K1 i Boks

Što se dogodilo boksaču koji je pobijedio Wildera i Usyka? Saznajte kojim se poslom sada bavi

Clemente Russo OI 2012.

 Jack Guez/afp/profimedia
Iako je većini fanova relativno nepoznat, dobro ga poznaju ljudi koji su dublje upućeni u boksačku materiju

Jedan čovjek može se pohvaliti jedinstvenim postignućem u svijetu boksa – pobijedio je i Oleksandra Usyka i Deontaya Wildera, dvojicu divova teškaške kategorije, svaki s vlastitim naslijeđem u povijesti sporta.

Oleksandr Usyk, neporažen u profesionalnom ringu, kročio je na scenu nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje na Igrama u Londonu 2012. godine. Brzo je očistio kruzer kategoriju i postao neosporni prvak do 2018. godine. Međutim, njegova ambicija ga je odvela u još veću arenu – tešku kategoriju. Tamo je, uz nevjerojatnu hladnokrvnost, 2021. godine oduzeo pojaseve Anthonyju Joshui, a zatim ih dvaput obranio, uključujući meč protiv Daniela Duboisa. No, vrhunac njegove karijere dogodio se u svibnju ove godine kada je porazio Tysona Furyja, dodajući WBC pojas svom impresivnom nizu i postavši neosporni prvak u dvije kategorije.

S druge strane, Deontay Wilder, poznat po svom zastrašujućem udarcu, dugo je držao WBC pojas u teškoj kategoriji, bez milosti rušeći protivnike. Iako je njegova dominacija završena nakon trilogije s Furyjem, Wilderova snaga ostaje legendarna. Unatoč porazima, "The Bronze Bomber" i dalje izaziva strahopoštovanje među teškašima, a njegov povratak se iščekuje s velikim nestrpljenjem.

Zanimljivo, Usyk i Wilder nikada se nisu međusobno borili, no postoji jedan čovjek koji ih je obojicu pobijedio – Clemente Russo.

Russo, danas 42-godišnjak, bio je vrsni amaterski boksač koji je osvajao zlato na Svjetskim amaterskim prvenstvima 2007. i 2013. godine u teškoj kategoriji. Svoju olimpijsku avanturu započeo je 2004. godine u lako-teškoj kategoriji, gdje je izgubio od legendarnog Andre Warda. No, pravi uzlet u karijeri doživio je 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu, gdje je pobijedio Usyka u ranoj fazi natjecanja, a potom i Wildera, koji je kući ponio brončanu medalju i dobio nadimak "The Bronze Bomber." Iako je Russo na kraju osvojio srebrnu medalju, njegov uspjeh ostaje upisan u povijesti boksa. Usyk mu se osvetio četiri godine kasnije na Igrama u Londonu, pobijedivši ga u finalu i osvojivši zlato, dok je Russo ostao s još jednim srebrom.

Iako se Russo nikada nije okušao u profesionalnom boksu, njegovo naslijeđe ostaje trajno zapisano. Nakon boksačke karijere, okušao se kao glumac, glumeći u filmu "Tatanka" iz 2011. godine, a potom se posvetio policijskoj karijeri.

Kako se borilačka godina bliži kraju, svijet boksa iščekuje Usykov povratak u prosincu, kada će ponovno stati u ring protiv Tysona Furyja. U međuvremenu, Wilder, željan povratka, također priprema svoj povratak, ostavljajući fanove da nagađaju hoće li se jednog dana ovi boksački divovi napokon susresti u ringu.

Linker
29. rujan 2024 18:29