K1 i Boks

‘Ne znam što bih rekao svojoj djeci, Ryana Garciju treba doživotno izgoniti iz sporta‘

Devin Haney (lijevo) i Bill Haney (desno)

 Adam DelGiudice/Zuma Press/Profimedia

Nevjerojatni obrati događali su se s karijerom Ryana Garcije proteklih nekoliko mjeseci. Tijekom priprema za veliki meč protiv Devina Haneyja, Garcia je po mnogima djelovao psihički nestabilno i spremno za gotovo sigurni poraz od Devina Haneyja.

20. travnja (četvrti mjesec) Garcia je dijelio ring s Haneyjem koji je do tada bio neporažen i na glasu kao ponajbolji svjetski boksač. U potpunosti je Garcia nadboksao Devina Haneyja, šokirao je boksački svijet i upisao je najveću pobjedu u svojoj karijeri. Jedina mrlja bio je Garcijin pad na vagi zbog kojeg nije mogao postati svjetskim prvakom prema WBC federaciji.

Nedugo nakon meča, pojavila se još veća mrlja na pobjedi Ryana Garcije. Isplivala je informacija kako je talentirani Ryan bio pozitivan na doping testovima koje je odradio uoči meča protiv Haneyja i njegova pobjeda gotovo sigurno bit će poništena. Prije nekoliko dana pristigli su rezultati ponovljenih uzoraka, Garcia je ponovno bio pozitivan i pitanje je vremena kada će mu biti oduzeta pobjeda nad Haneyjem.

Ryan Garcia i dalje je uporan s navodima kako mu ‘‘podvaljuju‘‘ i da on nikada nije bio varalica, ali rezultati doping testova ne idu u prilog njegovim konstatacijama. Bit će zanimljivo saznati kakve će sankcije snositi Ryan Garcia. Osim oduzete pobjede, vjerojatno će uslijediti određena suspenzija i novčana kazna.

Kad bi se nešto pitalo Billa Haneyja, Devinovog oca, Ryan Garcia snosio bi teške posljedice svog pada na doping. Bill je dao kraću izjavu za TMZ u kojoj je pozvao upravljajuća tijela da rigorozno kazne Garciju.

‘‘Ne preostaje ništa drugo osim izgoniti ga iz ovog sporta. Ovo je užasna stvar za sport u globalu i grozna stvar za boks. Mene često možete vidjeti s mojom djecom, a ja ne znam što bih im rekao. Mi Haneyji smo pošteni, vjerujemo u naporan rad i smatram da smo potkopani u ovoj situaciji. Jednostavno je užasno da je Garcia pristao na doping testove, a zatim bio pozitivan.‘‘, poručuje ogorčeni Bill.

Minimalne su šanse da će Garcia dobiti tako rigoroznu kaznu. Jasno je kako Bill Haney teško prihvaća ovu situaciju jer unatoč Garcijinom padu na doping, Billov sin u potpunosti je nadboksan i narušena je njegova reputacija ponajboljeg boksača na svijetu. Istina, Ryanova pobjeda bit će poništena, ali teško je reći da je prisutnost ostarina u Garcijinom organizmu isključivi razlog zbog kojeg je Devin Haney izgubio taj meč.

Linker
14. lipanj 2024 21:14