K1 i Boks

Terence Crawford sastavio popis TOP 5 najvećih boksača svih vremena, njegov odabir iznenadit će mnoge

Terence Crawford

 MBS/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA Mbs/mega/the Mega Agency/profimedia
Apsolutni prvak velter divizije na svoju ljestvicu najbolji ikada uvrstio je i samoga sebe

Sastavljanje ljestvica najvećih boksača svih vremena razonoda je kojom se vole baviti brojni borilački fanovi. Boksačka povijest nudi pregršt velikih imena koja raspolažu snažnim argumentima da se nađu na popisima takvog tipa, a zaljubljenici u "plemenitu vještinu" među ponuđenim kandidatima, ovisno o osobnim preferencijama, ukusima i kutevima gledanja, biraju one za koje smatraju da su najbolji ikada. Učinio je to nedavno i Terence Crawford (40-0), apsolutni prvak velter divizije.

Neporaženi boksač iz Omahe, naime, složio je svoju, vrlo zanimljivu, TOP 5 ljestvicu najboljih boksača svih vremena.

"Tu moraju biti Roy Jones Jr, Floyd Mayweather, Andre Ward, Sugar Leonard i - Terence Crawford", rekao je 35-godišnji kralj veltera gostujući u "Earn Your Leisure" podcastu.

Na tron je, dakle, postavio legendarnog Jonesa, osvajača naslova u četiri različite kategorije (srednja, super-srednja, poluteška i teška) i jednog od najvještijih boksača koji su ikad koračali među konopcima. Odao je priznanje i Mayweatheru, koji je bio prvak u pet različitih divizija (super-perolaka, laka, super-laka, velter i super-velter), odnosno Wardu, višestrukom šampionu super-srednje i poluteške divizije.

Naklonio se i Sugaru Rayu Leonardu, nekadašnjem apsolutnom prvaku veltera, osvajaču naslova u pet težinskih kategorija i jednom od najvećih boksača svih vremena. Nije Crawford izostavio na svoj TOP5 popis uvrstiti i samoga sebe, no s obzirom na sve što ovaj sjajni velteraš isporučuje u ringu, ali i na "mindset" koji svakom vrhunskom boksaču nalaže da sebe percipira kao najboljeg - takav odabir ne treba čuditi.

Ono što, međutim, pomalo iznenađuje jest činjenica da Terence na svoj popis nije uvrstio nijednog punokrvnog teškaškog velikana. U redu, Jones je osvojio "heavyweight" naslov (WBA) pobijedivši Johna Ruiza početkom ožujka 2003., no sintagma "teškaški velikani" podrazumijeva boksače kao što su Rocky Marciano, Muhammad Ali, George Foreman, Mike Tyson, Evander Holyfield, Riddick Bowe, Lennox Lewis i ostale legende kraljevske divizije.

Linker
27. travanj 2024 04:15