K1 i Boks

Oglasila se posljednja boksačica koja je pobijedila biološkog muškarca: ‘Ne mislim da vara‘

Imane Khelif

 MOHD RASFAN/AFP/Profimedia
Amy Broadhurst prije dvije godine je porazila Imane Khelif, a danas je podijelila svoje mišljenje o aktualnoj kontroverzi na Olimpijskim igrama u Parizu

Amy Broadhurst iz Irske, posljednja je boksačica koja je pobijedila biološkog muškarca, Imane Khelif, kojemu je dopušten nastup u ženskoj konkurenciji u boksu na Olimpijskim igrama u Parizu. Alžirka/Alžirac Khelif izgubio je od Broadhurst u finalu IBA Svjetskog prvenstva za žene 2022. godine u Turskoj.

Khelif je danas na OI pobijedio u svojoj prvoj borbi nakon što je talijanska protivnica, Angela Carini, odustala od borbe nakon svega 45 sekundi meča. Nakon što je dva puta udarena, Carini je odlučila da neće nastaviti boksati.

Irksa boksačica jučer je iznijela svoje stavove o situaciji uoči kontroverzne borbe.

"Mnogo ljudi mi se javlja zbog Imane Khelif", napisala je Broadhurst. "Osobno ne mislim da je učinila išta što se može smatrati ‘varanjem‘. Mislim da je takva rođena i to je izvan njezine kontrole. Činjenica da ju je već pobijedilo devet žena govori sve."

Broadhurst je danas objavila isječak druge runde njihovog meča od prije dvije godine na X-u (bivši Twitter).

Boksačica iz Irske je bila IBA svjetska prvakinja u lakoj velter kategoriji 2022. godine i osvojila je zlatnu medalju u lakoj kategoriji na Igrama Commonwealtha 2022. godine. Izabrana je da se bori u olimpijskim kvalifikacijama ranije ove godine, ali je poražena.

Khelifina današnja protivnica, Carini, koja je prije borbe tvrdila da se "može samo prilagoditi pravilima Olimpijskih igara", viđena je kako plače u sredini ringa nakon naglog završetka borbe.

"Ušla sam u ring da se borim. Nisam odustala, ali udarac je previše bolio pa sam rekla dosta", izjavila je Carini nakon borbe. "Odlazim uzdignute glave."

Linker
13. rujan 2024 21:26