K1 i Boks

Prije točno 5 godina Anthony Joshua je umirovio Vladimira Klička

 Anthony Joshua, Wladimir Klitschko 

 Photo by Ben STANSALL/AFP
Teška kategorija od tada je započela uzlaznu putanju

Tyson Furry mu je preoteo pojaseve, a Anthony Joshua je bio taj koji ga je konačno umirovio. Vladimir Kličko titulu je osvojio 2000. godine pobijedivši jednoglasnom odlukom sudaca Chrisa Byrda čime je najavio svoju eru koja je trajala sve dok ga Anthony Joshua 2017. godine nije konačno umirovio.

Njegov brat Vitalij karijeru je završio 2012. godine, tako da možemo reći da je konačna era braće Kličko završila prije 5 godina kada su na scenu isplivala neka nova imena. Posljednjih 5 godina teške kategorije mogli bismo reći da su prošle u znaku Tysona Furyja, Anthonyja Joshue, Deontaya Wildera, a od nedavno i Oleksandra Usyka.

Mnogi su mišljenja kako je upravo s tim novim imenima na tronu teška kategorija procvjetala jer smo dobili raznovrsnost, "trash talk", ali i jako puno novih imena koja se polako guraju prema svjetskom vrhu.

Red za napad na titulu trenutno je jako dugačak, pogotovo iz razloga jer se prvaci bore jednom do dva puta godišnje, a najčešće su to bili revanši. Primjerice Tyson Fury se protiv Wildera borio čak 3 puta, Anthony Joshua se protiv Ruiza borio dvaput, a uskoro će imati i revanš protiv Usyka. Koliko god teška kategorija bila zanimljivija sada nego u eri braće Kličko, toliko više i stagnira jer nitko novi ne dobiva priliku napasti pojas.

Primjerice Dillian Whyte je godinama bio prvi izazivač prije nego li je uspio doći na red i to samo zato što Usyk prema ugovoru mora odraditi revanš s Joshuom. Tu su još i mnogi drugi borci, primjerice Joe Joyce, Daniel Dubois, Frank Sánchez i naš Filip Hrgović koji su čitavo vrijeme negdje pri vrhu kategorije, ali izgleda kako će se svatko tu morati boriti sa svakim prije nego jedan uspije isplivati i dobiti priliku za napad na pojas.

image

Filip Hrgović

Dazn Boxing

Naravno zato postoje i mnoge druge titule kao što su one internacionalne i titula europskog prvaka. To su sve pojasevi koji služe kako bi se veliki mečevi koji nisu za svjetsku titulu mogli malo začiniti i dobiti na važnosti. Sigurno će proći još koja godina dok se zavrzlama na vrhu teške kategorije malo razveže i da priliku za pojas dobiju neka nova lica.

Linker
16. travanj 2024 01:38