K1 i Boks

Ovih 12 boksača s OI bi vrlo lako mogli postati profesionalni prvaci: Uzbekistanski div, ukrajinski stroj, brazilska lavica...

Oleksandr Khyzhniak

 MOHD RASFAN Afp
Sigurni smo kako ćete za neka od ovih imena čuti u budućnosti, a u ovom tekstu doznajte pojedinosti o njima

S obzirom na to da su Olimpijske igre u Parizu 2024. završile, predstavljamo 12 boraca koje vrijedi pratiti – neki od njih već su se profesionalno afirmirali. Naravno, ne zaboravljamo Irkinju Kellie Harrington. Iako je možda najbolja borkinja na turniru, Harrington nema namjeru prelaziti u profesionalce piše Lucas Ketelle s Boxing Scenea.

Boksači s OI 2024. koje vrlo vjerojatno čeka uspješna profesionalna karijera:

Bakhodir Jalolov, Uzbekistan

Jalolov, dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u superteškoj kategoriji, nosi teret modernih olimpijaca iz Uzbekistana koji su prešli u profesionalne vode. Sa savršenim rekordom od 14-0, sve pobjede nokautom, Jalolov bi mogao redefinirati očekivanja za buduće uzbekistanske amatere. Karijera dostojna Kuće slavnih potvrdila bi ovaj prijelaz, ali vrijeme curi – Jalolov ima već 30 godina.

Jahmal Harvey, Sjedinjene Američke Države

Iako nije osvojio medalju u Parizu, Harvey – poznat po svojoj snazi, brzini i tehničkoj umješnosti – jedan je od najuzbudljivijih profesionalnih boksačkih potencijala. Iako mu stil više odgovara profesionalnom ringu, Harvey je našao uspjeh i u amaterskoj konkurenciji. Njegov potencijal u profesionalnim redovima je velik, ali njegova aktivnost na društvenim mrežama sugerira da će za sada ostati amater.

Teremoana Junior, Australija

Junior, australski teškaš koji podsjeća na mladog Georgea Foremana, ostavio je dojam pobijedivši Jalolova u jednoj rundi – borbi u kojoj neki vjeruju da je možda zaslužio i pobjedu. Svojom masivnom figurom i staromodnim stilom borbe, Junior koristi svoju veličinu i snagu da nadvlada protivnike. Njegov profesionalni stil je neosporan, a ako postane profesionalac, mogao bi se boriti za titulu u svojoj eri.

Delicious Orie, Velika Britanija

Orie se često uspoređuje s britanskim teškašem Anthonyjem Joshuom, s kojim dijeli neke fizičke karakteristike i trenera (Rob McCracken, koji je trenirao Joshuu 10 godina). Iako možda neće biti sljedeći Joshua, Orie bi mogao popuniti prazninu koju će ostaviti Joshua kada se povuče, što bi moglo dovesti do velike medijske pažnje i prilika u sljedećem desetljeću.

Wyatt Sanford, Kanada

Sanford, boksačk iz lake kategorije poznat po visokoj stopi udaraca, osvojio je brončanu medalju. Kao borac čiji je stil prepun akcije i s velikim potencijalom, vjerojatno će privući pažnju velikih promotora. Sanford bi mogao biti još bolji profesionalac nego što je bio amater.

Omari Jones, Sjedinjene Američke Države

Jones, jedini američki boksač koji je osvojio medalju među nesretnom američkom olimpijskom boksačkom ekipom 2024. godine, je velteraš s jakim sposobnostima, intrigantnom pričom i odličnim vještinama u intervjuima. Jones uspješno balansira između boksačke karijere i studija, a prilike će mu se sigurno ukazati.

Lewis Richardson, Velika Britanija

Richardson, koji je osvojio brončanu medalju u Parizu, nije bio prvobitno viđen kao zvijezda tima Velike Britanije. Ipak, s obzirom na duboki razvojni sustav Ujedinjenog Kraljevstva, Richardson ima potencijal za rast i profesionalni uspjeh.

Hasanboy Dusmatov, Uzbekistan

Dusmatov, olimpijski prvak iz 2016. godine, ponovio je uspjeh na Olimpijskim igrama 2024. godine i sada ima 6-0 kao profesionalac, s pet nokauta. Natječući se u bogatim kategorijama, Dusmatov bi mogao postati vrhunski izazivač za prvake u muha, junior bantam ili bantam kategoriji.

Oleksandr Khyzhniak, Ukrajina

Khyzhniak, jedan od dvojice muških osvajača zlatne olimpijske medalje koji su ostali amateri do 2024., traži iskupljenje nakon što je nokautiran u finalu 2020. godine. Iako nije toliko uglađen kao Vasiliy Lomachenko, Khyzhniakov stil s velikim brojem udaraca mogao bi mu donijeti uspješnu profesionalnu karijeru, slično kao što je to bio slučaj s Ievgenom Khytrovom. Bitno je istaknuti kako je Pero Veočić, otac našeg olimpijca Gabrijela Veočića, rekao kako se radi o čovjeku kojega kada bi priključili na aparate sportske metrike, aparat bi izbacio - "error" što dovoljno govori o kakvom se boksaču radi.

Imane Khelif, Alžir

Khelif, značajno ime s Olimpijskih igara 2024., već je privukla pažnju i pokazala snagu unatoč brojnim izazovima i preprekama. Kao jedna od boljih borkinja na turniru i već profesionalka, Khelif je borac kojeg bi promotori trebali ozbiljno razmotriti. Pažnju je prvotno privukla - problemima rodne tematike.

Beatriz Ferreira, Brazil

Ferreira, IBF-ova prvakinja u lakoj kategoriji, vratila se na Olimpijske igre 2024. godine unatoč tome što već drži svjetski naslov. Iako je izgubila od Harrington, Ferreira ima potencijal postati buduća zvijezda ženskog boksa – možda najbolja iz ovog olimpijskog vala.

Jajaira Gonzalez, Sjedinjene Američke Države

Jajaira, sestra profesionalnih boksača Joeta i Jouscea Gonzaleza, je rastući talent u ženskom boksu. Poznata po svom stilu s visokim gardom i intenzivnim pritiskom, Gonzalez briljira u preplavljivanju svojih protivnica. Iako je Gonzalez izgubila u Parizu od Ferreire – iskusne profesionalke i aktualne prvakinje – to nikako nije bio sramotan poraz. Među perspektivama u ovom olimpijskom ciklusu, Gonzalez se ističe kao jedna od najzanimljivijih, s stilom koji je savršeno prikladan za nanesene štete u ringu.

Linker
16. rujan 2024 07:45