K1 i Boks

NA DANAŠNJI DAN: Rođen jedan od najbriljantnijih i najbogatijih boksača svih vremena

Floyd Mayweather

 JAMIE SQUIRE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Jamie Squire/Getty Images/Profimedia
Njegova impresivna karijera učinila ga je jednim od najboljih svih vremena

Na današnji dan prije 47 godina rođen je najbogatiji boksač u povijesti - Floyd Mayweather. Odrastao je u boksačkoj obitelji, sin je boksača Floyda Mayweathera seniora, a većinu karijere proveo je trenirajući pod paskom svog strica Rogera Mayweathera.

Mayweatherova profesionalna karijera započela je 1996. godine nakon što je osvojio brončanu medalju na olimpijskim igrama u Atlanti. Od tada pa do 2015. godine, Mayweather je ostvario savršeni omjer, 50-0 s 27 prekida i osvojio pet naslova prvaka u isto toliko različitih težinskih kategorija.

Prvo ‘Pretty Boy‘, onda ‘Money‘

Ono što dodatno izdvaja Mayweathera je njegova briljantnost u obrani. Poznat kao "Pretty Boy" zbog relativno malo ožiljaka, što je rezultat obrambenih tehnika kojima su ga naučili otac i stric, kasnije je promijenio nadimak u "Money", kad se počeo smatrati prestarim da ga se zove dečko. Jedna od najimpresivnijih pobjeda mu je bila protiv Saula Alvareza (Canelo) gdje je demonstrirao višu razinu obrane i kontri protiv mlađeg, većeg i jačeg boksača koji se također puno oslanjao na udarce iz kontre.

Unatoč svim uspjesima neki ne smatraju da mu je mjesto među velikanima zbog kontroverzi koje se vežu s nekim mečevima. Radi se o mečevima protiv Castilla, De La Hoye i Pacquiaa.

Poznat po svom nemilosrdnom pritisku, učinkovitim udarcima u tijelo, te izdržljivosti, Castillo je testirao Mayweatherove obrambene vještine i prisilio ga na bliske razmjene tijekom cijele borbe. Obojica su dobili javnu opomenu u meču, Castillo zbog udarca iza zvona u osmoj, a Mayweather zbog lakta u desetoj rundi. Iako puno ljudi smatra da je Castillo pokraden u prvom meču, Mayweather se prilagodio i zasluženo pobijedio u revanšu.

U tada najskupljem meču, kontroverznom podijeljenom odlukom, pobijedio je Oscara De La Hoyu. Legendu je do toga meča trenirao Mayweather stariji, ali ga je u tome meču zamijenio Freddy Roach.

Postavio je nove standarde u sportu

Tu je i meč protiv Pacquiaa s najvećom zaradom od PPV-a, generirajući 4,6 milijuna kupnji što još nije nadmašeno unatoč tome što se borba odvila 2015. Pacquiao je sa svojim kretanjem prema naprijed, brzinom i volumenom udaraca po mnogima zaslužio pobjedu protiv defenzivno i taktički briljantnog, ali pasivnog Mayweathera.

Osim toga spotiče mu se i da mu protivnik u zadnjem meču, Conor McGregor nije bio dostojan. Također ga uspoređuju s najboljim boksačima poput Sugar Ray Robinsona i Julia Cesara Chaveza koji su imali impresivnije rezimee u svojim danima, 128-1-2 i 89-0-1 iako su se povukli bez savršenog omjera.

Procijenjena zarada u karijeri mu je 1,33 milijarde eura. Ta brojka odgovara ukupnoj zaradi u njegovoj karijeri, uzimajući u obzir inflaciju, ali ne računajući poreze i ostale troškove. Njegova trenutna neto vrijednost iznosi 450 milijuna dolara, dok je najbliži iza njega George Foreman s procijenjenom neto vrijednosti od 300 milijuna dolara.

Svakako je neupitno da je Floyd Mayweather Jr. ne samo postao sinonim za uspjeh u boksu, već i nadmašio očekivanja, te postavio nove standarde izvrsnosti u sportu. Njegova impresivna karijera, nevjerojatna preciznost i tehnička briljantnost učinili su ga ne samo jednim od najvećih boksača svoje generacije, već i jednim od najvećih boksača svih vremena.

Linker
21. travanj 2024 09:48