K1 i Boks

Manny Pacquiao u centru je skandala koji potresa svjetski boks: Sudac priznao da mu je ‘navukao‘ pobjedu

Manny Pacquiao

 ZUMAPRESS.com/MEGA/The Mega Agency/Profimedia
Jedan od najvećih boksača u povijesti 2000. godine upisao je pobjedu uz veliku pomoć suca

Veliku kontroverzu izazvao je Carlos Padilla, boksački sudac koji je nedavno odradio intervju za WBC. Filipinski boksački sudac otvoreno je priznao da je u desetom mjesecu 2000. godine ‘‘navlačio‘‘ pobjedu Mannyja Pacquiaoa koji se tada borio protiv Nedala Husseina.

Pacquiao je branio WBC International titulu u super-bantam kategoriji i slavio je tehničkim nokautom u desetoj rundi. Tom pobjedom došao je do 30. pobjede u svom 32. nastupu, ali Padilla je priznao određene nepravilnosti.

Naime, Padilla se prisjetio da je Manny bio u nokdaunu tijekom četvrte runde, a sudac mu je odbrojavao. Međutim, odbrojavanje je potrajalo čak 18 sekundi, a meč nije prekinut, iako bi nakon 10 sekundi odbrojavanja trebao nastupiti kraj.

‘‘Dakle, u sedmoj rundi (Padilla je zapravo pričao o četvrtoj rundi, op.a.), mislim da je Manny bio u nokdaunu. Ja sam s Filipina i svi koji su gledali borbu bili su Filipinci, stoga sam produljio brojanje. Ja vam znam kako se to radi.‘‘, otvoreno je rekao danas 88-godišnji Padilla.

Tu kontroverze ne završavaju. Unutar iste runde, Padilla je oduzeo i bod Nedalu Husseinu zbog navodnog udarca laktom tijekom klinča, a Padilla je priznao da je zapravo tražio priliku da se Pacquiao još bolje oporavi tijekom pauze.

‘‘Kad se pridigao iz nokdauna, pitao sam ga ‘jesi li dobro?‘. Na taj način sam dodatno odugovlačio. Manny je spašavao glavu u nastavku, a protivnik ga je odgurnuo i Manny je ponovno završio na tlu. Ja sam tada rekao Husseinu: ‘Hej, ne možeš to raditi, ne možeš to raditi‘. Tako sam ponovno odugovlačio. Zatim sam mu oduzeo bod. Manny je i dalje bio uzdrman.‘‘, nastavio je Padilla.

Borba je na završila u desetoj rundi, a prekinuta je zbog posjekotine na licu Nedala Husseina. Posjekotina je prema navodima Padille nastupila zbog udarca glavom od strane ‘‘Pacmana‘‘, ali sudac nije to okarakterizirao kao ilegalni udarac i ubrzo je došlo do prekida.

‘‘Pacquiao je niži od protivnika. Glavom ga je udario (slučajno) i nastala je posjekotina. Ja sam to tvrdio da je nastala od legalnog udarca. Ako se dogodi udarac glavom, sudac mora zaustaviti meč i reći ostalim sucima van ringa da se dogodio sudar glavama. Tu dođe i do oduzimanja boda. Ali ako sudac to ne napravi, borba se nastavlja.‘‘, rekao je ovaj sudac u intervjuu koji je odradio prije mjesec dana, ali tek sada su njegove izjave došle pod povećalo boksačke javnosti.

U nastavku svog intervjua, Padilla je otkrio i da je vršio presing na doktora da prekine meč zbog posjekotine, iako krvarenje nije bilo značajno. Time je skinuo teret sa svojih leđa, jer doktor je taj koji je označen kao osoba koja je presudila da se meč prekine. Pacquiao je u trenutku prekida ipak vodio na sudačkim karticama (87-85 x2, 87-83), ali sudac unutar ringa očito je davao sve od sebe da Manny pobijedi.

Padilla je otkrio kako su ga određeni ljudi koje nije htio imenovati informirali da bi Pacquiao trebao pobijediti jer će mu to otvoriti vrata ka napadu na svjetsku titulu. Nije Pacquiao napao pojas odmah nakon toga, nego je upisao još dvije pobjede prije meča protiv Lehlohonoloa Ledwabe. Bio je to meč u kojem je Pacquiao došao do IBF-ove titule svjetskog prvaka, a njegova karijera i popularnost doživjeli su nagli uspon nakon te pobjede.

Ne treba zbog ovog umanjiti veličinu ovog filipinskog boksača kojeg mnogi vide kao jednog od najvećih ikad, ali Carlos Padilla dao je dobar uvid u to koliko suci ponekad mogu utjecati na sami ishod borbe.

Nedal Hussein u tom meču upisao je svoj prvi poraz u karijeri, a sve do 2004. godine čekao je napad na svjetsku titulu. Oscar Larios porazio ga je u toj borbi, a Hussein se 2007. godine povukao s omjerom 43-5-0. Tko zna u kojem bi smjeru otišla da njegova karijera da je porazio Mannyja te večeri na Filipinima. Možda bi Hussein i došao do titule svjetskog prvaka, ali možda bi jednostavno napravio sličnu karijeru kao što ju je napravio i nakon poraza.

‘‘Pobjeda u toj borbi promijenila bi moj život. Izgubio sam nekoliko stotina tisuća dolara i borbu za svjetsku titulu. Mogao bih kupiti kuću od tog novca i sve bi bilo lakše. Propustio sam neke velike mečeve zbog tog poraza. Četiri godine unatrag vratio me taj poraz. Mrzio sam sport nakon toga.‘‘, rekao je Hussein za Daily Mail nakon što je Padilla ispričao svoju priču. Hussein je opravdano ljut.

‘‘Iskreno, nakon što sam poslušao taj intervju, pogođen mi je živac. Bio sam uzrujan puna 24 sata. Ne radi se o tome što je on izrekao, nego o tome da smo mi to već znali. Ali taj način na koji on priča o tome, s osmijehom na licu kao da je ponosan na to. Korupcija je očito u njegovom srcu i teče njegovim venama. Jasno je da je to radio i prije.‘‘, dodao je Hussein.

Suzy Padilla Tuano, kći Carlosa Padille također je javno istupila i stala je u obranu svog oca rekavši kako ga je jezična barijera spriječila da se pravilnije izrazi i da je sve uzeto iz konteksta.

‘‘Moj otac ima 88 godina i starost uzima danak. Iako desetljećima živi u SAD-u, engleski je i dalje njegov drugi jezik. Stvari koje izgovori mogu biti krivo interpretirane. Moj otac je častan čovjek. Posvetio je život boksu i boksačima te se brinuo za njihovo stanje, neovisno o nacionalnosti i okolnostima. On je sudio u brojnim povijesnim borbama u kojima su nastupali Muhammad Ali, Marvin Hagled, Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns i mnogi drugi boksači. On sada voli pričati i zabavljati druge, jer kao i svako ljudsko biće, on žudi da ostane relevantan. Sve vas pozivam da se raspitate među njegovim kolegama, promotorima i borcima tko je Carlos Padilla, a onda ćete saznati istinu o osobnosti mog oca. Njemu ne trebaju kontroverze u ovoj fazi života. Znam da možda zvučim pristrano, ali vjerujem da je on dokazao svoju vrijednost i izgradio ostavštinu.‘‘, rekla je Suzy.

Carlos Padilla uistinu je velikan kad su boksački suci u pitanju. Između ostalog, Padilla je sudio i meč između Muhammada Alija i Joea Fraziera održan 1975. godine u Manilli (‘Thrilla in Manilla‘). Ipak, ovim intervjuom kompromitirao je mnogo toga dobrog što je radio tijekom svoje karijere.

Naravno da se nameće pitanje koliko jedan 88-godišnjak govoreći jezikom koji mu nije materinji govori ono što se uistinu dogodilo, ili se jednostavno spetljao u cijeloj priči. Na WBC-u je da istraži, a vama pri dnu teksta prilažemo snimku ove sporne borbe i stoga možete sami procijeniti priča li Padilla istinu.

Linker
19. travanj 2024 06:31