se zagrebačkom Arenom dok je Matić ulazio u ring. Na samom početku Matić je krenuo u napad s "1-2" kombinacijom, no reakcija Francuza je pokazala koliko je iskusan. Osječanin je uputio par dobrih kombinacija, no Do je "duplim dekom" relativno opušteno izdržao te napade.

Ubrzo nakon toga Francuz je uzdrmao mladog Hrvata koji se nekako uspio vratiti iz nokdauna, no nismo dugo morali čekati i drugo brojanje Matiću. Ponosni član osječkog Svetog Duha opet se uspješno vratio u meč, te je čak uzvratio Francuzu na samom kraju prve runde.

Druga runda donosi otvorenu tučnjavu, u kojoj obje strane ne biraju udarce. Do je osjetio da je Matićeva stajna noga u problemu nakon čega se njegov gard doslovno "raspada". Kutu nije preostalo ništa drugo nego ubaciti ručnik čime je ova borba okončana. Svakako treba pohvaliti Matićev nastup, pogotovo ako uzmemo u obzir uvjete u kojima je hrabro prihvatio ovu priliku. Ne sumnjamo kako će Gloryjevi "matchmakeri" nagraditi njegovu hrabrost drugom šansom.

Linker
21. rujan 2024 20:15